Dünya yanıyor! NASA Dünya'nın sıcaklık haritasını yayınladı

NASA tarafından yayınlanan bir haritada Türkiye dahil dünyanın birçok ülkesinde yüksek sıcakların hakim olduğu görülüyor.

Dünya yanıyor! NASA Dünya'nın sıcaklık haritasını yayınladı
Dünya yanıyor! NASA Dünya'nın sıcaklık haritasını yayınladı
GİRİŞ 18.07.2022 16:32 GÜNCELLEME 18.07.2022 16:44
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

NASA tarafından yayınlanan ısı haritasında başta Avrupa, Afrika ve Asya kıtaları olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde yoğun sıcaklıkların olduğu görülüyor. Haziran ve Temmuz 2022'de ısı dalgaları Avrupa, Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Asya'yı sert bir şekilde vurdu. Sıcaklıklar yer yer 40 santigrat derecenin üzerine çıktı. 

 

NASA tarafından yayınlanan dünya ısı haritası

Yukarıdaki harita, 13 Temmuz 2022'de Doğu Yarımküre'nin büyük bir bölümündeki yüzey hava sıcaklıklarını göstermektedir. Haritada mavi renk soğuğu kırmızı renk ise sıcaklığı temsil ediyor. Renklerin koyuluğu ise ısının şiddetini gösteriyor. Haritadan görüleceği üzere Türkiye dahil dünyanın birçok bölgesinde yüksek sıcaklıklar hakim. Bu nedenle birçok ülkeden sık sık orman yangını haberleri geliyor. Portekiz, İspanya ve Fransa'nın bazı bölgelerini kasıp kavuran bir dizi orman yangını meydana geldi.

İran'da sıcaklıklar, Haziran sonunda 52 dereceyi buldu. Temmuz ayında da ülkede yüksek sıcaklıklar devam ediyor.

İtalya'daki rekor sıcaklık ise Dolomitler'deki Marmolada Buzulunun bir kısmının 3 Temmuz'da çökmesine neden oldu. Kar, buz ve kayalardan oluşan çığ 11 yürüyüşçünün ölümüne yol açtı.

Çin'de ise asfaltları eriterek yollarda çukurların oluşmasına neden olan ve çatıdaki katranı eriterek kiremitlerin düşmesine neden olan yüksek sıcaklar meydana geldi. 1873'ten beri ülkedeki ısı derecelerini kayıt altına alan Şanghay Xujiahui Gözlemevi, ülkenin şimdiye kadarki en yüksek sıcaklığını kaydetti. Çin'de sıcaklık 13 Temmuz 2022'de 40,9 santigrat dereceye ulaştı.

Dünya ısının bu kadar çok artmasının nedeni sera gazlarının atmosfere salınmasında yaşanan artış. NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezi'ndeki Küresel Modelleme ve Asimilasyon Ofisi başkanı Steven Pawson konuyla ilgili "İnsan faaliyetleri yaşam koşullarımızı etkileyen ekstrem hava olaylarına neden oluyor" dedi.

ADANA'DA SICAKLIK 47 DERECEYİ BULDU

Türkiye’nin en sıcak illerinden olan Adana’da hava sıcaklığı bu yıl da mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre Adana'da bugün sıcaklık gölgede 35 derece ölçülürken, araç termometreleri 47 dereceyi gösterdi.

İHA

Yüksek sıcaklar sonrası klima kullanımının artması tüm dünyada enerji tüketiminin de rekor seviyelere ulaşmasına neden oldu. Bu nedenle birçok ülke vatandaşlarını gerekli olmadıkça dışarı çıkmamaları ve gereksiz elektrik tüketiminden kaçınmaları konusunda uyarılarda bulunuyor.

KAYNAK: HABER7
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR 7
  • Mete 1 yıl önce Şikayet Et
    Nasanin haritasi uzaydan cekilme degil el yapimi. Haberde zaten asil calisma alani degil sicakliklar. Verdigi kuresel isinma algisi ile enerji artisi olacak petrol kullanmayalim petrol yukselecek... eee atmosferi uydu coplugune cevirenler her turlu dalga dubarayi yayanlar dunyanin anasini aglatip petrole suc buluyor. Niye. Cunku kendilerinden daha az teknonik ulus ve bolgelerin elinde gaz petrol. Artik kendileri daha muhtac. Buna nasil dur denilecek. Yesil enerji ve mars palavralariyla. nasa nin saygin adi yerlerde surunuyo her 10 soylediginden 9.5 u yalan. Bilim adami dolarli calisan papagan.
    Cevapla
  • Ali İhsan 1 yıl önce Şikayet Et
    Yav hayatınız komplo olmuş. Senin kafadakiler ayrıca dünya da düzdür diyor. Sizin gibiler için çok güzel bir Kızılderili atasözü var "Son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık tutulduğunda; beyaz adam paranın yenmeyen bir şey olduğunu anlayacak."
    Cevapla
  • İsmail 1 yıl önce Şikayet Et
    2035 yılında dünyadaki bu günkü düzen tümüyle bozulacak insanlar yiyecek su bulamayacak nefes almakta zorluk çekecekler sadece çok zenginler adalarda kurulmuş özel tatil köylerinde ülkelerde yaşayacaklar 2050 yılında uzaylılar gelip istila edecekler ve insanlığı yok edecekler.
    Cevapla
  • Misafirim 1 yıl önce Şikayet Et
    Dünyanın sonu geldi buzullar buzullar... Buz Devri çizgi film aklıma geldi
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Dünya, bazı yaratıklar tarafından bilinçli olarak, iklim silahı diyebilecegimiz cihazlarla, iyonosfere gönderilen dalgalarla....
    Cevapla
  • akif armutçu 1 yıl önce Şikayet Et
    güneş daha fazla radyasyon ve enerji yayıyor. tüm ülkesi yananları mülteci olarak alıp yok olalım.
    Cevapla
  • hıghlander 1 yıl önce Şikayet Et
    Dünyanın bütün coğrafyalarında öldürülen,soyulan,sömürülen,itilen;başta- Afrika,Asya,Orta doğu olmak üzere-Müslümanlar olmak üzere bütün masumların ateş rüzgarına dönüşen haykırışları...İnsanlık,onların gözyaşları ateş yağmurlarına dönüşmeden,hırs ve zalimliğine gem vursun derim..yoksa....! anladınız herhalde... bilhassa bazı yapılara hitap ediyorum....keyfiniz bilir,sonra ağlamayalım hepimiz,tabii başta siz.!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail'den hadsiz paylaşım! Erdoğan'ı hedef aldılar! Türkiye'den çok sert tepki
Fitch'ten Türkiye değerlendirmesi: Enflasyonda ciddi düşüş yaşanacak