Prens Selman'dan Biden'a 'Cemal Kaşıkçı' yanıtı: Sizin de hatalarınız oldu

ABD Başkanı Joe Biden ile Prens Muhammed bin Selman arasında "Cemal Kaşıkçı" gerginliği yaşanmış olabilir. İkilinin görüşmesinde, Biden'ın sözlerine cevap veren Prens bin Selman'ın, Irak işgalini hatırlattığı ifade edildi.

GİRİŞ 16.07.2022 16:32 GÜNCELLEME 16.07.2022 16:56
Bu Habere 64 Yorum Yapılmış

ABD Başkanı Joe Biden'ın iki günlük Suudi Arabistan ziyareti öncesi ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman'la görüşmesinde, Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili yaptığı değerlendirmelere; Riyad yönetiminden yanıt geldi.

BİDEN'IN "SERT" CEMAL KAŞIKÇI AÇIKLAMALARI

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın 2018'de İstanbul'daki Suudi konsolosluğunda öldürülmesinin ardından insan hakları konusunda sert sözlerle eleştirdiği Suudi Arabistan'ı ziyaret eden Biden'ın bu adımı, ülkesinde büyük tepkilere yol açtı. Cinayetle ilgili "Hesap soracağız" açıklamasının üzerinden çok zaman geçmemişken Suudi Arabistan'a giden Biden, dün görüştüğü Suudi Veliaht Prensi Muhamemd bin Selman'a, Kaşıkçı cinayeti konusunu doğrudan sorumlu olduğunu düşündüğünü söylediğini anlatmıştı. Biden, Prens Selman'ın Kaşıkçı cinayetinden kişisel olarak sorumlu olmadığını savunduğunu, ancak kendisinin bu düşüncede ısrarcı olduğunu kaydetmişti.

Prens Selman Biden'ı kapıda karşıladı.

BİN SELMAN IRAK İŞGALİNİ HATIRLATTI

Konuyla ilgili Suudi Arabistan yönetiminden de bir açıklama geldi. Sözcü'nün Reuters'tan aktardığı habere göre; İngiliz haber ajansına açıklama yapan bir Suudi yetkili, görüşmede Prens Selman'ın Biden'a Kaşıkçı'nın öldürülmesi gibi hataları engellemeye çalıştığını, ancak ABD'nin de Irak gibi konularda hatalar yaptığını söylediğini aktardı.

Prens'in Biden'a "başka ülkelere çeşitli değerleri dayatmanın geri tepeceği" uyarısında bulunarak, ABD'yi üstü kapalı olarak eleştirdiği kaydedildi. Selman'ın görüşmede Irak'taki ABD işgalini, işkencelerle bir dönem gündemden düşmeyen Ebu Gureyb cezaevini ve geçen ay İsrail ateşinde öldürülen Filistinli gazeteci Şirin ebu Akleh'i de gündeme getirdiği belirtildi.

Biden ve KİK üyesi ülkelerin liderleri

BİDEN: ORTA DOĞU'DAN AYRILMAYACAĞIZ

Öte yandan ABD Başkanı Biden, Suudi Arabistan ziyaretinin ikinci gününde yani bugün Körfez ülkeleri, Mısır, Ürdün ve Irak heyetlerinin katıldığı Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) zirvesinde yeni açıklamalar yaptı. Biden, ABD'nin Orta Doğu'da aktif bir ortak olmaya devam edeceğini belirterek bölgede Rusya, Çin ya da İran'ın doldurabileceği bir boşluk bırakmayacaklarını yineledi.

Biden, Cidde'deki temasları kapsamında Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi ile bir araya geldi. İki lider, terör örgütü DEAŞ'ın yeniden güç kazanmasını engellemek için Irak ile ABD arasındaki güvenlik koordinasyonun devam ettirilmesini konusunda hemfikir olduklarını dile getirdi.

Biden buradaki görüşmelerini de tamamladıktan sonra Suudi Arabistan'dan ayrıldı.

ABD Başkanı Biden, Suudi Arabistan’daABD Başkanı Biden, Suudi Arabistan’da

S.Arabistan-ABD arasında 18 anlaşmaya imza atıldı!S.Arabistan-ABD arasında 18 anlaşmaya imza atıldı!

Cidde'de Biden'ın da katıldığı zirve öncesi Kur'an okunduCidde'de Biden'ın da katıldığı zirve öncesi Kur'an okundu

Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 64
  • Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    Körfez Arap Ülkeleri sığınacak liman arayışı içindeler , Belli bir vakit sonra , Rusya ve Çin'e yaklaşıp BRICS üyeliğine başvurabilirler . Küresel stratejik zenginlikler ve güç mücadelesinde Türkiye'de tarafını belirlemelidir . BRICS , AB , ASEAN ... en az birinin üyesi olmalıyız .
    Cevapla
  • Yiğit 1 yıl önce Şikayet Et
    Madem Kaşıkçı cinayetinden Selmanı sorumlu tutuyorsun ne diye ayağına gidiyorsun. Hem çıkarlarının peşinden koşuyor hemde hesap sordum ayağına yatıyor. İkinizde aynısınız.
    Cevapla
  • Asım 1 yıl önce Şikayet Et
    biden; "C.K.'yı öldürttün". selman; "Irak'ı, Afganistan'ı bombaladın, birçok sivili öldürttün". biden; "Yahu o işler öyle kuyuda yakmakla olmaz, Usulü var, önce kendi binalarını yıkacaksın, Uçak çarpacak, sebep oluşacak, Sonra Ne istersen yap". Yaaaaaaa.
    Cevapla
  • kral 1 yıl önce Şikayet Et
    herkesin bir aybı kusuru günahı var ve günü geldiğin de seni sevmeyenler onu hemen ortaya çıkarırı bu şahısta olsa devlette olsa fark etmez. ama güçlü olsan her zaman hakslısın güçsüz olsan her zaman haksızsın bizim de güçlü olmamız lazım ama biz güçlü iken adaleti bırakırsak ALLAH o gücü yine bizden alır. insanların ömrünün olduğu gibi devletlerin de ömrü vardır yüzlerce devlet ve imparatorluk yok olup gitti tarihi eser oldular bunlar da bitecek. ve son söz galip olan ALLAH tır.
    Cevapla
  • Türk 1 yıl önce Şikayet Et
    Ulan hem adamı öldürttüler hemde adamın üzerinden şantajla sömürüyolar...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hükümetin önündeki en zor problem... Rakamlar her yıl kötüye gidiyor
Yunanistan neye hazırlık yapıyor? Neden Demir Kubbe'nin peşine düştü?