Yunan lobisinden ABD'de F-16 adımı: 'Yasayı değiştirin' talebi

ABD Başkanı Biden'ın Madrid'de Türkiye ile ilgili yaptığı açıklamalar sonrası Yunan lobisi; Ankara'ya F-16 satışını ve modernizasyonunu engellemek için şimdi de Ulusal Güvenlik Yetki Yasası'nı değiştirme talebinde bulundu.

GİRİŞ 06.07.2022 10:50 GÜNCELLEME 06.07.2022 18:57
Bu Habere 108 Yorum Yapılmış

ABD Başkanı Joe Biden'ın geçen hafta gerçekleşen NATO Liderler Zirvesi'nde Erdoğan ile görüşmesi ve Finlandiya ile İsveç'in üyelik sürecinin başlamasıyla birlikte yaptığı F-16 açıklamaları uluslararası kamuoyunun gündemine oturmuştu.

Biden, Türkiye'ye F-16 satılmasını desteklediğini açıklamış ve "Hatırlayacağınız üzere aralık ayında onlara (Türkiye'ye) F-16 jetlerini satmamız gerektiğini söylemiştim. Ve bu jetleri modernize etmeliyiz. Bunun tersi çıkarımıza olmaz. Aralık ayından bu yana bu konu hakkındaki görüşümü değiştirmedim" demişti.

LOBİSİ İŞ BAŞINDA: TÜRKİYE KARŞITI YASA DEĞİŞİKLİĞİ TALEBİ

Biden'ın bu açıklamaları Ankara'da memnuniyetle karşılanırken Washington ve Atina'da ise tepki çekti.

Yunan lobisine bağlı ABD'li siyasetçiler, Washington'ın olası bir F-16 satışını engellemek için harekete geçti. Siyasetçiler Chris Pappas, Dina Titus, Carolyn Maloney, Charlie Crist ve John Sarbanes imzasıyla hazırlanan metinde ABD'li siyasetçiler NDAA olarak da bilinen Ulusal Güvenlik Yetki Yasası’nı değiştirmek için değişiklik talebinde bulundu.

BİDEN'IN TEK BİR ŞANSI BULUNUYOR

Kongre'ye gönderilen değişiklik talebinde "ABD Başkanı'nın, geçen yıl bir diğer NATO üyesi ülkenin toprak bütünlüğü ve hava sahasını tekrar tekrar ihlal eden bir NATO üyesine silah gönderilmesinin engellenmesinin istendiği" belirtildi.

Kongre'ye gönderilen yasa değişikliği ile hem yeni F-16 satışının engellenmesi hem de Türkiye’ye verilmesi gündemde olan F-16 modernleştirme kitlerinin satışının da durdurulmasının amaçlandığı açıklandı.

Yunan lobisi desteğiyle hareket eden ABD'li siyasetçilere karşı Biden'ın elinde ise tek bir koz bulunuyor. Eğer Biden, bu satışın ABD ulusal güvenliğinin ihtiyacı olduğunu açıklarsa, bu yasa değişikliğini bertaraf etmeyi başarabilir. Fakat Biden'ın bunu kapsamlı bir plan ve program eşliğinde anlatması gerekiyor.

Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 108
  • Sakir 1 yıl önce Şikayet Et
    Mérak etmeyin tayyip yada cavusoglu yumusak kalplidir size hosgorulu davranirlar.vunlar sadece turkiyede sahip olur yurt disinda kedi gibidirler
    Cevapla
  • Namyelüs 1 yıl önce Şikayet Et
    Kendisini ABD'nin kölesi yapmış olan Yunanistan, efendisinden bir istekte bulunmuş.Karşılığında ne verecek dersiniz?Bildiniz.
    Cevapla
  • Okur 1 yıl önce Şikayet Et
    Ben tarihin en başından beri iki cins insanın kavgasını bilirim,nedir bu iki cins insan iyi ve kötü insan,yani biz iyi insanlardan isek onlarda kötü insanlardan ise bizi ve diğer iyi insanları rahat bırakmazlar,ne sözlerine itibar edilir nede fiiliyatlarına o yüzden biz hep kendi yağımızla kavurulmadıkca yemeğimizin lezzeti olmaz.
    Cevapla
  • MİUS Kızıl Elma 1 yıl önce Şikayet Et
    Yunanistan denen uyduruk ülke ilk fırsatta haritadan silinmeli. İngiliz-İtalyan oyunlarıyla savaşmadan Osmanlı mirası topraklarımızı gasp ettiler zaten.
    Cevapla
  • Mehmet Zağralı 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu Yankee ler tazı ya tut, tavşan a kaç taktiğinden hiçbir zaman vazgeçmemişlerdir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
CHP'nin Saadet'e gönderdiği vekil dönüyor! Saadet Partisi grubu düşebilir
ABD'de neler oluyor? Columbia Üniversitesinde Arap rektör detayı!