Avrupa'da başörtülü kadınların işe alımında çifte standart

Almanya ve Hollanda'da başörtülü kadınların iş bulması zorlaştı. Yayınlanan bir araştırmada kadın adaylar, iş başvurularını hem başörtülü ve hem açık fotoğraflı CV'ler ile ayrı ayrı yaptı. Başörtülü başvurulara dönüş yüzde 65 daha az oldu.

Avrupa'da başörtülü kadınların işe alımında çifte standart
Avrupa'da başörtülü kadınların işe alımında çifte standart
GİRİŞ 27.07.2022 13:27 GÜNCELLEME 27.07.2022 13:28
Bu Habere 181 Yorum Yapılmış

Almanya ve Hollanda'da yapılan bir araştırma, başörtülü Müslüman kadınların iş başvurusu sonrası olumlu geri dönüş alma oranının, diğer kadınlara göre yüzde 65 daha az olduğunu ortaya koydu.

European Sociological Review dergisinde yayımlanan araştırma, Avrupa ülkelerinde başörtüsü takan Müslüman kadınlara yönelik iş gücü piyasasındaki derin ayrımcılığı gözler önüne serdi. Oxford Üniversitesi, Avrupa Göç ve Etnik İlişkiler Araştırma Merkezi ile Alman Entegrasyon ve Göç Araştırmaları Merkezi’nin yürüttüğü çalışmada kadınlar, 7 farklı meslek grubuna yönlendirildi. En az dört yıllık tecrübeye sahip kadınların öz geçmişlerine (CV) başörtülü ve başörtüsüz fotoğrafları iliştirilerek iş sahiplerine gönderildi. Seçilen kadın adayların başörtülü ve açık fotoğraflı CV'leri, iki ayrı iş ilanı olan yerlere yönlendirildi. Araştırmaya göre, ağırlıklı olarak yüz yüze temas gerektiren işlerde başörtülü kadınlara geri dönüş, diğerlerine nazaran 3 kat daha az gerçekleşti.

GÖZ GÖRE GÖRE AYRIMCILIK

Müşteri teması yüksek meslek gruplarına yapılan iş başvurularında, Almanya'da geri dönüş yüzde 17,9 ve Hollanda'da yüzde 17,6 oldu. Müşteri teması düşük meslekler grubunda ise geri dönüşler Almanya'da yüzde 49,2; Hollanda'da yüzde 34 şeklinde gerçekleşti. Bir diğer deyişle Hollanda'da, başı açık bir kadın fotoğrafı içeren iş başvurularının neredeyse yüzde 70'i, yüksek müşteri teması gerektiren işler için olumlu geri dönüş alırken, aynı işe kapalı fotoğrafla yapılan başvurularda olumlu geri dönüş oranı yüzde 35'te kaldı. Almanya'daki saha deneyi de benzer sonuçlar ortaya koydu. Başı açık Müslüman kadınların yüzde 53'ü işverenlerden olumlu geri dönüş alırken, kapalı kadınların sadece yüzde 25'i iş yerlerinden geri dönüş alabildi. Araştırmacılar, işverenlerin erkekler tarafından giyilenler de dahil olmak üzere her türlü dini kıyafete karşı büyük ölçüde isteksizlik gösterdiğine dikkat çekti.

Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 181
  • gercekci 1 yıl önce Şikayet Et
    Dogrudur, sadece basurtulu degil isim Ahmet, Mehmet vs ise ise alinmaniz zor Ama Hans, Richard vs iseniz kolaylasiyor Bunu deneyenler var ispatlanmistirlar Icimizdrki avrupa sevicilerin dikkatine
    Cevapla
  • Soytarı 1 yıl önce Şikayet Et
    İçimizdeki Serseriler diyor ki Avrupa çok Demokrat Özgürlükçü ve İnsan Hakları için İdeal yer bu ancak kendilerine gelince böyle Aptalların Tahammülü Müslümana yok yani onların Dininden ve yaşantısında isen kedilerdensin ve Adil davranırlar gün gelince Türksen Müslümansın der öldürürler Naziler bunlardan daha iyi diyebiliriz içimizde onlar gibi olanlar ve olmayanlar iki gurup var
    Cevapla
  • murathan 1 yıl önce Şikayet Et
    bi<de de var avm git başörtlü güvenlik almıyorlar niye çok gördünüzki
    Cevapla
  • Gurbetci55 1 yıl önce Şikayet Et
    Ülkemizde de zamaninda istenmiyorlardi, ne üniversite ne belediye otobüsü vs. batinin medeniyet dediginiz gözünüzde büyüttügünüz gercekler bunlar iste, ister örter ister acar ister siyahi ister beyaz, biz ayrimciliga karsiyiz
    Cevapla
  • ebru hanim 1 yıl önce Şikayet Et
    evet bu malesef gercek bir dorum. ayni sekil ben de denedim. resim gondermedim de sadece cv deki ismimi deyistirdim. ayni is 2 kere basvuru yaptim 2 gun arayla kendi isminle hemen mail gonderdiler pozisyon doldu tesekkur ederiz basvurunuz icin diye. Hollandali isim ile basvuru yaptigim cv yi konusmaya cagirdilar 20 dakika icinde gonderdikten sonra. onlari aradim ayni kisi oldugumu ve neden boyle yaptiklarini sadece ozur dileyip tum cv lere fazla dikkat etmediklerini sans eseri sectiklerini soylediler yani yabanci isen istersen 30 sene tecruben olsun farketmiyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Şike iddialarına tepki! Beşiktaş suç duyurusunda bulunacak
Kelime-i Tevhid bayrağı taşıyan gence saldırmıştı! O gencin ilk ifadesi ortaya çıktı