Çin'i ateş sardı: Bu bir savaş provasıdır! Bu işi barışçıl olmayan yöntemlerle çözelim

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi'nin Tayvan ziyareti sonrası Çin'i adeta ateş sardı. Birçok Çinli uzman, yeni yapılacak tatbikat öncesi "Tayvan'ı abluka altına alma ve 'sorunu barışçıl olmayan yöntemlerle çözme" mesajı verdi.

GİRİŞ 03.08.2022 19:04 GÜNCELLEME 03.08.2022 19:04
Bu Habere 171 Yorum Yapılmış

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin dün Tayvan'a yaptığı ziyaret sonrası Çin cephesini ateş sardı. 4-7 Ağustos'ta yapılacak tatbikatta eşi benzeri görülmemiş eylemler yapılacak. Çinli uzmanlar, tatbikat öncesi "Tayvan'ı abluka altına alma ve ada üzerinden konvansiyonel füze geçirme" mesajı verdi.

"TAYVAN ÜZERİNDEN FÜZE UÇURALIM!"

Şinhua haber ajansına göre Çin ordusu, 4-7 Ağustos'ta yeni bir tatbikat başlatacak. Global Times'a konuşan Çinli askeri uzman Zhang Şufeng, ordunun bu tatbikatta eşi benzeri görülmemiş bir eylem gerçekleştirebileceğini söyledi. Şufeng, "PLA'nın konvansiyonel füzeleri anakaradan Tayvan'ın batısına doğru fırlatılır ve doğusundaki hedefleri vurursa, bu füzelerin adanın üzerinde uçağaı anlamına gelir ki bu eşi benzeri görülmemiş bir şeydir" dedi.

Çin'den gözdağı! j-20'ler havalandıÇin'den gözdağı! j-20'ler havalandı

Çin'den tehdit mesajı: Felakete sürüklenirsinizÇin'den tehdit mesajı: Felakete sürüklenirsiniz

"TAYVAN'IN KARASULARI ÇİN'İN KARASULARIDIR"

Bazı tatbikat bölgelerinin ilk kez Tayvan adasına 12 deniz mili içindeki alanları kapsayacak şekilde ayarlandığını hatırlatan Şufeng, "Ancak Tayvan'ın Çin'in bir parçası olması nedeniyle adanın sözde karasuları da Çin'in karasularıdır" dedi.

"SORUN BARIŞÇIL OLMAYAN YÖNTEMLERLE ÇÖZÜLÜR" MESAJI

Uzmanlar ayrıca, Tayvan'ın çevreleyen PLA tatbikatlarının, durumun geri döndürülemez hale gelmesi halinde adanın tamamını ablukaya alma ve Tayvan sorununu barışçıl olmayan yollarla çözme kapasitesine sahip olduğunu göstermeyi amaçladığını belirtti.

Tayvan adasının yakınlarına kadar ilerleyen PLA güçleri, tatbikatta uzun menzilli gerçek mühimmat ve konvansiyonel füzeler kullandı.

Bir başka uzman, PLA tatbikatlarında Tayvan'daki büyük limanlar ve nakliye şeritleri için bir tehdit oluşturarak tam bir tıkanıklık oluşturulabileceğini aktardı.

"BU BİR SAVAŞ PROVASIDIR"

Çinli askeri uzman Song Zongping ise bu seferki tatbikatın "daha kapsamlı ve son derece hedefli" olduğunu ifade ederek, tatbikatın bir "savaş provası" olarak görülmesi gerektiğinin altını çizdi.

"ÖLDÜRME KABİLİYETİMİZ 1996'DAN BERİ BÜYÜK ÖLÇÜDE ARTTI"

Zongping, "Gelecekte bir askeri çatışma olması durumunda, şu anda prova edilmekte olan operasyonel planların doğrudan muharebe operasyonlarına çevrilmesi muhtemeldir" diye konuştu. Zongping, "1996'da uçak gemilerimiz, hipersonik füzelerimiz yoktu. O zamandan beri vurma, yakalama ve öldürme kabiliyetimiz büyük ölçüde gelişti ve askeri seçeneklerimiz arttı" diye konuştu.

Çin ordusunun Tayvan'ı 4 yandan kuşatan tatbikatı

TAYVAN ADASI TAMAMEN KUŞATILDI: "ÇİN'İN MUTLAK KONTROLÜ GÖSTERİLDİ"

Çin hükümeti yanlısı Global Times'a konuşan uzmanlar, dünkü tatbikatta PLA'nın daha önce benzeri görülmemiş bir hamleyle adanın 12 deniz mili içindeki alana girdiğini aktardı. Uzmanlar, PLA'nın Tayvan adasının etrafını tamamen kuşatarak ablukaya aldığını ve "Çin'in Tayvan üzerindeki mutlak kontrolünü gösterdiğini" ifade etti.

Tatbikat, Çin Doğu Meydan Komutanlığı himayesinde Deniz Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri, Roket Kuvvetleri, Stratejik Destek Kuvvetleri ve Müşterek Lojistik Destek Kuvvetleri ortaklığında gerçekleşti.

Doğu Meydan Komutanlığının basın açıklamasında, birliklerin ortak operasyonel yeteneklerini test ettiği tatbikatta, deniz, kara ve hava saldırısıyla adanın ablukaya alındığı belirtildi.

ÇİN BÜTÜN SAVAŞ KABİLİYETLERİNİ ADANIN ETRAFINA YIĞDI

Tatbikatta J-20 hayalet savaş uçağı, H-6k bobmardıman uçağı, J-11 savaş uçağı, Type 052D güdümlü roket taşıyan destroyer savaş gemisi, Type056 korvet savaş gemisi ve kısa menzilli balistik füze sistemi Df-11 kullanıldı. China Central Television'un raporuna göre tatbikata erken uyarı uçakları ve DF-17 hipersonik füze sistemleri de katıldı.

Çin'de yayın yapan Şinhua haber ajansı, ordunun 4-7 Ağustos'ta Tayvan'ın çevreleyen 6 farklı bölgede tatbikat yapacağını duyurdu.

KAYNAK: HABER7
Abdurrahman Koç Haber7.com - Editör
Haber 7 - Abdurrahman Koç
YORUMLAR 171
  • Mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Abd de silah çoğaldı galiba savaş lazım.
    Cevapla
  • MUSTAFA DEMİR 1 yıl önce Şikayet Et
    Saadetcilerin derdi ne ? İran'ın konuyla alakası olmadığı halde durduk yere İran propagandası nerden çıktı şimdi ? ... Siz Şii misyonerimisiniz ? Amacınız Sia'yı millete yaymaksa Size bu topraklarda ekmek çıkmaz Şimdiden söyleyim. İran'dan ne gibi çıkarınız var acaba ? Toplum olarak bunu öğrenmek hakkımız degilmi ?
    Cevapla
  • HIDIR BUDUR 1 yıl önce Şikayet Et
    ABD’nin Çin’i kuşatmak için askeri açıdan Orta Asya’ya ulaşması neredeyse imkânsız gözüküyor. Çünkü Rusya ve Çin liderliğinde kurulan iki savunma ittifakı; Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ: Çin, Rusya, Kırgızistan, Tacikistan, Kazakistan, Özbekistan) ve Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (Beyaz Rusya, Ermenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Rusya, Tacikistan) Pentagon’u bu bölgeye sokmayacak güce sahip. Bu durumda geriye Çin’i kuşatmak için iki seçenek kalıyor: 1) Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in devrilmesi, 2) Orta Asya bölgesinin enerji geçişine izin vermeyecek şekilde etnik ve mezhep temelinde kaosa sürüklenmesi (SUNNİ-Şİİ Savaşı?)
    Cevapla
  • MİLLİ GÖRÜŞÇÜ 1 yıl önce Şikayet Et
    İran'a laf edenler çıkıyor. İran Ortadoğuda ittifak kurabileceğimiz tek dostumuzdur. Hemdn başlamışlar İran İslam Cumhuriyetini işin içine karıştırmaya. Bize ne Çin'den Amerika'dan? İran müslüman kardeş ülke. İran'a laf yok. Bize uygun fiyatta doğalgaz veriyor. Saadet demek Dünyada Barış huzur demek. Bunu anlamıyormusunuz ?
    Cevapla
  • Mehmet... 1 yıl önce Şikayet Et
    Belli ki yaşın küçük İrana duygusal bakiyon.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaş ismini Milli Görüşçü değil Şii Görüşçü yap tanıyalım sizi
    Cevapla
  • Fatih KAYHAN 1 yıl önce Şikayet Et
    Cennet mekan ,Yavuz Sultan Selim Han ; İran için İslamiyetin çıban başıdır der !
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    İran sözcüsü Saadet hemen başladınız Şii propagandası yapmaya
    Cevapla
  • ALİCAN 1 yıl önce Şikayet Et
    yanılıyorsunuz
    Cevapla
  • Abdullah 1 yıl önce Şikayet Et
    Evet Sünni Müslümanları öldürmekten zevk alan İran bize bizim dostumuz öyle mi? Ne kadar ahmakça bir görüş
    Cevapla
  • Milletin Avukatı 1 yıl önce Şikayet Et
    Şeytani güçler Yok yere dünyayı kana bulamak ve 3. dünya savaşı başlatmak için bahane arıyor. Bu çin yecüc, k.kore mecüc olabilir diyorum.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Galatasaray ve Fenerbahçe'nin gözü dev gelirde!
Altını olanlar ekrana kitlendi: Altındaki ani fiyat değişiminin 2 nedeni belli oldu