Papa: Kilise okullarında yerli çocuklara soykırım yapıldı

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis "tövbe haccı" olarak tanımladığı Kanada ziyaretinde, geçmişte Katolik Kilisesi'ne bağlı okullarda fiziksel şiddete ve cinsel istismara maruz kalan yerli çocuklara "soykırım" uygulandığını söyledi.

Papa: Kilise okullarında yerli çocuklara soykırım yapıldı
Papa: Kilise okullarında yerli çocuklara soykırım yapıldı
GİRİŞ 30.07.2022 13:08 GÜNCELLEME 30.07.2022 13:08
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Yerli çocukların kilise okullarında asimile edilmesini "soykırım" olarak niteleyen Papa Francis, Kanada ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"AKLIMA GELMEDİĞİ İÇİN KULLANMADIM"

Geçtiğimiz günlerde Papa, yatılı kilise okullarında yerlilere yönelik yıkıcı politikada iş birlikçi Katolik Kilisesi üyeleri adına özür dilemiş ancak Kanada hükümeti, Papa'nın ülkedeki kilise tarafından işletilen yatılı okullardaki suistimaller için yerli halklardan özür dilemesinin yeterli olmadığını belirtmişti.

Daha önce neden "soykırım" kelimesini kullanmadığının sorulması üzerine Papa Francis, "Aklıma gelmediği için kullanmadım" dedi.

Papa, Kanada'ya 'tövbe haccı'na gittiPapa, Kanada'ya "tövbe haccı"na gitti

Papa Franciscus, Kanada'daki istismar olayları için özür dilediPapa Franciscus, Kanada'daki istismar olayları için özür diledi

"İSTİFA ETMEYİ DÜŞÜNMÜYORUM"

Emeklilik ve istifa iddialarına ilişkin soruları da yanıtlayan Papa Francis, "İstifayı şu an için bir ihtimal olarak görse de istifa etmeyi düşünmediğini" belirtti. Papa Francis, "Emekli olmayı düşünüyor musunuz?" sorusuna ise şöyle cevap verdi:

"Şimdiye kadar bu ihtimali düşünmek zorunda kalmadım. Ama bu, yarından sonraki gün düşünmeye başlamayacağım anlamına gelmiyor, değil mi?"

Kanada’da 800’den fazla çocuğun kilise okulundayken öldüğü ortaya çıktıKanada’da 800’den fazla çocuğun kilise okulundayken öldüğü ortaya çıktı

Kanada'da çocuklarla ilgili yeni bir skandal daha: Cesetleri yakmışlarKanada'da çocuklarla ilgili yeni bir skandal daha: Cesetleri yakmışlar

Kanada'da bir yatılı kilise okulunun bahçesinde 93 'isimsiz' mezar bulunduKanada'da bir yatılı kilise okulunun bahçesinde 93 'isimsiz' mezar bulundu

Kanada'da 2 eski kilise okulu alanında 54 kayıtsız mezar bulunduKanada'da 2 eski kilise okulu alanında 54 kayıtsız mezar bulundu

KANADA'DAKİ "SOYKIRIM"LAR

Kanada'daki Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu, 1831-1996 döneminde faaliyet gösteren kiliseye bağlı yatılı okullar hakkındaki çalışmasını 2015'te tamamlamış ve 4 bin sayfalık rapor yayımlanmıştı. Komisyon, yaşananları "kültürel soykırım" olarak tanımlamıştı. Söz konusu raporda, en az 4 bin 200 yerli çocuğun bu okullarda istismar ya da ihmal sonucu öldüğü belirtilmişti.

Kanada'da Katolik Kilisesi'nin kontrolündeki yatılı kilise okullarından bazılarının bahçesinde, resmi kayıtlarda olmayan çok sayıda çocuk mezarı bulunmuştu. Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu raporundan sonra yerli halktan defalarca özür dileyen Kanada Başbakanı Justin Trudeau, 2017'de Vatikan'a yaptığı resmi ziyarette Papa'dan da özür talep etmişti.

Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 16
  • Derzeit 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu Dünyada yaptiklarinizin cezasını iki cihandada çekeceksiniz inşallah,burada yasattiklarinizi yasayasiniz iliklerinize kadar... amin..
    Cevapla
  • BLAUBERG 1 yıl önce Şikayet Et
    Dininiz, kendiniz, ahlakınız, her şeyiniz bozuk.Allah sizi niye yarattı bilmiyorum.lağım çukurları
    Cevapla
  • Cihangir 1 yıl önce Şikayet Et
    Öldür asimile et tecavüz et. Sonra özür dile göğsünü gere gere. Bi de bütün bunları din adına yap. Lanet sizin dininize de size de.
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Bir kereden bir şey olmaz deyip. Mecliste soruşturmasını engelleseler yeterdi bunlar da amma safmış tövbe etmişler.
    Cevapla
  • Hamdi 1 yıl önce Şikayet Et
    Katlettiginiz çocukların kanlarında boğulursunuz inşallah
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Dünyadan elim eteğimi çektim edasıyla evlenmiyorlar sonra sapıtıyorlar.Özür dileyeceğinize hatanızı düzeltin.
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Ne kadar tanıdık geldi, et görünce de mideleri bulanıyor mu acaba?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son dakika: Yunanistan'da arka arkaya iki deprem
Ankara’daki Aleviler Turgut Altınok’u destekleme kararı aldı!