Bosnalıları Sırplara teslim eden Hollanda'dan pişkin savunma: Biz elimizden geleni yaptık

Srebrenitsa'da 27 yıl önce işlenen soykırımda masum insanları Sırplara teslim eden Hollanda'nın savunma bakanı Ollongren günah çıkardı. Ollongren, "Askerlerimiz elinden geleni yaptı, soykırımın tek suçlusu Sırplardır" ifadelerini kullandı.

Bosnalıları Sırplara teslim eden Hollanda'dan pişkin savunma: Biz elimizden geleni yaptık
Bosnalıları Sırplara teslim eden Hollanda'dan pişkin savunma: Biz elimizden geleni yaptık
GİRİŞ 11.07.2022 17:40 GÜNCELLEME 11.07.2022 19:08
Bu Habere 133 Yorum Yapılmış

Hollanda Savunma Bakanı Ollongren, Srebrenitsa'da 27 yıl önce işlenen soykırımda yakınlarını kaybeden ailelerden özür diledi. Uluslararası kurumların masum halkı koruyacağına dair söz verdiklerini vurgulayan Ollongren, "Hollanda da bunlardan biriydi. Her şeye rağmen Srebrenitsa ezip geçildi. Askerlerimiz elinden geleni yaptı. Soykırımın tek suçlusu Sırplar'dır" ifadelerini kullandı. Hollandalı Bakan Ollongren'a cevap niteliğinde bir konuşma gerçekleştiren AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş ise, "Katliam sırasında uluslararası camianın ortaya koyduğu sessizlik, kararsızlık ve duyarsızlık en az yaşanan soykırım kadar insanlığın hafızasında derin ve acı izler bırakmıştır. Srebrenitsa'yı unutmayacağız unutturmayacağız." şeklinde konuştu.

Srebrenitsa soykırımının 50 kurbanı daha toprağa veriliyorSrebrenitsa soykırımının 50 kurbanı daha toprağa veriliyor

ollanda Savunma Bakanı Kajsa Ollongren, soykırımın 27'nci yılında eski akümülatör fabrikasında düzenlenen anma töreninde konuştu.

Srebrenitsa'nın 27 yıldır korkunç hatıralara ev sahipliği yaptığına işaret eden Ollongren, "Güvenli alan sunması gereken Birleşmiş Milletler (BM) askerlerine olan güvensizlik de hissediliyor. Bu, zamanla unutulmayacak kadar korkunç bir soykırım ve zaman sizin kaybettiklerinizin acısını asla azaltmayacak." dedi.

Hollanda Savunma Bakanı Kajsa Ollogren

'SOYKIRIMIN TEK SUÇLUSU SIRPLARDIR'

Ollongren, uluslararası kurumların masum halkı koruyacağına dair söz verdiklerini vurgulayarak, "Hollanda da bunlardan biriydi. Her şeye rağmen Srebrenitsa ezip geçildi. Askerlerimiz görevlerini yerine getirmek ve savunmasız insanlara yardım edebilmek için ellerinden geleni yaptı." diye konuştu.

Srebrenitsa'da Müslümanlara provokasyonSrebrenitsa'da Müslümanlara provokasyon

Hollanda Başbakanı, Srebrenitsa soykırımında görev yapan askerlerden özür dilediHollanda Başbakanı, Srebrenitsa soykırımında görev yapan askerlerden özür diledi

Yaşanan acıların silinemeyeceğini söyleyen Ollongren, "Soykırımın suçlusu Bosnalı Sırplardır. Lahey'deki mahkeme sayesinde birçoğu cezasını aldı ancak uluslararası kurumlar Srebrenitsa'daki halka güven sunmalıydı. Hollanda da bu başarısızlığın bir parçası. Bu nedenle sizlere en derin özürlerimizi sunuyoruz. Temmuz ayı Bosna Hersek ve Hollanda'yı sonsuza kadar birbirine bağladı." dedi.

MAHKEME HOLLANDALI ASKERLERİ SUÇLU BULMUŞTU

Bu arada kurbanların yakınlarınca 2007'de açılan davada Lahey Bölge Mahkemesi, Srebrenitsa'nın işgali sırasında Birleşmiş Milletler bünyesinde görevli Hollandalı askerlere sığınan 300 Boşnak sivilin Sırplara teslim edilmesinden Hollanda'yı suçlu bulmuştu.

Lahey kentinde görülen davada kararı okuyan Yargıç Larissa Alwin, Hollandalı BM barışgücü askerlerinin kontrolleri altındaki kamptan götürülen erkeklerin öldürüleceğini bilmesi gerektiğini, çünkü o dönemde de Sırpların savaş suçları işlediğine dair kanıtlar bulunduğunu vurgulamıştı.

Alwin, "Hollandalı BM barışgücü askerleri bu erkeklerin karargahtan götürülmesinde işbirliği yaparak yasalara aykırı davranmışlardır" demişti.

Mahkeme Hollanda'nın 300 erkeğin yakınlarına tazminat ödemesi gerektiğine karar vermişti.

NELER YAŞANMIŞTI?

1993 yılında BM Srebrenitsa'yı Boşnaklar için "güvenli bölge" ilan etti.

Bosnalı Sırpların iki yıl süren kuşatması sonrası Temmuz 1995'de Srebrenitsa düştü.

Binlerce Boşnak erkek, kadın ve çocuk, Srebrenitsa'nın hemen dışındaki Potocari'de bulunan Hollandalı askerlerin denetimindeki BM Barış gücü karargahına sığındı.

Hollandalı askerler karargaha sığınanlara burada güvende olacaklarını söyledi.

Ancak askerler Bosnalı Sırp güçlerin kampı kuşatması üzerine binlerce Boşnağı Sırplara teslim etti.

Sırp güçler karargaha sığınanlar arasından ayırdıkları 300 erkeği kamyonlarla götürüp öldürdü. Kadın ve çocuklar da Bosna'nın diğer kesimlerine götürüldü.

Kasabada 8 binden fazla Müslüman şehit edildi.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
Abdurrahman Koç Haber7.com - Editör
Haber 7 - Abdurrahman Koç
YORUMLAR 133
  • Vatan sever 1 yıl önce Şikayet Et
    Evet hollandalı bakanın dediği gibi hollandalı askerlerin elinden deleni yaptı Müslüman Bosna halkının soykırıma uğraması için ellerinden gelen herşeyi yaptı bunun ispatı uluslar arası mahkemenin hollandalı askerlerini tazminat cezasına çarptırılmasıyla tescillenmiştir Bosnalı kardeşlerimizin soykırıma uğramalarının sebebi ise Müslüman olmalarıdır o savaşda hırvatlarda vardı hırvatlar hıristiyan oldukları için Boşnak kardeşlerimiz gibi vahşice bir katliama uğramamışlardır batı herzamanki gibi iki yüzlülüğünü ordada göstermiştir Ukrayna savaşında ayağa kalkan batı aynı duyarlılığı hocalı katliyamında süriyede Filistinde ırakta yemende ve Libya'daki savaşlarda göstermemiştir
    Cevapla
  • Deniz Türk 40 1 yıl önce Şikayet Et
    Sırplar değil Hollanda onlara teslim Etiler Hollanda soykırm yaptırdı Hollanda yargılansın
    Cevapla
  • Neoturk 1 yıl önce Şikayet Et
    2016da Aile bakaninin Hollandada konsolsluga 5metre Kala arabandan idirtmediker,Bü gibi terbiyesizlikler,dünde bugunde devam etmekde, Türk ve Müslüman dusmani avrupa iblisi, ALLAH dilerim suyun altinda birakir Holladayi
    Cevapla
  • Atakan 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkler bir araya gelmedikçe bunun gibi katliamlar devam eder birlikte hayır vardır Allah Türk Devletini korusun
    Cevapla
  • Çeçen muhafız 1 yıl önce Şikayet Et
    Sırlar suçluda sizler kendinizi suçsuz ilan etmeyin eli kana bulaşanlara o sofrayı hazırlayan garson müsveddeleri bunu belirtmek sizi suçsuz göstermez bilakis ortak olduğunuza delildir. Buda mahkemece kanıtlanmıştır sizi iki yüzlü demokrasi düş manları sizi. Ölen Müslüman olunca ellerini ovuşturan köle tüccarı kılıklı misyonerler sizi, işte görün ki ibret alın medeni geçinenriyakarlar sürüsü. Dünyanın her bölgesinde sömürdüğününüz halkların elleri kıyamette yakanızda olacak bunu bilmenizi isterim
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ajandan, Komedyene... İşte Dünya liderlerinin siyasetten önceki meslekleri!
Fenerbahçeli eski yıldız, 'oruç' açıklamasıyla gönülleri fethetti!