Bilim adamları yeni keşfedilen molekül ile istenilen türde saç çıkarmayı başardı

Bilimsel bir dergide yayınlanan makalede bilim adamaları 'SCUBE3' adını verdikleri yeni molekülü duyurdu. Molekül ile saç köklerine sinyal gönderilerek saç telinin ne kadar kalın ve uzun olacağı, ne kadar hızlı uzayacağı programlanabiliyor.

Bilim adamları yeni keşfedilen molekül ile istenilen türde saç çıkarmayı başardı
Bilim adamları yeni keşfedilen molekül ile istenilen türde saç çıkarmayı başardı
GİRİŞ 10.07.2022 11:48 GÜNCELLEME 10.07.2022 11:51
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

California Üniversitesi'nde bir grup araştırmacı 'SCUBE3' adlı bir molekülü keşfettiklerini duyurdu. Araştırmacıların çalışması Developmental Cell adlı hakemli bir akademik dergide geçtiğimiz günlerde yayınlandı.

Yeni keşfedilen molekül programlandıktan sonra saç büyümesini güçlü bir şekilde uyarıyor ve hem kadınlarda hem de kadınlarda yaygın bir saç dökülmesi şekli olan androgenetik alopesi (erkek tipi kellik) için çığır açan bir tedavi sunuyor. 

Çalışmada dermal papilla hücrelerinin saç büyümesini desteklediği kesin mekanizma belirlendi. Araştırmacılar daha sonra her saç folikülünün altındaki fibroblastlara programladıkları SCUBE3 adlı molekül ile sinyal göndermeyi başardı. Böylece dermal papilla hücrelerinde istenilen şekilde saç çıkması sağlandı. Üstelik yeni yöntemle saç telinin ne kadar kalın ve uzun olacağı, ne kadar hızlı uzayacağı programlanabildi.

UCI’da gelişimsel ve hücresel biyoloji doktoru Maksim Plikus araştırma hakkında yaptığı açıklamada, “Saç foliküllerinin yaşam döngüsünün farklı evrelerinde folikülleri faal olmayan durumda kalma emrini veren de yeni saç oluşumunu tetikleyen de aynı dermal papilla hücreleri. Biz, dermal papilla hücreleri tarafından doğal olarak üretilen SCUBE3 sinyalci moleküllerinin komşu kök hücrelere bölünme talimatını veren mesajcılar olduğunu ortaya çıkardık. Bu bölünme de yeni saç uzamasının önünü açıyor” dedi.


Çalışmanın baş yazarı Prof. Dr. Maksim Plikus

Çalışmanın eş yazarlarından Christian Guerre-Juarez ise konuyla ilgili “Bu deneyler SCUBE3 ve ondan türetilmiş moleküllerin saç dökülmesi için gelecek vaat eden bir tedavi olabileceğine dair kavram kanıtı sunuyor” açıklamasında bulundu.

PATENT BAŞVURUSU YAPILDI

SCUBE3 için araştırmacılar geçici patent başvurusunda bulundu. Konuyla ilgili UCI Plikus Laboratuvarı’nda ve baş yazar Plikus’un eş kurucusu olduğu biyoteknoloji şirketi Amplifica Holding Grubu’nda daha detaylı araştırmalar yürütülecek. Patent başvurusundan sonra ise yeni yöntemin kellik tedavisinde kullanılabilmesi için ABD Gıda ve İlaç İdaresi'nden (FDA) izin alması gerekiyor. 

KAYNAK: HABER7
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR 2
  • Şükür 1 yıl önce Şikayet Et
    Ömrü uzatan değil de gençliği koruyan birşeyler de bulsanız yavaş yasasak ta genc kalsak ne iyi olurdu. Gerçi nufusu azaltmak isteyenler yapmaz da.
    Cevapla
  • çeled 1 yıl önce Şikayet Et
    hadi hayırlısı olsun bakalım
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Hamas uyardı: İsrail'in saldırıları müzakereleri boşa çıkaracak
Son Dakika: YSK kesin sonuçlarını açıkladı!