375 adet F-35 alımı için dev anlaşma! Türkiye için üretilen F-35'lerin son durumu ne?

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), F-16 gibi F-35 gibi savaş uçaklarının üreticisi Amerikan şirketi Lockheed Martin ile; 375 adet F-35 savaş uçağı alımı için 30 milyar dolarlık anlaşma imzaladı.

GİRİŞ 20.07.2022 11:57 GÜNCELLEME 22.07.2022 12:53
Bu Habere 144 Yorum Yapılmış

Pentagon'dan William LaPlante konu ile ilgili yaptığı açıklamada; "Lockheed Martin ile 375 adet F-35 partisi satın alımı için anlaştığımızı ifade etmekten memnuniyet duyuyoruz" ifadelerini kullandı.

Söz konusu anlaşmanın yaklaşık olarak 30 milyar dolar civarında olduğu belirtildi.

MALİYET AZALTILDI

Pentagon'un 2019 yılında imzaladığı üç yıllık toplu satın alma, 478 adet F-35 savaş uçağı içindi. O dönem üretici firma olan Lockheed Martin'in, daha büyük miktarlarda bileşen satın alıp maliyetlerini yaklaşık yüzde 8 azaltarak, 34 milyar dolara düşürmesine olanak sağlamıştı. Yeni toplu alım sözleşmesinin de, yine üreticinin toplu bileşen alımına imkan vererek maliyetlerin düşürülmesi için yapıldığı belirtildi.

"ANLAŞMA, ABD VE MÜTTEFİKLERİ İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM"

F-35 Ortak Program Ofisi İcra Kurulu Başkanı ve ABD Hava Kuvvetleri Korgeneral Mike Schmidt ise yaptığı açıklamada, "F-35, Savunma Bakanlığı envanterindeki en ölümcül ve ölçeklenebilir yeteneklerden biridir. Bu nedenle yapılan sözleşme hem ABD hem de müttefikleri için oldukça önemli bir adımdır" ifadelerini kullandı.

Bugüne kadar 820'den fazla F-35 üretildi.

BUGÜNE KADAR KAÇ F-35 ÜRETİLDİ?

F-35 Müşterek Program Ofisi, 2030 yılına kadar NATO üyesi ülkelerde 400'den fazla F-35 savaş uçağının görevde olmasını hedefliyor. Halihazırda program, ABD hariç 15 ülkenin katılımıyla devam ediyor. Şu ana kadar çoğunluğu ABD'ye olmak üzere 820'den fazla F-35 teslimatı gerçekleştirildi.

540.000+ uçuş saatini geride bırakan F-35, dünya genelinde 35 farklı hava üssüne konuşlanmış durumda. Program kapsamında yaklaşık 1700 pilotun ve 12500 bakımcının eğitimi tamamlandı.

Türkiye için üretilen F-35'ler, ABD Hava Kuvvetleri'nin envanterine alınmıştı.

TÜRK F-35'LERİNİN SON DURUMU NE?

Üretilen 820'den fazla F-35 arasında, Türk Hava Kuvvetleri için üretilen ancak teslim edilmeyen 6 adet F-35 de bulunuyor.

Türkiye'nin S-400 alımı sebebi ile ilk olarak Türk Hava Kuvvetleri için üretilen 6 adet F-35'in teslimatını askıya alan ABD, akabinde ise bu uçakları kendi hava kuvvetlerinin envanterine katmak için yasal karar çıkartmıştı. Ancak "uçaklar tam anlamıyla envantere alındı mı?", "alındıysa ne zaman alındı?", "hangi filoya katıldı?" gibi bir çok sorunun cevabı bilinmiyor.

KAYNAK: HABER7, M5
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 144
  • Kasım 1 yıl önce Şikayet Et
    Rabbim bizlere sinek avlar gibi o uçakları avlamayı nasip etsin
    Cevapla
  • Mmeh 1 yıl önce Şikayet Et
    Tek çare hava savunma sistemleri o zamn bu uçaklar görevini tam anlamıyla yerine getiremez ve ve uzun menzilli füzeler
    Cevapla
  • Şeyhmus 1 yıl önce Şikayet Et
    ABD hep Türkiye'ye düşmanca yaklaşmıştır sinsice Türkiye'ye karşı PKK olsun Dedaş olsun bı çok ôrgütle ülkemizi yok etmeye çalıştılar nedense halada siyasetçilerimiz ABD vaz geçmiyor
    Cevapla
  • Osman 1 yıl önce Şikayet Et
    reis bitir şu tfx leri. nükleere el at be reis...
    Cevapla
  • Harbi 1 yıl önce Şikayet Et
    Gülüyorum sana
    Cevapla
  • Kızgın Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    F35 leri düşürmek için uğraşmaya gerek yok. Dünya genelinde 1700 pilot ve yaklaşık 800 F35 mevcutmuş. Bu durumda her uçak için yaklaşık 2 pilot var. 1700 pilotu tek tek bulup öldürürlerse uçakları uçuracak eğitimli pilot kalmaz. En iyisi pilotları öldürmek ve Lockheed Martin mühendislerine ve tesislerine sabotaj yapmak
    Cevapla
  • Hamza 1 yıl önce Şikayet Et
    Abi sen 2023 seçimlerinde adaylığı düşün bence
    Cevapla
  • Harbi 1 yıl önce Şikayet Et
    Teeee senin aklına
    Cevapla
  • Mustafa yarpuz 1 yıl önce Şikayet Et
    İnanın ben f 35 lerin çok mükemmel bir savaş uçagı oldugunu sanmıyorum f 16 lar f 35 ten iyidir bildigi bilmediğinden iyidir iki veya üç tane F35 arızalandı düştü sebebide bilinmiyor bu F35 lerde bazı eksiklikler var iyi çalışmayan bazı özellikleri var diye düşünüyorum
    Cevapla
  • Zarrtt 1 yıl önce Şikayet Et
    Sen bir dehasın (!)
    Cevapla
  • Sakin 1 yıl önce Şikayet Et
    Tamam hemen başlıyoruz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
AK Partili Çalkın'dan skandal paylaşımda bulunan DEM'li Koçyiğit'e tarihi cevap!
Mücahitler, F-16 bombalarıyla 2 işgalci birliği havaya uçurdu!