İngiltere, Fransa, İspanya ve Yunanistan... Avrupa'da orman yangınları durdurulamıyor

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üstüne seyrettiği Avrupa ülkelerinde bir bir orman yangınları haberi geliyor. Fransa, İngiltere, İspanya ve Yunanistan'da uzun süredir devam eden yangınlar söndürülemiyor.

GİRİŞ 20.07.2022 09:50 GÜNCELLEME 20.07.2022 10:12
Bu Habere 170 Yorum Yapılmış

Yunanistan'ın başkenti Atina'nın kuzeydoğusunda yer alan Penteli Dağı'nda çıkan orman yangınının evlere de sıçradığı bildirildi.

Yunan Devlet Ajansı AMNA'nın haberine göre, yangına yakın yerleşim bölgeleri tedbir amacıyla tahliye edildi.

Penteli Çocuk Hastanesinde tedavi gören çocukların bir kısmı başka hastanelere sevk edilirken bir kısmı evlerine gönderildi.

Yerleşim bölgelerine yaklaşan yangının bazı evlere de sıçradığı belirtildi.

Yangın söndürme çalışmalarına Yunan ordusu da destek veriyor ancak bölgede etkili olan şiddetli rüzgar, çalışmaların zorlukla yürütülmesine neden oluyor.

LONDRA'DA DA YANGIN SÜRÜYOR

Hava sıcaklığının rekor seviyeye ulaştığı İngiltere’nin başkenti Londra’da 10 farklı noktada yangın çıkarken, şehrin itfaiye teşkilatı daha önce benzeri görülmemiş bir durumla karşı karşıya olduğunu belirterek "acil durum" ilan etti.

Londra İtfaiye Teşkilatından (LFB ) yapılan açıklamada, şehrin 10 farklı noktasında aşırı sıcaklar nedeniyle çıkan yangınların kontrol altına alınması için ekiplerin müdahalesinin sürdüğü belirtildi.

Açıklamada, halktan "parklarda, evlerin teras ve balkonlarında mangal yapmaması" çağrısında bulunuldu.

Londra’da halihazırda şehrin güneyindeki Craydon’da, kuzeyindeki Hendon, Dagenham ve Upminster bölgelerinde geniş kırsal alanlarda çıkan yangınlara müdahalenin devam ettiği, yine şehrin kuzeyindeki Wennington ve Southgate’de ve güneyindeki Wembley'de çıkan yangınların ise konutlara sıçramaması için mücadele edildiği ifade edildi.

"HAVA SICAKLIKLARININ 40 SANTİGRAT DERECEYE KADAR YÜKSELMESİ DOĞAL DEĞİL"

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Londra İtfaiye Teşkilatı Müdür Yardımcısı Patrick Goulbourne, Londra’da tüm zamanların en yüksek hava sıcaklığının kaydedildiğini vurgulayarak şehrin dört bir yanında devam eden yangınlara ilişkin "daha önce benzeri görülmemiş zorluklar" ile karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

Reading Üniversitesi Doğal Afetler Araştırmacısı Prof. Hannah Cloke, İngiltere’de hava sıcaklıklarının 40 santigrat dereceye kadar yükselmesinin doğal olmadığına işaret ederek Londra’nın altyapısının ve insanların yaşam şeklinin bu hava şartlarına uygun olmadığını vurguladı.

Oxford Üniversitesi İklim Ekonomisi Profesörü Sam Fankhauser, “Günümüzde hava sıcaklarında rekor seviyelerin görülmesi, küresel karbon emisyonlarını azaltma ve iklimimizi istikrara kavuşturma konusundaki acil ihtiyacın açık bir hatırlatıcısıdır." değerlendirmesinde bulundu.

AMBULANS TELEFON HATTINA SAATTE 400 ARAMA GELİYOR

İngiliz sağlık hizmetlerinden yapılan açıklamada da ambulans telefon hattına saatte yaklaşık 400 aramanın geldiği aktarılarak, halktan gün içerisinde sıvı tüketimine özen göstermeleri talep edildi.

İngiliz tren yollarından (Network Rail) yapılan açıklamada, başkent Londra’daki Euston semtinden yapılacak tüm seferlerin iptal edildiği bildirildi.

Londra’daki Luton Havalimanında bir pist aşırı sıcak hava nedeniyle kapatılırken, şehrin merkezindeki bazı bölgelerde tren raylarının büküldüğü, bazı seferlerin yapılamadığı kaydedildi.

YANGIN AVRUPA'NIN BİRÇOK NOKTASINA YAYILDI

Fransa'nın güneybatısındaki Gironde'da La Teste-de-Buch ve Landiras bölgelerindeki yangın 8 gündür devam ederken İspanya'da geçen haftadan bu yana yaklaşık 60 bin hektar alanın yandığı bildirildi.

Fransa basını ve Gironde Valiliğinden paylaşılan bilgilere göre, dün bölgeden 16 bin kişinin daha çıkarılmasıyla, tahliye edilenlerin sayısı 36 bin 600'e çıktı.

Yeni tahliyelerin söz konusu olduğu ifade ediliyor.

Sıcaklığın 40 derecenin üstüne çıktığı bölgede 6 bin 500'ü La Teste-de-Buch, 12 bin 800'ü Landiras'ta olmak üzere toplamda 20 bin hektara yakın yeşil ve ormanlık alan kül oldu.

Yangınlara 1700 itfaiyecinin yanı sıra 6 Canadairs ve 3 Dash tipi yangın söndürme uçağıyla müdahale ediliyor.

Aşırı sıcak ve kuvvetli rüzgar nedeniyle Gironde'daki yangınların kontrol altına alınmasında güçlük yaşanıyor.

Bölgede, 22 hektarlık alana kurulu Arachon Hayvanat Bahçesi'nde barınan 1000'den fazla hayvan başka yerlere nakledildi.

France Bleu Gironde, bölgede ayrıca 5 kamp alanı, bir restoran ve iki evin yandığını aktardı.

Landiras'taki yangına neden olduğu gerekçesiyle bir kişi gözaltına alınırken, La Teste-de-Buch bölgesindeki yangına da bir kamyonetin neden olduğu değerlendiriliyor.

Yangınlara dair soruşturmaların, alevler tamamen kontrol altına alındığında netlik kazanması öngörülüyor.

Ayrıca Vensac ve Finistere bölgelerinde de yangın çıktığı açıklandı.

Öte yandan ülkede, yangın söndürme uçaklarının 3'te 1'inin kullanıma uygun olmadığı gerekçesiyle bakıma alındığının ortaya çıkması tepkilere neden oldu.

İSPANYA'DA KONTROL ALTINA ALINAMAYAN 20 ORMAN YANGINI VAR

İspanya, son günlerde aşırı sıcak hava ve ülke genelinde farklı noktalarda çıkan orman yangınlarıyla mücadele ediyor.

El Pais gazetesinin yerel kaynaklara dayandırdığı bilgiye göre, ülkede 13 Temmuz'dan bu yana devam eden yangınlarda yaklaşık 60 bin hektar alan yandı.

Yılbaşından bu yana ise 140 bin hektar alanın yangınlardan harap olduğu bildirildi.

Ülkede, yangınlar nedeniyle son 15 yılın en kötü yazının yaşandığı ve halihazırda devam eden 30 yangından 20'sinin halen kontrol altına alınamadığı belirtildi.

El Pais'in paylaştığı aktif yangınların haritasına göre, yangınların ülkenin kuzeybatısında yoğunlaştığı görülüyor. İspanyol itfaiyeciler, kuzeydeki yangınların dışında doğuda Barselona yakınlarındaki Pont de Vilomara'da, güneyde Mijas Tepeleri'nde ve batıdaki Monfragüe Ulusal Parkı'ndaki yangınlarla mücadele ediyor.

İspanya'nın kuzeybatıda Portekiz sınırına yakın Kastilya ve Leon bölgesindeki Zamora vilayeti sınırları içinde yer alan Sierra de la Culebra'daki yangında ise 2 kişi hayatını kaybetti.

Zamora'daki yangınlar sebebiyle başkent Madrid ile kuzeybatıdaki Galiçya bölgesi arasındaki tren seferlerinin yapılamadığı ve aksamaların yaşandığı belirtildi.

Bölgedeki yangınlar sebebiyle 25 kadar köyün tahliye edilmek zorunda kalındığı bildirildi.

BBC'nin haberinde de İspanya ve Portekiz'de aşırı sıcaklardan hayatını kaybedenlerin sayısının 1000'i geçtiği ifade edildi.

Haberde, Portekiz'in kuzeyinde Murça'daki orman yangınında, 70'li yaşlardaki bir karı-kocanın alevlerden kaçmaya çalışırken arabalarında can verdiği aktarıldı.

Bölgede çok sayıda köyün tahliye edildiği kaydedildi.

Portekiz yerel basınında da Murça'daki yangına 600'den fazla itfaiyeci ve 8 hava aracının müdahale ettiği belirtildi.

TUNUS'TA DA DÜN AKŞAM ORMAN YANGINI BAŞLADI

Tunus’ta dün akşam başlayan orman yangınını kontrol altına alma çalışmaları devam ediyor.

Başkent Tunus’un yakınlarında yer alan Ben Arus’taki Bukernin Dağı'nı kaplayan ormanlık alanda başlayan yangını söndürme çalışmalarına Tunus Sivil Savunma Müdürlüğüne bağlı birlikler ve askerler katıldı.

Tunus Sivil Savunma Müdürlüğü Sözcüsü Muaz Teria, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, yangın söndürme araçlarının yerleşim alanlarının yakınına yerleştirildiğini, çalışmaların askerlerin de yardımıyla devam ettiğini aktardı.

Yangında herhangi bir can kaybı olmadığı ve evlerin zarar görmediği bilgisini veren Teria, yangının ormanın güney bölgesine doğru yayıldığını kaydetti.

Tunus Ulusal Trafik Güvenliği Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada ise yangının başkent Tunus’u güney bölgesindeki kentlere bağlayan A1 otobanının yakınına kadar geldiği belirtilerek, sürücülere yangından kaçan hayvanların yola çıkabileceği uyarısında bulunuldu.

KAYNAK: AJANSLAR
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 170
  • Çapıla çırpa 1 yıl önce Şikayet Et
    İhalardan yangın uçağı yapsanız ya mucuklar..o da mı aklınıza gelmiyor
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Chp nin gülü kemale sorun bu yangınları erdoğan çıkardı derler
    Cevapla
  • rbvgtrfbv 1 yıl önce Şikayet Et
    bizim gibi görünen yunan muhalefeti sizdeki thknın uçaklarını yollayın 5 10 dakkada yangınları söndürsünler.
    Cevapla
  • Gerçek Vatansever 1 yıl önce Şikayet Et
    Şahan gökbakar helikopter görmüşmü? Havada helikopter uçak varmı muhalefet?? Neden 3 maymunsunuz? Şikayet etsenize Avrupa insan pardon sömürgecilerine Yakında Türkiye'mede vizeyle gireceksiniz ve karnınızı doyurmak için kötülediğiniz aşağıladığınız bizler sizi mülteci olarak alırız.
    Cevapla
  • Adil Düzen* 1 yıl önce Şikayet Et
    Asıl bundan sonra ne olacak şımarık Avrupa insanı cebindeki parasına güveniyor değilmi kuraklık ve kıtlığı hiç tatmayan kibirli topluluk gün gelecek o cebine güvendiği para ile su ve ekmek bile bulamayacak hale gelecekler.En doğrusunu Elbetteki ALLAH CC bilir.Kibirenme Avrupa insanı Rabbim cc ol dedim mi oluverir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD'den İsrail'e Suudi Arabistan uyarısı
Tavuk altın yumurtladı - 2 Mayıs günün gazete manşetleri