Batı Trakya Türk azınlığından Yunanistan'ın yeni müftülük yasasına tepki

İskeçe Müftülüğü, müftülüklerin işleyişiyle ilgili Yunanistan Parlamentosunda onaylanan düzenlemeye şiddetle karşı olduklarını ve Batı Trakya Türk azınlığının kendi müftüsünü seçme hakkını görmezden gelen bu yasayı kınadıklarını bildirdi.

Batı Trakya Türk azınlığından Yunanistan'ın yeni müftülük yasasına tepki
Batı Trakya Türk azınlığından Yunanistan'ın yeni müftülük yasasına tepki
GİRİŞ 04.08.2022 02:48 GÜNCELLEME 04.08.2022 02:48
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Müftülüğün internet sitesi ve sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamada, söz konusu yasal düzenlemenin "kabul edilemez" olduğu vurgulandı.

Söz konusu düzenlemenin, yıllarca verdikleri mücadeleye karşı müdahale niteliği taşıdığına işaret edilen açıklamada, başta Lozan Anlaşması olmak üzere din özgürlüğü müktesebatını içeren uluslararası anlaşmalarla da bağdaşmadığı kaydedildi.

Açıklamada, Yunanistan devleti ve hükümetinin çeşitli bahanelerle azınlık okullarını kapatma girişimlerine atıfta bulunularak, söz konusu girişimlerin insan hakları ve çoğulcu demokrasinin hilafında eylemler olduğunun altı çizildi.

Söz konusu düzenlemede Yunanistan'ın Batı Trakya Türk azınlığın kendi müftülerini seçme hakkı konusunda herhangi bir iyileştirme yapmadığına dikkat çekilen açıklamada, "İskeçe Müftülüğü olarak söz konusu yasayı şiddetle kınıyor ve haklı mücadelemize karşı yapılan tüm müdahaleleri dile getirmekten vazgeçmiyoruz." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, merhum İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete'nin vefatından birkaç gün sonra 22 Temmuz'da, Batı Trakya'daki müftülüklerin işleyişine ilişkin tasarının Yunanistan Parlamentosuna sunulduğu anımsatılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Lozan Antlaşması’na göre, Batı Trakya Türk azınlığının kendi müftüsünü seçme hakkı bulunuyorken Yunanistan, azınlığın seçtiği müftüleri resmi olarak tanımamaktadır. Müftülüklerle ilgili meclise yeni sunulan yasa tasarısında da müftüleri seçme hakkı ele alınmamış, bir kez daha bu hak gasbedilmiştir."

KAYNAK: AA
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 10
  • İbrahim 1 yıl önce Şikayet Et
    Sende fener Rum patrigini atarsın olur biter ruslarda çok sevinir.
    Cevapla
  • yılmaz 1 yıl önce Şikayet Et
    Lozan daki azınlıklar yasası ne diyor, niye uygulanmıyor. Biz haklarımızı savunamıyoruz. Adamlar Müslüman Türk azınlık yok diyor. Lozan ı hiçe sayıyor. Adaları silahlandırıyor. Biz sadece kınıyoruz. Sonuç hep biz kaybediyoruz.
    Cevapla
  • vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    rusya ukraynada belirli bölgelerde soydaşlarımız ve onların hakları var diyerek saldırıyor ve ukraynanın topraklarına el koyuyor. rusya ülkeyse bizde ülkeyiz biz neden yapmayalım?
    Cevapla
  • Türk 1 yıl önce Şikayet Et
    Misak ı Milli sınırımız olan Batı Trakyayı denize döktüğümüz Yunana hediye edersek olacağı bu. Batı Trakyayı geri almalıyız.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Biz de patriği masazıma davet ediyoruz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD'de Gazze'ye destek yürüyüşü sonrası polislerden kız öğrenciye işkence!
Milli Eğitim Bakanı Tekin'den öğretmen atamalarına ilişkin açıklama