Sri Lanka Cumhurbaşkanı ülkeden kaçtı mı?

Sri Lankalı yetkililer, Cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksa’nın dün başkentteki uluslararası havaalanı yakınlarındaki bir askeri üsse uçtuğunu söyleyerek, yurtdışına kaçacağı yönündeki spekülasyonları körükledi.

Sri Lanka Cumhurbaşkanı ülkeden kaçtı mı?
Sri Lanka Cumhurbaşkanı ülkeden kaçtı mı?
GİRİŞ 12.07.2022 17:56 GÜNCELLEME 12.07.2022 17:56

Cumhurbaşkanı Rajapaksa, binlerce protestocunun geçtiğimiz Cumartesi günü başkent Kolombo’daki cumhurbaşkanlığı konutunu basmasından kısa bir süre önce buradan kaçtı.

Bu olaydan saatler sonda açıklama yapan Meclis Başkanı Mahinda Yapa Abeywardena, Rajapaksa’nın ‘barışçıl bir iktidar geçişine’ yol açmak için 13 Temmuz günü istifa edeceğini duyurdu.

Sri Lanka’da yeni devlet başkanı 20 Temmuz’da seçilecekSri Lanka’da yeni devlet başkanı 20 Temmuz’da seçilecek

Son dakika: Sri Lanka Devlet Başkanı istifa kararı aldı!Son dakika: Sri Lanka Devlet Başkanı istifa kararı aldı!

Gıda kıtlığı yaşanan Sri Lanka'da unlu mamullerin 2-3 gün içinde tükenmesi bekleniyorGıda kıtlığı yaşanan Sri Lanka'da unlu mamullerin 2-3 gün içinde tükenmesi bekleniyor

Üst düzey bir savunma yetkilisi, 73 yaşındaki cumhurbaşkanının ülkenin kuzeydoğusundaki bir donanma tesisine sığındığını ve ülkenin uluslararası havaalanının yakınında bulunan Katunayake Hava Üssü’ne getirildiğini bildirdi.

Yetkili, Rajapaksa ve yanındakilerin, iki Bell 412 helikopteriyle Kolombo’ya geri gittiğini de ekledi.

AFP’nin haberine göre, Cumhurbaşkanlığı tarafından Rajapaksa’nın nerede olduğu konusunda resmi bir açıklama yapılmadı, ancak birkaç yerel basında Dubai’ye gidebileceği yönünde spekülasyonlar yapıldı.

Ancak havaalanı yetkilileri, dört ticari uçağın Ortadoğu’ya gitmek üzere havalandığını ve cumhurbaşkanının uçakta bulunmadığını söyledi.

Askeri bir kaynak ise, Silahlı Kuvvetlerin Başkomutanlığı’nı sürdüren Rajapaksa’nın Hava Kuvvetleri’ne ait bir uçakla seyahat etme seçeneğine sahip olduğunu bildirdi.

Başbakan Ranil Wickremesinghe, Rajapaksa’nın kendisine istifa etme niyetini resmen bildirdiğini, ancak bir tarih belirtmediğini söyledi.

Rajapaksa söz verdiği gibi istifa ederse, meclis 2024’de görev süresi bitecek cumhurbaşkanlığı için yeni bir kişi seçene kadar, Wickremesinghe otomatik olarak cumhurbaşkanı vekili olacak.

Meclis Başkanı, Rajapaksa 15 Temmuz Çarşamba günü istifa ederse, oylamanın 20 Temmuz’da gerçekleşeceğini belirtti.

Rajapaksa, 22 milyonluk nüfusu çok zor durumda bırakan, ülkenin temel ithalatı finanse etmek için gerekli dövizi bile bulamamasına neden olan ekonomik krizi yanlış yönetmekle suçlanıyor.

Sri Lanka, Nisan ayında 51 milyar dolarlık dış borcunu temerrüde düşürdü ve olası bir kurtarma planı için Uluslararası Para Fonu (IMF) ile görüşüyor.

 

KAYNAK: ŞARKU'L AVSAT
Abdurrahman Koç Haber7.com - Editör
Haber 7 - Abdurrahman Koç
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsrailliler esir takası anlaşması ve Netanyahu'nun istifası için yine sokaklara indi
Kırmızı şehir! Bu kez görüntü Türkiye'den