Korkulan oldu! Çin'in uzay enkazı 31 Temmuz'da Dünya'ya düşecek

Çin'in inşasına devam ettiği uzay istasyonuna yeni modül eklenmek üzere gönderdiği roketin gövdesi geçen yıl olduğu gibi Dünya'ya kontrolsüz bir şekilde düşecek. Uzmanlara göre uzay enkazının düşeceği tarih 31 Temmuz.

Korkulan oldu! Çin'in uzay enkazı 31 Temmuz'da Dünya'ya düşecek
Korkulan oldu! Çin'in uzay enkazı 31 Temmuz'da Dünya'ya düşecek
GİRİŞ 27.07.2022 15:42 GÜNCELLEME 27.07.2022 15:46
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Çin, yeni uzay istasyonunun ilk modülü olan Tianhe'ye yeni bir modül eklemek için Long March 5B adını verdiği dev bir roketi Pazar günü uzaya fırlattı. Wentian adındaki modül bilimsel araştırmaların yapılacağı bir laboratuvar.

Birçok uzman Çin'in Long March 5B roketini kullanacak olmasından dolayı fırlatmadan önce Çin'i uyardı. Ancak Çin uyarılara kulak asmayarak yine tüm dünyayı büyük bir tehlikeye attı.

Daha önce Nisan 2021'de Tianhe modülünü yörüngeye yerleştirmek için Long March 5B fırlatıldığında roketin gövdesi Dünya çevresinde alçak bir yörüngeye girdi. Ardından da yerçekimi gövdenin kontrolsüz bir şekilde düşmesine neden oldu. Enkazın nereye düşeceği belli olmadığı için serbest düşüşteki enkaz güncelerce tüm dünyanın korkmasına neden olmuştu. Enkazın Türkiye'ye düşme ihtimali de bulunuyordu. Neyse ki korkulan olmadı. Fırlatmadan bir hafta sonra roket gövdesi Hint Okyanusu'na düştü.

Bu olay üzerine uzmanlar Çin'den roketi veya fırlatma planlarını yeniden tasarlayarak benzer olayların tekrar yaşanmamasını istemişti.

25 TON AĞIRLIĞINDAKİ UZAY ÇÖPÜNÜN NEREYE DÜŞECEĞİNİ BELİRLEMEK İÇİN HENÜZ ÇOK ERKEN

The Aerospace Corporation şirketinin Enkaz Araştırmaları Merkezi'ndeki (CORDS) araştırmacılara göre, roket gövdesi muhtemelen yaklaşık bir hafta havada kalacak. ABD'nin Uzay Gözetleme Ağı verilerini analiz eden ekip roket gövdesinin 31 Temmuz'da Dünya atmosferine yeniden gireceğini hesapladı.

CORDS araştırmacıları, Çin roketinin nereye düşeceğini tahmin etmek için henüz çok erken olduğunu vurguladı. Ancak yörüngesine dayanarak, düşüşün 41 derece kuzey enlemi ile 41 derece güney enlemi arasında bir yerde olacağını belirtti.

Dünya atmosferine giren enkaz 25 ton ağırlığında. Bu nedenle dev enkazın bir kısmı yanacak olsa da geriye kalan kısım Dünya'ya düşecek. Enkazın Dünya'ya girişi yaklaştıkça yeniden hesaplanacağını söyleyen CORDS ekibi aşağıdaki haritanda da göreceğiniz üzere düşeceği tahmini konumu işaretledi.

Tiangong uzay istasyonu toplam üç modülden oluşacak. Çin'in bu sonbaharda Long March 5B'yi üçüncü ve son modülü istasyona ulaştırması için tekrar fırlatması bekleniyor.

Şimdiye kadar uzay enkazı nedeniyle Dünya'dan kimse yaralanmadı. Ancak NASA Yöneticisi Bill Nelson geçen yıl yaptığı açıklamada "Uzay yolculuğu yapan ülkeler, uzay nesnelerinin yeniden girişlerinde dünyadaki insanlara ve mülklere yönelik risklerini en aza indirmeli ve bu operasyonlarla ilgili şeffaflığı en üst düzeye çıkarmalıdır" diyerek Çin'e tepki göstermişti.

KAYNAK: HABER7
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR 1
  • Dağdelenoğlu 1 yıl önce Şikayet Et
    Çinin yaydığı enva çeşit virüs ve çin işi çöp ürünler yetmiyormuş gibi, şindide uzaydan dünyaya çin araçlarının enkazı. Umarım herhangi bir yerleşin yerine veya kimsenin kafasına düşmez,
    Cevapla
DİĞER HABERLER
MÜSİAD Başkanı Asmalı'dan İsrail iddialarına sert tepki: 'Manipülasyon yapılıyor'
Başkan Erdoğan'dan İsrail-İran açıklaması: İki taraf da farklı şeyler söylüyor