Türkiye üzerinden Suriye'ye gidecek BM yardımlarına Rusya'dan veto

Rusya, Türkiye üzerinden Suriye'ye yapılacak insanı yardımların 12 ay uzatılmasına ilişkin BMGK tasarısını veto etti. Görev süresi için son gün olan 10 Temmuz'da tasarı bir kez daha oylanacak. Aksi bir karar çıkmazsa, yardımlar kesilecek.

Türkiye üzerinden Suriye'ye gidecek BM yardımlarına Rusya'dan veto
Türkiye üzerinden Suriye'ye gidecek BM yardımlarına Rusya'dan veto
GİRİŞ 08.07.2022 20:45 GÜNCELLEME 09.07.2022 13:39
Bu Habere 98 Yorum Yapılmış

Rusya, Cilvegözü Sınır Kapısı üzerinden, Suriye'de milyonlarca kişiye insani yardımların yapılmasına imkan tanıyan mekanizmanın süresinin uzatılmasını veto etti.

Cilvegözü sınır kapısı üzerinden Suriye'ye insani yardımların yapılmasına izin veren mekanizmanın görev süresi 10 Temmuz'da doluyordu.

CİLVEGÖZÜ'NÜN AÇIK KALMASI İSTENMİŞTİ

Sınır kapısının açık kalması ve yardımların devam edebilmesi için söz konusu mekanizmanın, BMGK tarafından yenilenmesi gerekiyor. Norveç ve İrlanda'nın sunduğu ve Batılı ülkelerin destek verdiği tasarıda, Cilvegözü sınır kapısının bir yıl daha açık kalması öneriliyordı.

Yapılan oylamada; 15 üyeli konseyde 13 ülke tasarıya destek verirken, Rusya kararı veto etti, Çin ise çekimser oy kullandı.

RUSYA'NIN ŞARTLARI VARDI

Ancak Rusya sınır ötesi yardım mekanizmasının görev süresinin sadece 6 ay uzatılması ve yardımların Suriye içinde rejim kontrolündeki bölgelerden yapılmasını istiyordu.

SON OYLAMA 10 TEMMUZ'DA

BM Güvenlik Konseyi; 10 Temmuz'da aksi yönde bir karar alamazsa, Suriye'ye uluslararası insani yardımların gönderildiği Cilvegözü Sınır Kapısı kullanılamayacak ve ülkenin kuzeybatısında 4 milyondan fazla kişi açlık riskiyle karşı karşıya kalacak.

BMGK'DA OYLAMA SİSTEMİ NASIL ÇALIŞIYOR?

BMGK'de bir tasarının kabul edilmesi için 15 üyeden en az 9'unun lehte oy vermesi, daimi üyeler ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa'dan da herhangi birinin veto yetkisini kullanmaması gerekiyor.

KAYNAK: AA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 98
  • Dağdelenoğlu 1 yıl önce Şikayet Et
    Rusyanın Suriyeye iri kıyım dost kazığı. Gerçi Esat efendi zaten insanların ölmesini umursamaz ya.
    Cevapla
  • basar 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye dışında kim olursa olsun yardım diye gönderilen gıdalar hep bozuk günü geçmiş gıdarlardır. Rusya bence iyilik yapmış suriyelilere
    Cevapla
  • Memiş 1 yıl önce Şikayet Et
    Hükümet Suriye'de PKK operasyonlarında sınıfta kalmış ülke güvenliği varken PKK'ya yardim edenlerin Rusya,ABD işaretine bakar olmuştur.Bunu kabul etmiyoruz.
    Cevapla
  • abdulbaki 1 yıl önce Şikayet Et
    yardım için rusyadan izin alan avrupa haksız. yahu Türkiyeye yardımı gönderin o ulaştırır. ikincisi BM rezaletine bakın on üç ülke istiyor birisi istemeyince olmuyor. nerede demokrasi. böyle hain birliklerden insana fayda gelmez. aslında avrupa yardım yapmak istemiyor bahaneleri rusya.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Ruslardan dost olmaZ kâfirden dost olmaz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ÖSYM'den YKS'ye girecek engelli adaylar için "ek süre verilmesi" kararı
Kamuda büyük tasarruf! İşte kalem kalem detaylar