İşte hububat krizini çözen tarihi anlaşmanın arka planı!

Kanal7 Ankara Temsilcisi ve Haber7 Yazarı Mehmet Acet tahıl krizinde dünyayı rahatlatan tarihi anlaşmanın arka planına dikkat çekerek çözümün BM'nin taraflara yeni bir teklifle Türkiye’nin de dahil edilmesiyle geldiğini ifade etti.

GİRİŞ 23.07.2022 10:11 GÜNCELLEME 23.07.2022 10:36
Bu Habere 49 Yorum Yapılmış

Dünyadaki tahıl arzının büyük bölümünü karşılayan Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş büyük bir krize neden oldu. Türkiye’nin yoğun diplomasi çalışmaları hızlı sonuç verdi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Sekreteri Gutteres ve Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun katılımıyla tahıl koridoru için tarihi imza İstanbul'da atıldı. Anlaşma sonrası savaş nedeniyle yükselen buğday fiyatları savaş öncesi dönemin altına geriledi.

Mehmet Acet yaşanan zorlu sürecin arka planındaki yoğun diplomasiye ve tarafların uzun süre hiçbir teklifte anlaşamadıklarına dikkat çekerek yazısında "BM Türkiye’nin de dahil olmasını gündeme getirdi. Bu fikre, her iki ülkenin de sıcak bakması ile müzakereler başladı ve sonuca giden adımlar, Türkiye’nin de verdiği katkıyla atılabildi. Bir bakıma Türkiye denkleme girmemiş olsaydı, böyle bir sonucun elde edilmesi mümkün görünmüyordu." ifadelerini kullandı.

AB Parlamentosu üyesi Erdoğan'ı övdü Macron'u ağır eleştirdi!AB Parlamentosu üyesi Erdoğan'ı övdü Macron'u ağır eleştirdi!

İstanbul'da tarihi tahıl anlaşmasının etkileri! Fiyatlarda sert düşüşİstanbul'da tarihi tahıl anlaşmasının etkileri! Fiyatlarda sert düşüş

İşte Mehmet Acet'in "Erdoğan liderliğinde Türk diplomasisinin yeni bir zaferi" başlıklı yazısı;

Rusya’nın 24 Şubat’ta başlayan Ukrayna’yı işgal süreci, zaman zaman hız kesse de, yakın zamanda bitecek gibi gözükmüyor.

Ruslar, daha yavaş ama kararlı şekilde ülkenin doğusunda ilerleyişini sürdürürken, Ukrayna tarafı Batı’dan gelecek yardımlara güvenerek direnişten vazgeçme niyetinde olmadığını gösteren açıklamalar yapıyor. 

Geçtiğimiz günlerde ABD’nin Ukrayna’ya verdiği HIMARS diye bilinen Yüksek Hareketli Topçu Roket Sistemi Ukrayna’nın direncini korumasına yardımcı oluyor. 

Ancak Ruslar, bu türden desteklerin devam etmesi halinde savaşın Ukrayna’nın diğer bölgelerine, hatta Avrupa’ya yayılacağı tehdidinde bulunuyorlar. 

Savaşın büyüyerek yayılma istidadı gösterdiği, tarafların birbirlerine karşı öfkesinin arttığı bir ortamda, Rusya ve Ukrayna tahılının uluslararası pazarlara nakli konusunda imzalanan anlaşmaların ne kadar değerli olduğunu takdir edersiniz. 

25 MİLYON HUBUBAT, TÜRKİYE’NİN BİR YILLIK REKOLTESİNİN ÜZERİNDE BİR RAKAMA TEKABÜL EDİYOR

25 milyon ton hububatın Türkiye’nin garantörlüğünde Afrika ve Ortadoğu ülkeleri başta olmak üzere dünyanın dört bir tarafına taşınacak olması, savaşla birlikte ortaya çıkan gıda krizi ve bazı bölgeler için açlık tehlikesinin önlenmesi anlamında büyük önem taşıyordu. 

Türkiye’nin geçen yıl hububat rekoltesi 17 milyon ton idi. 

Bu yıl bu rakamın 20 milyon tonun üzerinde çıkması bekleniyor. 

Bu da demek oluyor ki, Ukrayna ve Rusya’dan uluslararası pazarlara taşınacak olan hububat miktarı, Türkiye’nin tek başına bir yılda ürettiği üründen daha fazla olacak. 

Sözün burasında, bu krizin aşılması için başından beri ısrarlı ve kararlı bir tutum sergileyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın dün hububat krizi çözüldükten sonra yaptığı ve anlaşmanın genel çerçevesini yansıtan açıklamalarından şu alıntıyı yapalım: 

“Önümüzdeki günlerde başlayacak gemi trafiği ile Karadeniz'den dünyanın birçok ülkesine yeni bir nefes borusu açmış olacağız. Gemilerin çıkışından güvenli bir şekilde intikaline ve varacağı limana ulaşmasına kadar tüm süreçler üzerinde mutabakat tesis edildi. Bu son derece önemli planın icrası ve denetimi İstanbul'da kurulacak müşterek koordinasyon merkezi tarafından gerçekleştirilecektir.”

İkinci bir alıntı da çabaları ile krizin aşılmasına büyük katkı sağlayan Erdoğan’a teşekkür eden Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Gutteres’in açıklamalarından: 

"Bunun gerçekleşmesini sağlayan herkese çok teşekkür ederim. Bu sürecin her aşamasında Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın ısrarlı yaklaşımı sayesinde oldu. Herkesin faydasına olacak bu girişimin yolunu açtınız. İnsanlığın faydası herkes için önemli."

Gutteres’in işaret ettiği gibi, Karadeniz'deki Ukrayna limanlarından, Odessa'dan tahıl ve yiyecek maddelerinin sevkiyatı küresel gıda arzındaki açığı kapatacak ve fiyatların düşmesini sağlayacak.

Başından beri hububat kriziyle ilgili sürecin içinde yer alan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 40 gün kadar önce yaptığımız sohbette, konunun kapsamına dair şu bilgileri vermişti: 

“Bu çalışmalar şu hususları kapsıyor; Ukraynalıların limandaki mayınları temizlemesi, limandan çıktıktan sonra belirli koridorlardan toplanma bölgesine girinceye kadar Ruslar tarafından eşlik edilmesi, olası mayınların temizlenmesi, ondan sonra da tercihen Türk unsurları tarafından ticari gemilerin emniyetli seyirlerinin sağlanması.”

BM PLANI TÜRKİYE’NİN DENKLEME GİRMESİYLE ÇÖZÜLEBİLDİ

Hububat kriziyle ilgili sürecin şöyle bir arka planı daha var: 

25 milyon tonluk hububatın uluslararası pazarlara taşınması fikri, Birleşmiş Milletler tarafından ilk gündeme getirildiğinde hem Rusya, hem de Ukrayna tarafından reddedilmişti. 

Bunun üzerine BM yeni bir teklifte bulundu ve sürece Türkiye’nin de dahil olmasını gündeme getirdi. 

Bu fikre, her iki ülkenin de sıcak bakması ile müzakereler başladı ve sonuca giden adımlar, Türkiye’nin de verdiği katkıyla atılabildi. 

Bir bakıma Türkiye denkleme girmemiş olsaydı, böyle bir sonucun elde edilmesi mümkün görünmüyordu. 

O nedenle, hububat krizinin anlaşmayla sonuçlanması, uluslararası savaş ve krizlerde, insani dış politika perspektifini koruyan Türk diplomasisinin net bir zaferi olarak yorumlanabilir. 

KAYNAK: HABER7
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 49
  • Kastamonulu 1 yıl önce Şikayet Et
    Helal olsun size
    Cevapla
  • Kemal 1 yıl önce Şikayet Et
    Güvenlik ve diğer angarya işler Türkiye'nin taşıma işi Yunanlı armatörlerin parayı onlar alacak. Bunu kimse konuşmuyor.
    Cevapla
  • HASAN 1 yıl önce Şikayet Et
    Vay beee dünya aç kalmasın diye çırpınan bir diktatör . böyla kaç tane diktatör tanıyorsunuz açaba eeey altılı masa avaneleri Daha ne yapacaklarını bile bilmeyen tek amaç erdogan gitsin de varsın ülkede gitsin ben başbakan olayım da yargılayım diyenler diktatör olmuyor da dünyanın açlıkla karşı karşıya kalmaması için elini taşın altına koyan erdogan diktatör öylemi yemezler yavrum yemezler
    Cevapla
  • Vedat 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye'nin kıymetini anlayıp,bizle uğraşmayı bıraksınlar artık.
    Cevapla
  • nimet 1 yıl önce Şikayet Et
    Bütün Dünya Türkiye ve Cumhurbaşkanımıza ÇOOOK ŞEY BORÇLU..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Meteoroloji'den 34 ile son dakika uyarısı!
Bakan Fidan: Türkiye UAD'deki davaya müdahil olacak