İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği için onay süreci başladı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya'nın ittifaka katılımına yönelik onay sürecinin başladığını duyurdu.

İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği için onay süreci başladı
İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği için onay süreci başladı
GİRİŞ 05.07.2022 19:56 GÜNCELLEME 05.07.2022 19:56
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya dışişleri bakanlarıyla ortak yaptığı basın açıklamasında, söz konusu iki ülkenin NATO'ya üyeliği için onay sürecinin resmen başlatıldığını belirtti.

NATO Genel Sekreteri, bugünün Finlandiya, İsveç ve ittifak için "iyi bir gün" olduğunu söyledi.

STOLTENBERG "FETÖ TERÖRÜ" DEDİ

Stoltenberg, "Masanın etrafındaki 32 ulusla daha da güçlü olacağız ve on yılların en büyük güvenlik kriziyle karşı karşıyayken insanlarımız daha da güvende olacak" ifadesini kullandı.

Stoltenberg, "Akılları ve kalpleri kazanmanın en iyi yolu hem daha agresif Rusya hem de FETÖ terörü ile karşı karşıya olduğumuz tüm güvenlik tehditlerine karşı birlikte durmaktır. Hem daha agresif bir Rusya ve elbette FETO terörü" ifadesini kullandı.

İSVEÇ VE FİNLANDİYA'DAN AÇIKLAMA

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, "Terörizm hepimiz için ciddi bir tehdit" ifadesini kullanarak, ülkesinin NATO'nun güvenliğine katkıda bulunacağına işaret etti:

"Elbette Türkiye ile çok iyi ve uzun vadeli bir ilişkimiz var. Türkiye, Avrupa Birliği üyeliği için başvurduğunda bu süreci savunan ülkelerden biri de biziz. Türkiye ile barış, arabuluculuk konularında çok yakın bir işbirliğimiz var. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile düzenli temaslarımız var. Mutabakat aslında Türkiye'nin dile getirdiği terörden PKK'ya kadar tüm endişeleri ele aldık. Mutabakatta atılması gereken adımlar belirtildi. Bu işbirliğine dayanarak ilerleyebiliriz."

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde de ülkesinin gelecek NATO üyesi olarak, tüm müttefiklerin güvenliğine katkı sağlayacağını kaydetti:

"Finlandiya, İsveç ve Türkiye arasında güvenlik ve terör konusunda Türkiye'nin endişelerini gidermek için bir mutabakat anlaşması imzaladık. O mutabakatı onurlandıracağız, bunun takipçisi olacağız ve ortak bir mekanizmamız da olacak. Bu yüzden umarım üç ülke, İsveç, Finlandiya ve Türkiye bunun iyi bir mutabakat olduğunu görebilir."

Türkiye'nin teröristlerin iadesi konusundaki çekinceleri devam ediyor. Onay için TBMM'nin kararı bekleniyor.

KAYNAK: AA
Ömer Aktaş Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ömer Aktaş

Editör Hakkında

1991 yılında Bayburt’ta doğdu. Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. 2016 yılında Anadolu Ajansı'nda stajını yaptı. Yeni Şafak ve Akşam Gazetesi'nde çalıştı. Nisan 2021'den bu yana Haber7.com'da ‘Gündem Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 21
  • Hakiki vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Demekle sorun halolmuyor... Zaten terörün hamisi bunlar.. Pkk oldu ypg ssdg jpg.. Kılf uydurdular fetö olur ketö.. ABD ve AB güven olmaz. Kendi kuyruğu uzu kendimiz keseceğiz artık. Reis arkandayız..
    Cevapla
  • vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    pyd pkk adı geçmiyor.
    Cevapla
  • ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Aceleniz ne. Türkiye terör örgütleri nedeniyle tehlikedeyken sadece kendilerini düşünen benciller. Biz daha durumu seyredeceğiz ondan sonra karar verilecek.
    Cevapla
  • xray 1 yıl önce Şikayet Et
    Fetöcü terör örgütünün sonun geldiğinin ilk defa batılı bir yetkili tarafından onayıdır. Çok büyük gelişme. Artık tüm dünya fetönün itlerine dar gelecek, hiçbir yer artik onlar için güvenli değil.
    Cevapla
  • kaf.kum.çık. 1 yıl önce Şikayet Et
    Eeeeee nerde söz ettiği bu terör,herhalde uzayda yaşıyor!!!!!!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail'i korku sardı! Yaptırımlar gelebilir - Gazete manşetleri
CHP yandaşının ‘anket’ yalanı elinde patladı! Anket şirketinden Saymaz’a cevap gecikmedi!