Sekiz maddede tahıl koridoru nasıl işleyecek? Tarihi anlaşmanın detayları

Dünyanın beklediği tahıl anlaşması dün İstanbul'da imzalandı. Anlaşmaya gire gemiler önce İstanbul'a, oradan dünyaya dağılacak. İşte 8 maddede gıda krizinin eşiğine gelen dünyaya rahat bir nefes aldıran anlaşmanın detayları.

Sekiz maddede tahıl koridoru nasıl işleyecek? Tarihi anlaşmanın detayları
Sekiz maddede tahıl koridoru nasıl işleyecek? Tarihi anlaşmanın detayları
GİRİŞ 23.07.2022 14:12 GÜNCELLEME 23.07.2022 14:12
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Karadeniz üzerinden dünya pazarlarına tahıl ve diğer gıda ürünlerinin taşınmasına ilişkin anlaşma, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Sekreteri António Guterres, Rus ve Ukrayna heyetlerinin katılımıyla İstanbul Dolmabahçe Sarayı'nda imzalandı.

KRİZ SONA ERDİ

Tarihi nitelikte olan tahıl koridoru anlaşmasıyla, Rusya'nın Ukrayna tahıl gemilerinin Karadeniz limanlarından geçmesine izin verip oluşan gıda krizine son bulması amaçlanıyor.

İşte hububat krizini çözen tarihi anlaşmanın arka planı!İşte hububat krizini çözen tarihi anlaşmanın arka planı!

TAHIL KORİDORU PLANI MADDELERİ NELER?

Türkiye ve BM tarafından mayıs ayından bu yana yürütülen arabuluculuk çabalarının sonuç vermesiyle imzalanan anlaşma savaşta bir ilki ve dönüm noktasını temsil etmesi bir yana, dünyayı saran tahıl krizi ve beraberinde gelen gıda fiyatlarındaki artışa da çare olması bekleniyor.

1) 25 MİLYON TON TAHIL YOLA ÇIKACAK

Anlaşmayla Odessa başta olmak üzere Ukrayna limanlarında sıkışıp kalan kargo gemileri ile silolardaki tahılın tahliyesi hedefleniyor. Limanlarda mahsur kalan gemi sayısının 80 civarında olduğu, ayrıca silolarda 20 ila 25 milyon ton tahıl bulunduğu hesaplanıyor.

2) MAYINLAR TEMİZLENECEK: RUSYA ASKERİ FAALİYETTE BULUNMAYACAK

Rusya, kargo gemilerinin sorunsuz geçişini garanti edecek, bölgede askeri faaliyette bulunmayacak. Mayınların temizlenmesinin ardından Ukrayna karasularını ihlal etmeyeceğine dair güvence verecek.

Kiev yönetimi, denizden Rus çıkarmasına karşı döşenen mayınların temizlenmesi durumunda güvenlik zaafı oluşacağından endişe ediyor.

3) RUS GEMİLERİ UKRAYNA KARASULARINA GİRMEYECEK

Ukrayna denetimindeki Odessa, Pivdennyi ve Chornomorsk limanlarından gemilere yüklenen tahıl, kılavuz gemiler eşliğinde İstanbul’a gelecek, oradan tüm dünyaya yolculuk edecek. Ukrayna, Rus gemilerinin kendi karasularına hiçbir şekilde girmemesini istiyor.

4) GEMİLER İSTANBUL’DA ARANACAK: SİLAH TAŞINMADIĞI KONTROL EDİLECEK

Ukrayna’dan tahıl almaya giden gemilerin silah taşımadığından emin olmak için Rusya ve Türkiye’nin gözetiminde arama yapılacak. Gemilerin Karadeniz’e açılmadan önce İstanbul’da aranması planlanıyor.

5) İSTANBUL'DA KOORDİNASYON MERKEZİ KURULACAK

Tüm operasyon İstanbul’da kurulacak koordinasyon merkezince izlenecek. İlgili merkezin operasyona hazır hale gelmesi için 3-4 hafta gerektiği, bu nedenle sevkıyatlara tam kapasite başlanmasının ağustosun ikinci yarısını bulabileceği belirtiliyor.

6) TAHILDA FİYATLAR GERİLEDİ

Anlaşma haberleriyle buğday fiyatları geriledi, piyasa göstergesi Chicago endeksi yüzde 3 düştü. Avrupa’da da hayvan yemi olarak kullanılan tahılda fiyatlar yüzde 3 geriledi.

7) OPERASYON 120 GÜNDE BİTECEK

120 günlük takvim için imzalanan anlaşma süre bittiğinde otomatik olarak yenilenebilecek. Ancak uzmanlara göre limanlardaki tahıl yükünü eritmek için bu kadar süre yeterli. Bu arada Ukrayna ve Rusya birbirleriyle anlaşma imzalamayacak. İki ülke de Türkiye ve BM ile paralel anlaşmalar yapacak.

8) UKRAYNA TAHILINA BAĞIMLI ÜLKELER

Libya ve Pakistan tüm buğday tüketimlerinin yüzde 48’inde Ukrayna’ya bağımlı. Lübnan için bu oran yüzde 81. Moldova buğdayın yüzde 92’sini, Katar yüzde 64’ünü, Tunus yüzde 49’unu, Mısır yüzde 26’sını Ukrayna’dan ithal ediyordu.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
Abdurrahman Koç Haber7.com - Editör
Haber 7 - Abdurrahman Koç
YORUMLAR 13
  • vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    işlemeyeceğini bügün attığı füzeyle gösterdi.
    Cevapla
  • Enerji krizi* 1 yıl önce Şikayet Et
    Dünyada en büyük buğday ithalatçısı sıralamasında 3. Sıradayız bu savaş resmen Türkiyeyi doğrudan etkilemekte anlamında bu büyük bir başarı sayın cumhurumuzun reisinden Allah razı olsun oyunu bozduğu için
    Cevapla
  • Enerji krizi* 1 yıl önce Şikayet Et
    Avrupa birliği buğday üreticisi olarak ilk ikide olduğu için etkilenmiyorlar afrika ülkeleri çok etkilenmekte Reisimiz bir kez daha insanı yardım konusunda afrika halkının yanında olduğunu gösterdi
    Cevapla
  • Enerji krizi* 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu avrupa tahılı hayvan yemi olarak kullanıyorsa unu makarna vs ithalmi ediyor?
    Cevapla
  • Enerji krizi* 1 yıl önce Şikayet Et
    Avrupa tahıli hayvan yemi için kullanıyormuş.Rabbim cc bu kavurucu sıcaklıkları size yaşatmadı birgün o tahılı bile bulamayacaksınız nankörler
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türk havacılığının altın çağı! TEBER Güdüm Kiti atış testi!
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Son asrın en büyük katliamlarından birisi Gazze'de yaşanıyor