Ukrayna'da silah kaçakçılığı krizi patlak verdi! AB ve NATO alarma geçti

İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden Financial Times, Rusya'nın işgali altındaki Ukrayna'da silah kaçakçılığının baş gösterdiğini kaleme aldı. NATO ve Avrupa Birliği alarma geçti.

GİRİŞ 14.07.2022 14:33 GÜNCELLEME 14.07.2022 15:46
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Financial Times, kimliği açıklanmayan Batılı bir yetkili ile yaptığı röportajın ardından Ukrayna'daki silah kaçakçılığını kaleme aldı. Batılı yetkili, gazeteye yaptığı açıklamalarında silahların önce Polonya'nın güneyine götürüldüğünü buradan sınıra taşındığını ardından ise bazen kamyonlarla bazen ise kamyonetlerle ya da şahsi araçlara yüklenerek sınırın öteki tarafına gönderildiğini söyledi. Sınırın öteki tarafına geçen kaçak silahlarına dair bu noktadan sonra hiçbir bilgi edinemediklerini ifade eden yetkili, Silahların nereye gittiğine, kullanıp kullanılmadığına ya da ülke sınırları içinde kalıp kalmadığına dair bir fikrimiz olmuyor" dedi.

NATO ÜYESİ ÜLKELER TAKİBE ALDI

Bir başka Batılı yetkiliyse bazı NATO üyesi ülkelerin Ukrayna'ya gönderilen silahların takip edilebilmesi için bir sistem oluşturulması amacıyla Kiev'le görüşme yaptığını söyledi. Ülkelerin adını vermeyen yetkililer, Kiev yönetiminin Batılı devletlerinin desteğiyle daha geniş kapsamlı bir silah denetim ve takip sistemi kurmak için çalışmalar yürüttüğünü de paylaştı.

Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşın 140. gününde de çatışmalar sürüyor. Savaşın başından bu yana Batılı devletler Ukrayna'ya en az 10 milyar dolarlık askeri yardım yaptı.

Savaşın neden olduğu kaos nedeniyle Kiev yönetimine gönderilen silahların takibinin gerekli şekilde yapılamayacağı ve bölgenin silah kaçakçılığı ağına dönüşebileceği korkuları da gündeme gelmişti.  

ABD'nin silah kontrolü ve uluslararası güvenlikten sorumlu müsteşarı Bonnie Denise Jenkins, salı günkü açıklamasında ABD'nin Ukrayna'ya gönderdiği silahların yanlış ellere geçmesi ihtimalinin endişelendirici olduğunu söylemişti.

AB'NİN GÜVENLİĞİ İÇİN TEHDİT

Europol'ün nisandaki açıklamasındaysa Ukraynalı yetkililerin silah envanteri oluşturmayı ve kayıt tutmayı bıraktığı, bu nedenle bölgede silah kaçakçılığı yapıldığı ve bunun AB'nin güvenliğine tehdit oluşturduğu öne sürülmüştü.  

Ukrayna Savunma Bakanlığı Danışmanı Yuri Sak ise gerekli denetim ve takibin yapıldığını savunarak, "Ukrayna'ya giren ya da Ukrayna'dan çıkan tüm silahların hareketleri, hem biz hem de uluslararası ortaklarımız tarafından çok yakından takip ediliyor ve denetleniyor" demişti. Sak, silah kaçakçılığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını ve Rus dezenformasyonunun bir parçası olduğunu öne sürmüştü.

Abdurrahman Koç Haber7.com - Editör
Haber 7 - Abdurrahman Koç
YORUMLAR 2
  • hemmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Zaten tetöristleri kendileri silahlandırıyor. Neyi takip edecekler. Formalite gereği birşeyler yaparlar. Ekonomileri silah imalatı üzerinde zaten.
    Cevapla
  • Derzeit 1 yıl önce Şikayet Et
    Yakinda o Silahlar Avrupanin göbeginde patlarsa sasirmam...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
MİT'ten vatandaşlara casusluk uyarısı
Yurt dışındaki Türk sayısı! Zirvedeki ülke şaşırttı