Çin ordusundan yığınak! 'Pelosi Tayvan'a giderse ABD bedel öder'

Çin'den yapılan açıklamada, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan'ı ziyaret etmesi durumunda; ABD'nin bedel ödeyeceği ifade edildi.

GİRİŞ 02.08.2022 11:58 GÜNCELLEME 04.08.2022 08:28
Bu Habere 28 Yorum Yapılmış

Çin'den yapılan açıklamada, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan'ı ziyaret etmesi durumunda; ABD'nin bedel ödeyeceği ifade edildi:

"ABD ile iletişim halindeydik. Umuyoruz ABD bu olayın ciddiyetini ve ne kadar hassas olduğunu anlamıştır. Eğer ziyaret gerçekleşirse kararlı önlemler alacağız. ABD'nin Çin'in tekrarlanan ve ciddi uyarılarını görmezden gelmesi karşısında Çin'in alacağı karşı tedbirler gerekçeli ve gerekli olacaktır. Tayvan, ABD’nin attığı adımdan dolayı ‘feci sonuçlarla’ karşı karşıya kalacak. ABD de Çin'in egemenlik haklarına zarar vermenin bedelini kesinlikle ödeyecek."

Çin Ordusu, Tayvan'ın karşısındaki Fujian bölgesine DF-16 balistik füzesi sevk etti.

ABD'den Çin'i kızdıracak hamle: 'Pelosi Tayvan'ı ziyaret edecek'ABD'den Çin'i kızdıracak hamle: 'Pelosi Tayvan'ı ziyaret edecek'

RUSYA'DAN AÇIKLAMA

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Pelosi'nin olası Tayvan ziyaretinin bölgedeki gerginliği artırdığını belirterek, "Bu turla ve olası bir Tayvan ziyaretiyle bağlantılı her şey tamamen kışkırtıcı niteliktedir. Durumu kışkırtırken, gerginliğin artmasına yol açıyor. Elbette, bir kez daha Çin ile tam bir dayanışma içerisindeyiz. Bu konudaki çok hassas tavırlarını anlıyoruz ve haklılar" dedi.

"BU AKŞAM TAYVAN'A İNECEK" İDDİASI

Tayvan gazetesi China Times haberinde, Pelosi'nin bugün yerel saatle 22.30'da (TSİ 17.30) Taipei'ye geleceği ve geceyi Ada'da geçireceği belirtildi. Haberde, Pelosi'nin yarın sabah da Tayvan lideri Tsai Ing-wen ile görüşeceği, ardından yerel saatle 10.00'da (TSİ 05.00) Ada'dan ayrılacağı kaydedildi.

Çin’in Fujian bölgesindeki limanlardan birinde görüntülenen Çin ordusuna ait askeri araçlar.

PELOSİ'NİN ASYA PASİFİK TURU

Beyaz Saray'dan yapılan resmi açıklamada, Pelosi'nin Pasifik Turu kapsamında; Singapur, Malezya, Güney Kore ve Japonya'yı ziyaret edeceği belirtilmiş, açıklamada Tayvan adı geçirilmemişti. 82 yaşındaki Pelosi'nin, nisan ayında Tayvan'a yapmayı planladığı ziyaret; Kovid-19'a yakalandığı gerekçesiyle iptal edilmişti.

105mm silahla donatılan Type 05 amfibi muharebe araçları, Çin plajlarında görüntülendi.

ÇİN-TAYVAN ANLAŞMAZLIĞI

Çin'de İkinci Dünya Savaşı'nın ardından çıkan iç savaşta Mao Zedong liderliğindeki Çin Komünist Partisinin (ÇKP) 1949'da iktidarı ele geçirmesi ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunu ilan etmesi üzerine Çan Kayşek liderliğindeki Çin Milliyetçi Partisi (Kuomintag) üyeleri, Tayvan'a yerleşip 1912'de kurulan "Çin Cumhuriyeti" iktidarının Ada'da devam ettiğini ileri sürerek bağımsızlık ilan etmişti.

Bu girişim, Çin tarafından kabul edilmese de Tayvan temsilcileri, 1971'e kadar Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda Çin'i temsil etmişti. 1950'ler ve 1960'larda çok sayıda ülkenin diplomatik ilişki tercihini Çin Cumhuriyeti'nden Çin Halk Cumhuriyeti'ne çevirmesinin ardından 1971'de BM Genel Kurulunda yapılan oylamada, Pekin hükümetinin Çin'in tek meşru temsilcisi kabul edilmesiyle Tayvan'ın uluslararası örgütlerdeki konumu belirsiz hale gelmişti.

Pekin yönetimi, "Tek Çin" ilkesini benimseyerek Tayvan'ın kendi topraklarının parçası olduğunu savunuyor.

Çin, boğaz ve çevresindeki askeri varlığının yanı sıra Tayvan'ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, BM'de ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 28
  • çin boş yapıyor 1 yıl önce Şikayet Et
    çin abd'ye karşı bir şey yapamaz. abd dünyanın en büyük askeri gücü ve çin'in kazanma şansı çok az. halkın desteğini almak için boşa atıp tutuyor çin. 1.5 milyarlık nüfusunu doyuramazsa asıl o zaman iç savaş yaşar çin, zaten emlak krizleri kapıda
    Cevapla
  • Delikanlı 1 yıl önce Şikayet Et
    abd, çin arasında gecen Savaş filmi ne zaman başlayacak bekliyoruz sabırsızlıkla ha gayret ama işin ilginç tarafı başlayacak savaşın acısını sadece tayvan halkı çeker olan hep halka olmamışmıdır zaten
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    hadi insallah.iyi bedel odetmeler. cin siseden cikti artik.
    Cevapla
  • sivriBiber 1 yıl önce Şikayet Et
    büyük şeytan amerika yine iş başında. bu sefer oynadığı ateş evini de kendini de yakar inşallah
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Şeytan planını tıkır tıkır işletiyor 3. dünya savaşı başlamıştır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
EURO 2024'te görev yapacak hakemler belli oldu! Türkiye'den tek hakem...
Teleferik faciasından önceki 5 dakika ortaya çıktı! Her ne olduysa 25 saniye sonra oluyor