Çin'in daha önce kontrolden çıkarak tüm dünyayı korkutan roketi yeniden fırlatılacak

Çin'in uzay istasyonu inşası tüm hızıyla devam ediyor. Çin, uzay istasyonunun da yakında ikinci modül de aktifleştirilecek. Bu kapsamda da yeni bir roket fırlatılacak. Ancak Çin tarafından fırlatılacak rokete tüm dünya kuşkuyla yaklaşıyor.

Çin'in daha önce kontrolden çıkarak tüm dünyayı korkutan roketi yeniden fırlatılacak
Çin'in daha önce kontrolden çıkarak tüm dünyayı korkutan roketi yeniden fırlatılacak
GİRİŞ 23.07.2022 11:54 GÜNCELLEME 23.07.2022 12:44
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Çin, yarın yeni uzay istasyonunun ilk modülü olan Tianhe'ye yeni bir modül eklemek için Long March 5B adını verdiği dev bir roketi uzaya fırlatacak. Bugüne kadar Chen Dong, Liu Yang ve Cai Xuzhe adındaki üç astronot Çin'in uzay istasyonuna gönderildi.  

Fırlatılacak roketle Tianhe modülüne bilim ve biyoloji deneyleri için tasarlanan Wentian adlı yeni bir modül eklenecek. Modül başarıyla eklendikten sonra uzay istasyonunda bekleyen üç astronot yeni modülü test edecek. Eğer herhangi bir sorun bulunmazsa Çin uzay istasyonunun ikinci modülünü aktif bir şekilde kullanmaya başlayacak.

Ancak birçok uzman Çin'in Long March 5B roketini kullanacak olmasından büyük endişe duyuyor.

ÇİN'İN ROKETİ DAHA ÖNCE KONTROLDEN ÇIKARAK TÜM DÜNYAYI TEDİRGİN ETMİŞTİ

Çin, Nisan 2021'de Tianhe modülünü yörüngeye yerleştirmek için Long March 5B'yi fırlattığında, roketin gövdesi Dünya çevresinde alçak bir yörüngeye girdi. Ardından da yerçekimi gövdenin kontrolsüz bir şekilde düşmesine neden oldu. Enkazın nereye düşeceği belli olmadığı için serbest düşüşteki enkaz güncelerce tüm dünyanın korkmasına neden olmuştu.

Enkazın düşeceği yer ile ilgili birçok tahmin yapıldı. Los Angeles'tan New York'a, Güney Avrupa'dan Pekin'e, Avustralya, Afrika ve Güney Amerika'nın birçok bölgesine kadar gezegenin geniş bir bölümünde enkazın düşmesi beklendi.

Neyse ki korkulan olmadı. Fırlatmadan bir hafta sonra roket gövdesi Hint Okyanusu'na düştü. İnsanlara veya binalara çarpma olasılığı düşüktü. Ancak dünya çapındaki uzay endüstrisi uzmanları, Çin'in roketi veya fırlatma planlarını yeniden tasarlayarak benzer olayların tekrar yaşanmamasını istedi.

Çin'in yeni modül Wentian'ı taşımak üzere kullanıcı aynı rokette benzer bir olayın yaşanmaması için nasıl bir önlem aldığı henüz bilinmiyor.

ENKAZIN TÜRKİYE'YE DÜŞME RİSKİ BULUNUYORDU

Uzay araştırmaları yürüten sivil toplum kuruluşu Aerospace Corp, rokete ait parçaların düşebileceği bölgeleri hesaplayarak enkazın Kuzey ve Güney Yarımküre'de düşebileceği noktaları tespit etmişti. Kuruluşa göre bu enkazın Türkiye'ye de düşme riski bulunuyordu. 

Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) uzay enkazı dairesi başkanı Holger Krag o dönem Çin'in enkazı için "Bu kadar büyük enkazlar atmosfere girdiğinde genellikle yüzde 20 ila 40'ı yeryüzüne düşüyor. Ancak bu enkaz parçalarının birilerini yaralaması son derece düşük bir olasılık" demişti. Ancak yine de Çin'in bu hatası tüm dünyanın tepkisine neden olmuştu.

KAYNAK: HABER7
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR 2
  • Dağdelenoğlu 1 yıl önce Şikayet Et
    İnsanlık kontrolden çıktı. Bir roket çıksa ne olur. Ancak düştüğü yeri yakar.
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    S400 le vurulmaz miydi. Hemde iyi bir deneme olurdu.:-)))
    Cevapla
DİĞER HABERLER
TOKİ, 33 ilde arsa satışı yapacak
Bakan Şimşek'ten kamuda tasarruf ve enflasyon açıklaması