Avrupa Uzay Ajansı, Rusya ile Mars üzerindeki ortaklığını tamamen sonlandırdı

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Rusya ile Mars'a gezici araç gönderme görevini de içeren bir dizi iş birliğini sonlandırdı. Rus uzay ajansı Roscosmos başkanı ESA'nın bu hamlesine sert tepki gösterdi.

Avrupa Uzay Ajansı, Rusya ile Mars üzerindeki ortaklığını tamamen sonlandırdı
Avrupa Uzay Ajansı, Rusya ile Mars üzerindeki ortaklığını tamamen sonlandırdı
GİRİŞ 14.07.2022 11:33 GÜNCELLEME 14.07.2022 11:33

Avrupa Uzay Ajansı, Mars'a bir gezici bir araç gönderme görevinde Rusya ile iş birliğini resmen sonlandırdı açıkladı. ESA'nın Rusya ile iş birliğini sonlandırma kararı sonrası Avrupa'nın Rosalind Franklin isimli Mars aracı Mars'a gönderilmeyecek.

ESA, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle, Avrupa'nın Rosalind Franklin gezicisini kırmızı gezegende yaşam belirtileri bulmak için sondaj yaparak örnekleri analiz edecekti. Rosalind Franklin gezicisi Rus roketlerini kullanacaktı.

ESA daha önce ExoMars projesi kapsamında Rusya ile ortaklığın askıya alındığını söylemişti. Ancak bu sefer bu ortaklığı tamamen sonlandırdığını duyurdu.

ESA Genel Direktörü Josef Aschbacher, savaş ve bunun sonucunda ortaya çıkan yaptırımlar devam ettiğinden, ESA'nın ExoMars ve iniş platformunda Rusya ile olan bağlarını "resmi olarak sonlandıracağını" söyledi.

Rus uzay ajansı Roscosmos'un başkanı Dmitry Rogozin ise bu açıklamaya öfkeli bir yanıt verdi. Rogozin "Avrupa Uzay Ajansı başkanı, Avrupa ve Rusya'da bu kararla sona eren binlerce bilim adamı ve mühendisin çalışmalarını düşündü mü? Ortak bir Mars görevini sabote ettiğinin farkında mı?" dedi.

Rogozin ayrıca "Ben de Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki (ISS) mürettebatımıza Avrupa manipülatörü ERA ile çalışmayı bırakmalarını emrediyorum" diye de ekledi.

ISS'in robotik kolu ERA

Sadece birkaç ay önce kurulan Avrupa Robotik Kolu (ERA), Uluslararası Uzay İstasyonundaki bu türdeki üç robottan bir tanesidir, ancak Rus Yörünge Segmenti'ne (ROS), ulaşabilen tek robottur.

Bir çift pusulaya benzeyen 11 metre uzunluğundaki robot, yükleri ISS'nin içinde ve dışında hareket ettirerek astronot ve kozmonotlara yardımcı oluyor. Ayrıca görevlileri uzay yürüyüşlerinde taşıyarak "bir vinç gibi" görevi görüyor.

ExoMars lansmanı pandemi nedeniyle 2020'de bir kez askıya alınmıştı, ardından bu yıl Eylül'de fırlatma planları Mart ayındaki savaş nedeniyle askıya alınmıştı.

ESA başkanı Aschbacher, geçen ay ABD uzay ajansı NASA ile Rover'ı Mars'a göndermek için yoğun bir tartışma içinde olduğunu ve "yi bir ortaklık bulduğundan çok emin olduğunu söylemişti.

KAYNAK: HABER7
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Trabzonspor 10 kişiyle final kapısını araladı
Kassam Tugayları, İsrailli esir Goldberg-Polin'in açıklamasını yayınladı