35 milletvekilinden Biden'a F-16 mektubu: Türkiye ve Erdoğan'a ağır suçlamalar

ABD'de, Yunan lobisinin de içinde olduğu 35 milletvekilinin ABD Başkanı Joe Biden'a yazdığı mektupta; Türkiye'ye F-16'ların satışının engellenmesi gerektiği ifade edilerek, Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a suçlamalar yöneltildi.

35 milletvekilinden Biden'a F-16 mektubu: Türkiye ve Erdoğan'a ağır suçlamalar
35 milletvekilinden Biden'a F-16 mektubu: Türkiye ve Erdoğan'a ağır suçlamalar
GİRİŞ 09.07.2022 17:17 GÜNCELLEME 09.07.2022 19:42
Bu Habere 246 Yorum Yapılmış

ABD'deki Yunan lobisi, Türkiye'ye F-16 satışının gerçekleştirilmemesi için elinden gelen her şeyi yapıyor. Temsilciler Meclisi'nden 35 milletvekili, Amerikan silah sistemlerinin Türkiye'ye tedarik edilmemesi için Başkan Joe Biden'a mektup gönderdi.

Türkiye'nin hem ABD'ye hem de NATO'ya taahhütlerini yerine getirmediği iddia edilen mektupta, Türkiye'nin Yunanistan ve Güney Kıbrıs'a yönelik provokatif eylemlerde bulunduğu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendi çıkarlarına göre hakaret ettiği öne sürülerek, şu ifadeler kullanıldı:

"30 Haziran'da İspanya'nın Madrid kentinde düzenlenen Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) zirvesinde, Blok 70 F-16'ların potansiyel satışı ve Türkiye'ye mekanik güncellemeler hakkında yapılan yorumlardan derin endişe duyuyoruz.

Bu satışın reddedilmesini şiddetle istedik çünkü bu, Türkiye'nin ABD ve NATO'ya yönelik taahhütleriyle, hükümetin yurtiçinde ve yurtdışında işlemeye devam ettiği geniş insan hakları ihlallerini görmezden geldiği için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ödüllendirmektir.

Erdoğan sürekli olarak, müttefiklerinin ortak çıkarlarının üzerinden kişisel kazanç için bölücü taktiklere öncelik vermeyi seçti. Finlandiya ve İsveç'ten saçma ve alakasız tavizler alana kadar NATO'ya katılmalarını engelleme tercihi, NATO'nun stratejik duruşunu desteklemek için asgari düzeyde çaba sarf ettiğini açıkça ortaya koyuyor.

Biden: Türkiye'ye F-16'ları satmamız gerekiyorBiden: Türkiye'ye F-16'ları satmamız gerekiyor

Biden'ın 'Türkiye'ye F-16'ları vermeliyiz' çıkışını hazmedemediler: Adeta şok oldukBiden'ın 'Türkiye'ye F-16'ları vermeliyiz' çıkışını hazmedemediler: Adeta şok olduk

Lindsey Graham: F-16'lar Türkiye'ye satılsın diye her şeyi yapacağımLindsey Graham: F-16'lar Türkiye'ye satılsın diye her şeyi yapacağım

Miçotakis'ten açıklama: Türkiye'ye silah satışını engellememiz zorMiçotakis'ten açıklama: Türkiye'ye silah satışını engellememiz zor

Erdoğan'ın NATO ittifakının ortak çıkarlarına aykırı taktikler kullanması sürpriz değil. Yıllardır Doğu Akdeniz, Orta Doğu, Güney Kafkasya ve Kuzey Afrika'yı istikrarsızlaştırmak için askeri gücünü defalarca kullandı. Türk ve Türk destekli kuvvetler, bu saldırılar sırasında, Irak, Suriye ve Dağlık Karabağ'daki hastaneler ve okullar gibi sivil hedefleri kasten bombalamak da dahil olmak üzere, savaş suçları işlemek için Amerikan yapımı silah ve bileşenlerini kullandılar. Ayrıca bu silahları, Yunanistan ile Kıbrıs gibi NATO müttefiki ve ortağının egemen topraklarını ihlal etmek için defalarca kullandılar. Bunlar, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa'ya bağlı bir müttefikin eylemleri değil.

Amerikan gelişmiş savaş uçaklarının Türkiye'ye satışı, Erdoğan'ı birdenbire iyi bir müttefike dönüşmeyecek. Daha büyük olasılıkla, bu silahlar bölgede daha fazla ölüm ve yıkıma yol açacak. Türkiye, ABD silahları ve askeri operasyonları hakkında önemli bilgileri Rusya'ya aktarması muhtemel olan S-400 füze savunma sistemlerini de kullanmaya devam ediyor.

Buna ek olarak Erdoğan, iktidardaki hakimiyetini sürdürmek için haksız seçimleri teşvik etmeye, sivil toplumu bastırmaya ve içeride insan haklarını kötüye kullanmaya devam ediyor. Türkiye ekonomisi gerilerken ve Erdoğan tüm zamanların en düşük destek seviyesindeyken, doğrudan onun baskıcı iktidar partisi tarafından kontrol edilen haber kaynakları, NATO zirvesinde elde edilen tavizlerde olduğu gibi, onu desteklemek için her türlü büyük silah satışını propaganda olarak kullanacak.

Yönetiminiz, Türkiye'ye yeni F-16'ların ve modernizasyon kitlerinin satışını teşvik ederken, biz Kongre üyeleri olarak, bunun gerçekleşmesini önlemek için her türlü önlemi alacağımızı lütfen bilin. Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye'nin istikrarsızlaştırıcı eylemlerini ve uluslararası hukuk ihlallerini yurtiçinde ve yurtdışında durdurmak için somut adımlar atana kadar Türk ordusuna daha fazla destek sağlamamalı.

Bu endişelere gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederiz ve zamanında yanıtınızı bekliyoruz."

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 246
  • Raaa 1 yıl önce Şikayet Et
    ABD ye vereceğimiz para ile kendi milli uçağımızı yapsak daha iyi olur. Sömürülmekten vazgeçelim.R
    Cevapla
  • İsmail yuksel. 1 yıl önce Şikayet Et
    Canakkalede Duşmanlarin bizden daha cok silahi vardi da ne oldu.Ustumuze gelenler enkaz birakti.
    Cevapla
  • abdulbaki 1 yıl önce Şikayet Et
    inşaallah dediğiniz olur ve bize hiç bir silah vermezsiniz. paramız ile yalvarıp alacağımıza allahın izni ile inşaallah kendimiz yaparız. Düşmanından silah dilenen asla özgür olamaz. Ne amerika ne rusya inşaallah kendimiz yapacağız.
    Cevapla
  • su 35-su57 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye olarak abd yine kıvırıp F16 ları vermezseki öyle gözüküyor bizde rusya putin ve kremlinin Türkiye ile ortak üretim sözünü tutmasını isteyelim en kısa zamanda Türkiye Rusya ortak yapımı 5. neisl Su 35 ler ve Su 57 lerle hava kuvvetimizi donatırsak rusya çok memnun olur natoya bir darbe olduğu için aceba f16 vermemek için kıvıran abd ve nato....
    Cevapla
  • Harun 1 yıl önce Şikayet Et
    F-16 40 yıllık model, gerek yok almaya. Bizim iha, siha, tiha ve kızıl elmalarımız yeter. Biz bize yeteriz Türkiyem.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
YSK kararını verdi: 3 ilçe ve 4 beldede yeniden seçim yapılacak
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Kılıç, ABD'li heyeti kabul etti