Suriye operasyonu öncesi çarpıcı istihbarat: PKK, Haşdi Şabi ile anlaştı

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yönelik beklenen operasyonuyla ilgili şoke eden bir istihbarat ortaya çıktı. Haber7'ye konuşan uzmanlar, İran destekli Haşdi Şabi'nin terör örgütü PKK ile anlaştığına yönelik bilgi alındığını aktardı.

Suriye operasyonu öncesi çarpıcı istihbarat: PKK, Haşdi Şabi ile anlaştı
Suriye operasyonu öncesi çarpıcı istihbarat: PKK, Haşdi Şabi ile anlaştı
GİRİŞ 09.08.2022 20:59 GÜNCELLEME 10.08.2022 12:49
Bu Habere 247 Yorum Yapılmış

  
Abdurrahman Koç / Haber7

Türkiye güney koridorunun tamamının terörden temizlenmesi için yeni bir operasyon hazırlığında. Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün 13. Büyükelçiler Konferansındaki konuşmasında, "Güney sınırımız boyunca 30 kilometre derinliğinde güvenli bir hat kurma kararımız bakidir" diyerek, operasyon mesajı verdi.

Suriye'nin kuzeyine harekat hazırlığı! Erdoğan'dan yeni açıklama: Yakında temizleyeceğizSuriye'nin kuzeyine harekat hazırlığı! Erdoğan'dan yeni açıklama: Yakında temizleyeceğiz

"Terörle mücadelemizi sürdüreceğiz" diyen Erdoğan, şunları aktardı:

"Terörle mücadelemizi sürdüreceğiz. Güney sınırımız boyunca 30 kilometre derinliğinde güvenli bir hat kurma kararımız bakidir. Suriye'de terör örgütünün yuvalandığı son bölgeleri de temizleyerek, bu güvenlik kuşağının halkalarını inşallah yakında birleştireceğiz. Türkiye coğrafi konumu itibariyle ne Batı'ya ne Doğu'ya sırtını dönemez. Türkiye'nin güvenliğine tehdit saçan terör örgütlerinin üyelerine taziye mesajlarının gönderilmesinin açıklaması olamaz."

Türkiye'nin beklenen operasyonunu değerlendiren uzmanlar, bölgeden çok önemli bir istihbarat bilgisi paylaştı. Haber7'ye konuşan uzmanlar, İran destekli Haşdi Şabi örgütünün bölgeden çekilen Rus kuvvetlerinin yerini alarak burada terör örgütü PKK ile işbirliği yaptığı yönünde istihbarat alındığını aktardı. 

"İRAN DESTEKLİ HAŞDİ ŞABİ PKK'YA DESTEĞE GELDİ"

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesinden Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, Haber7'ye yaptığı değerlendirmede, "Türkiye, devletler hukuku açısından meşru müdafaa hakkını kullanmaktadır. Nitekim bazı İranlı Haşdi Şabi kuvvetlerinin Rus çekilen kuvvetlerinin yerini alarak PKK ile işbirliği yaptığı da gelen istihbarat bilgileri arasında. Bu bakımdan Türk uçakları, MİT, İHA ve SİHA'lar 7/24 PKK'yı bölgede takip etmektedir. Operasyon her an olabilir" açıklamasında bulundu.

İran: Türkiye'nin Suriye operasyonuna karşıyız, desteklemeyeceğizİran: Türkiye'nin Suriye operasyonuna karşıyız, desteklemeyeceğiz

OPERASYON HANGİ BÖLGEYE YAPILACAK?

Operasyonun hangi bölgeye yapılacağı konusunda tahminde bulunan Caşın, "Fırat'ın batısında özellikle Tel Rıfat ve Münbiç bölgesindeki PKK unsurlarının ağır silahlarla Türkiye'ye taciz atışı yaptıkları görülmektedir. Bu bakımdan birinci ihtimal Tel Abyad ve Münbiç bölgesinin olabileceğini var sayıyoruz" dedi.

"TÜRKİYE BU KONUDA KARARLIDIR"

Caşın, buradaki birinci amacın güvenlik koridorunun tamamlanması olduğunu, ikinci amaç en çok saldırının yapıldığı bölgelerin temizlenmesi olduğunu aktardı. Caşın, "En kısa zamanda 'bir gece ansızın gelebiliriz' formüllü bu harekat yapılacaktır. Türkiye bu konuda kararlıdır. Sayın Savunma Bakanı'nın dediği gibi 'son terörist temizleninceye kadar' bu aradaki operasyon devam edecektir. Türkiye, devletler hukuku açısından meşru müdafaa hakkını kullanmaktadır" dedi.

"1 MİLYON GÖÇMEN BÖLGEYE İNTİKAL ETTİRİLECEK"

Operasyonun insani boyutuna da değinen Prof. Dr. Caşın, "Bir husus daha var insani bir meseledir. O bölgede mayın var. Türk ordusuna zarar vermek istiyorlar. Nitekim AT-4 Tank Savar silahları yakalandı. Bunların İsveç malı olduğunu ordu gösterdi. Burası temizlendikten sonra Sayın Cumhurbaşkanının yaptığı plan gereği evler yapılacak ve yaklaşık 1 milyon göçmen daha bu bölgeye intikal ettirilip, yavaş yavaş bu bölgeye gönderilecektir" değerlendirmesinde bulundu.

İBRAHİM KELEŞ: İRAN EL ALTINDAN TERÖRLE MÜCADELEMİZİ SEKTEYE UĞRATAN TARAFLARDAN BİRİ

Operasyonu değerlendiren Terör ve Güvenlik Uzmanı İbrahim Keleş ise, bölgede İran'ın rolüne ilişkin, "İran'ın aleyhimizde bir rolü var. İran, Suriye'de Türkiye'nin söz sahibi olmasını kendisine bir tehdit olarak düşünüyor" dedi. Keleş, "Çünkü İran için Suriye kendisiyle müttefik olduğunu düşündüğü bir devlet. İran kendi Devrim Muhafızlarını zamana zaman o bölgelerde değerlendiriyor. İran o noktada el altından bizim terörle mücadelemizi sekteye uğratan taraflardan biri" diye konuştu.

İran destekli Haşdi Şabi, Irak ve Suriye'de faaliyette bulunuyor

"TERÖR ÖRGÜTÜYLE KOMŞU OLMAK İSTEMİYORUZ"

Keleş, "Cumhurbaşkanımızın açıklamasında altını özellikle çizdiği bir husus var, Suriye'den Irak'ın kuzeyine kadar olan bölgede terör örgütünün hüküm sürdüğü sahalar var. Bunların bir kısmını bertaraf ettik hama hala terör örgütünün kontrolünde olan bölgeler var. Cumhurbaşkanı, bu bölgelerin birleştirilerek, sınır ötesinin 30 km geriye sürülmesini söz konusu. Bir diğer genel hedef ise İran sınırından Akdeniz sınırına kadar olan güney hattımızda terör örgütüyle komşu olmak istemiyoruz. O nedenle bu hareket er ya da geç başlayacak. Hazırlıklar, harekat durumu netleştikten sonra Cumhurbaşkanı'nın emriyle operasyon başlayacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

"Bizim kontrol altında tuttuğumuz bölgeler var. Afrin, İdlib'in bir kısmı, Fırat Kalkanı Harekat bölgesi ve Tel Abyad tarafı. Biz o bölgelerde güvenli alanlar oluşturduk" diyen Keleş, şöyle devam etti:

"Özellikle Fırat Kalkanı bölgesinde güvenliği sağladığımız için sığınacıların bir kısmı kendi yurtlarına geri döndüler. 1 milyona yakın Suriyeli misafir. Biz onları zorla geri göndermiyoruz çünkü terör örgütü ve rejimin saldırıları altında olma ihtimalleri var. Bu nedenle tamamen kontrol altına alınması lazım. Mesela Afrin'de bölge kontrol altında. Biz güvenliği sağlayamadan bizdeki Suriyeli sığınmacıların geri dönmelerini beklemek zor. Oranın güvenlik altına alınması lazım. Aksi taktidde terör örgütü ve rejim, o bölgedeki insanlara geçmişte yaptıklarını yine tekrarlarlar. Bizim operasyonumuzun iki ayağı var, kendi güvenliğimizin sağlanması, iki bize misafir olanların kendi topraklarına dönmelerinin sağlanması"

KAYNAK: HABER7 | ÖZEL
Abdurrahman Koç Haber7.com - Editör
Haber 7 - Abdurrahman Koç
YORUMLAR 247
  • Karaoğlan 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye İran’la savaşmaz, Proxy savaş Haşdi Şabi mi Haydi Gidi mi…. Bizim iyi olmamızı asla istemezler, Ermenileri destekler…. İkiyüzlülük …. Türkiye’nin düşmanı İran’ın dostu
    Cevapla
  • halil 1 yıl önce Şikayet Et
    aslında hedef iranı bölmek sonrada sıra Allah korusun türkiye şimdi abd yunana neden yığınak yapıtğı belli iran özgür bir ülke değil rus yahudileri tarafından kullanılıyor tabi onlarda israil için bunu yapıyor iran kolay yıkılırsa bizde kolay lokma oluruz
    Cevapla
  • Mesit 1 yıl önce Şikayet Et
    İran abd ve rus söz konusu türk se dost ulup ittifakı perde arkasından degil perde önünde göstermeye çekinmez bizim bizden başka dost yok dost varsada çıkar ılişkisi vardır
    Cevapla
  • SAFAR 1 yıl önce Şikayet Et
    İran'da iki grup var..sistemi destekleyenler ve bu sistemden memnun olmayanlar, önceki hükümetin destekçileri Türkiye'nin destekçileridir.. İranlı Kürtler ve Arap ayrılıkçılar..maalesef yandaşların gücü Birinci sistem daha iyi çünkü muhalefeti bastırabiliyorlar ama dış güçler onlara yardım ederse bu sistem çok daha hızlı yıkılacak.. Ama ne yazık ki herkes uyuyor ve sadece mazlumlar zarar görür.. Ya kendilerini öldürürler ya da zulme maruz kalırlar. Parası olan da ülkeyi terk eder. İran'da durum çok kötü. Hükümetin bölmekten başka gücü yok.
    Cevapla
  • kaplan 1 yıl önce Şikayet Et
    İranlı devlet adamlarına kendi kendilerine sorun, ne arıyorsunuz? Direnişin yayılması ve İslam'ın saçma olduğunu söylüyorlar. Rusya Ukrayna savaşında Rusya'nın yanındalar. Azerbaycan Ermenistan savaşında da Ermenistan'ın yanındalar. Bu kararlar ne için, Rusya'nın Size verdiği destek için mi? Uzun zamandır böyle...Persler en ırkçı ve zalim hükümettir.Onlar tarafından ezilen İran'ın diğer ırklarına
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kulüpler Birliği geri adım atmıyor! Büyükekşi yönetimine büyük baskı
Abdülkadir Selvi'den ilginç iddia! Özel'in Erdoğan'a teklifi bu olacak