Bulgaristan'da F-16 "Block 70" pişmanlığı: 1 milyar 256 milyon dolar uçup gitti

2019'da 8 adet F-16 uçak için ABD'ye 1 milyar 256 milyon dolar peşin ödeme yapan Bulgaristan'da muhalefet "Halkın ödediği para uçup gitti, beklenen uçaklar ise hala uçup gelmedi." eleştirisi yaptı.

GİRİŞ 21.07.2022 17:14 GÜNCELLEME 22.07.2022 15:02
Bu Habere 97 Yorum Yapılmış

ABD’den yeni F-16 "Block 70" tipi savaş uçakların alımıyla ilgili parlamentoya taşınan görüşmeler, siyasi tartışmalara neden oldu.

Dragomir Zakov

İstifa eden Kiril Petkov hükümetinin Savunma Bakanı Dragomir Zakov, Bulgaristan’ın talebi üzerine ABD’den gelen 8 yeni F-16 uçağın alımıyla ilgili gözden geçirilmiş fiyat teklifi ve donatım parametrelerini Parlamentoya anlattı.

Parlamentoda görüşülen, ülkenin savaş filosunun takviyesi olacak 8 F-16 uçağının alımı konusu, ilk oylamada kabul edildi ancak siyasi tartışmalara neden oldu.

F-16 "Block 70"

Zakov, ABD’den gelen ve yeniden düzenlenmiş teklifte, uçaklara daha çağdaş bir donatım önerildiğini ve bunun Bulgaristan’ın yararına olacağını savundu.

Bakan Zakov, ABD’den gelen son teklifle parlamentodan rutin bir onay beklendiğini, oysa bazı güçlerin meseleyi jeopolitik soruna dönüştürdüklerini öne sürdü.

"HALKIN ÖDEDİĞI PARA UÇUP GİTTİ, BEKLENEN UÇAKLAR İSE HALA UÇUP GELMEDİ"

Parlamentoda temsil edilen Rusya yanlısı siyasi güçler, Bulgaristan’ın üyesi olduğu NATO standartlarında F-16 uçakların alımına karşı çıktı.

İstifa eden hükümetin koalisyon ortağı olan, eski komünist partinin siyasi geleneğini yürüten Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) Milletvekili Rumen Geçev, "Stratejik NATO müttefikimiz (ABD) böyle bir teklifte bulunarak, bizleri köşeye sıkıştırmaya çalışıyor. Bulgaristan halkının ödediği para uçup gitti, beklenen uçaklar ise hala uçup gelmedi." dedi.

BSP Parlamento Gurubu Başkanı Georgi Svilenski de "Bulgaristan, bu uçakları hala ‘sazan gibi’ bekliyor." ifadesini kullandı.

"ORDUMUZ, NATO İTTİFAKINA KATILMADAN ÖNCE DAHA GÜÇLÜYDÜ"

Bulgaristan Parlamentosunda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in siyasetini temsil eden muhalif "Yeniden Doğuş" partisi lideri Kostadin Kostadinov, ABD’nin Bulgaristan’ın politikasını dikte ettiğini belirterek, "Ordumuz, NATO ittifakına katılmadan önce daha güçlüydü." değerlendirmesinde bulundu.

2019'DA 8 UÇAK İÇİN 1 MİLYAR 256 MİLYON DOLAR PEŞİN ÖDEME YAPILMIŞTI

Bulgaristan, 2019'da 8 uçak için 1 milyar 256 milyon dolar peşin ödeme yapmıştı.

F-16’ların üreticisi Lockheed Martin, faturası peşin ödenen 8 uçağın teslimatını 2023 yılında planlıyordu. Araya giren Kovid-19 salgınının üretimi sekteye uğrattığını açıklayan üretici, daha sonra teslimatın tarihini 2025'e ertelemişti.

Uçakların alımının kesinleşmesi için yapılması gereken ikinci oylamanın ekime kadar parlamentodan geçmesi gerekiyor.

BULGARİSTAN'IN HAVA FİLOSUNDA SADECE BİR KAÇI UÇABİLEN 15 RUS YAPIMI ESKİ "MIG" TİPİ SAVAŞ UÇAKLARI VAR

Bulgaristan’ın hava sahasının korunmasından sorumlu Hava Kuvvetlerinin filosu sadece birkaçı uçabilen yaklaşık 15 Rus yapımı eski "MiG" tipi savaş uçaklarından oluşuyor.

Ayrıca Bakan Zakov, Bulgaristan’ın hava kuvvetlerinin filosunun ihtiyaçlarını tamamlamak üzere F-16 tipi 8 uçak daha için ABD’den teklif aldığını bildirmişti.

KAYNAK: AA
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 97
  • Yasin 1 yıl önce Şikayet Et
    Anlaşırsak 40 f 16 bize 10 yıl sonramı verecekler
    Cevapla
  • Mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Abd teknolojisi yanınında Rus teknolojisi bir hiç. Biri lada diğeri mustang kıyas bile kabul etmez.
    Cevapla
  • Haydut amerika 1 yıl önce Şikayet Et
    Amerika ve yandaşları haydut devletlerdir
    Cevapla
  • Ömer Gündüz 1 yıl önce Şikayet Et
    Bundan dolayı mı, güçlü Amerika; Rusya'nın SU-35 üretim teknolojisini ele geçirmek istiyor? Yazdıklarını gözden geçir.
    Cevapla
  • vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    bulgar devletinin genetik kodlarında sscb şifreleri var. dolayısıyla bulgaristan ab ve abd ile uyumlu çalışamaz. onun yeri rus blokudur. Türkiye rusya ile kısmen müttefik olabilir. çünkü turkiye ötedenberi ab ve abd ile dokusal uyuşmazlık yaşıyor. rusya ile de tam uyuşamaz çünkü din farkı var. müslüman ülkelerle de uyuşamayız. çünkü türkiyenin devletsel refleksi kemalizmdir. dolayısıyla yalnızlığa mahkumdur.
    Cevapla
  • Sultanalparslanhan 1 yıl önce Şikayet Et
    Rusyanın katlettiği müslümanı henüz ne avrupa nede amerika katledemedi. Amerika biraz yaklaştı afganistan ve ırak vahşetiyle ama rusun orta asyada türklere yaptığı zulümlerle ilgili kitapları okuyun, dayanamaz ağlarsınız. Türkiye ne ab, ne abd nede rusya ile uyuşamaz. Araplar ise halk bazında %70 severken liderler açısından kafirden daha düşmandır liderleri. Türki ülkelerde bile maalesef diktatör kuklalar yönetinde. Onlarda Türkiyeye hem yaklaşmak istiyor hemde halkın oyuyla seçilen bir lider olduğu için yönetimlerine zarar geleceği endişesini yaşıyorlar. Bizim yapmamız gereken ilk iç bağımsız askeri sanayimizi kurmak. Sonra Türki devletlerin nasıl bize yanaştığını görürüz.
    Cevapla
  • Ömer Gündüz 1 yıl önce Şikayet Et
    Azerbaycan, Gürcistan, Bulgaristan, Macaristan, Romanya, Moldova, Ukrayna, Polonya, Letonya, Litvanya, Estonya ve yogaslavya devletleri; bu devletlerin hepsi Sovyetler birliğinin zamanında dünyanın en güçlü, en Refah, yaşam kalitesi yüksek, en ucuz, yaşam için en ideal devletlerdi. Dolayısıyla bugün bu devletlerin hepsi Amerika ve İngiltere zulmü ve baskısı altında yaşıyorlar. Bu ülkeleri yönetenler ultra zenginlik içinde yaşıyorlar fakat halkları aç ve yoksul. Ayrıca Türkiye'nin yeri Rusya ve Çin'in yanıdır, doğrusu budur. Avrupa Birliği Anadolu halklarına göre terstir. Oysa Rusya'nın ve taraflarının merhamet duygusu aynıdır. Unutmayın, Rusya'nın yarısı müslüman.
    Cevapla
  • Cengiz Arslan 1 yıl önce Şikayet Et
    hah haa helal olsun bu amerikaya
    Cevapla
  • Raaa 1 yıl önce Şikayet Et
    ABD. Harami devleti. Elini verirsen kolunu alamazsın. Daha öğrenemedik gitti.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İstanbul Valiliği duyurdu! Gaziosmanpaşa'da toprak kayması: 96 vatandaş tahliye edildi
IMF'den Türkiye açıklaması