Son dakika: Biden, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılımını onayladı

ABD Başkanı Joe Biden, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılımını onaylayan belgeleri imzaladı.

Son dakika: Biden, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılımını onayladı
Son dakika: Biden, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılımını onayladı
GİRİŞ 09.08.2022 23:10 GÜNCELLEME 09.08.2022 23:14
Bu Habere 115 Yorum Yapılmış

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal saldırıları sonrasında NATO'ya üye olmak için resmi başvuru yapan İsveç ve Finlandiya'nın üyeliklerini onaylayan belgeleri imzaladı.

İttifak üyesi 30 ülkenin tümünün parlamentolarının onayı gereken İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyesi olabilmeleri konusunda, ABD Parlamentosu'nun onay süreci, Kongre'nin üst kanadı olan Senato'nun onayıyla da tamamlanmıştı.

95'E KARŞI BİR OYLA KABUL EDİLMİŞTİ

Senato'da iki kuzey ülkesinin ittifaka üyeliği 95'e karşı bir oy ile kabul edildi. Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine tek karşı oyu Cumhuriyetçi Senatör Josh Hawley attı.

BIDEN DA ONAYLADI

ABD Başkanı Biden, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılımını onaylayan belgeleri imzaladı.

NATO'YA KATILIM SÜRECİ VE OY BİRLİĞİ ŞARTI

NATO, "açık kapı" politikası izliyor. Bu politika, ittifakın kurucu anlaşmasının 10. maddesine dayanıyor. Bu maddede kurucu Washington Antlaşması'na taraf olan ülkelerin Kuzey Atlantik bölgesinin güvenliğine katkı sağlamak için herhangi bir Avrupa ülkesini ittifaka katılmaya davet edebileceği belirtiliyor.

Ancak bir ülkenin NATO'ya dahil olabilmesi için oy birliği, yani mevcut 30 müttefik ülkenin hepsinin birden onay vermesi gerekiyor. NATO üyeliği normal şartlarda uzun bir süreç gerektiriyor. Bunun için çok aşamalı bir sürecin tamamlanması isteniyor. Buna göre, NATO müttefikleri bir başka ülkenin ittifaka katılmasını kararlaştırdıklarında NATO o ülkeye resmi davet gönderiyor. Bundan sonra 7 adımlık katılım süreci başlıyor.

Birinci adımda NATO uzmanlarıyla davet edilen ülkenin temsilcileri Brüksel'de bir araya gelerek görüşmeler yapıyor. Bu görüşmelerde davet edilen ülkenin NATO'nun siyasi, yasal ve askeri şartlarını karşılayıp karşılamadığı, NATO üyeliğinin ekonomik, askeri, yasal, siyasi ve istihbaratla ilgili yükümlülüklerini yerine getirip getiremeyeceği müzakere ediliyor. Bu müzakerelere göre davetli ülkenin NATO şartları ve standartlarını yerine getirmek için reform yapıp yapmayacağı belirleniyor.

İkinci adımda davet edilen ülke NATO Genel Sekreteri'ne resmi niyet mektubu gönderiyor ve NATO üyeliğinin yükümlülüklerini ve üzerine düşen taahhütleri kabul ettiğini bildiriyor. Reform yapılacaksa bu mektupta reformların takvimi de belirtiliyor.

Üçüncü adımda NATO, Washington Antlaşması'na ilave katılım protokollerini hazırlıyor. Böylece ittifakın kurucu anlaşması bir anlamda güncellenmiş oluyor. Bu protokoller, NATO ülkeleri tarafından imzalanıyor.

Dördüncü aşamada protokollerin NATO üyesi ülkeler tarafından kendi ulusal yasaları ve prosedürleri uyarınca onaylanması gerekiyor. Onay süreci ülkeden ülkeye değişiklik gösteriyor. Örneğin onay için ABD'de Senato'nun üçte ikisinin oyu gerekirken, İngiltere'de parlamentoda resmi bir oylama gerekmiyor.

Beşinci adımda ise tüm üye ülkeler, kendi onay süreçlerini tamamladıktan sonra Washington Anlaşması'nı saklayan ABD'ye yeni üyenin katılımını öngören protokolleri kabul ettiklerine dair bildirim yapıyor.

Altıncı adımda bütün bu aşamalar tamamlanınca NATO Genel Sekreteri, yeni üyeyi ittifaka katılmaya davet ediyor. Yedinci ve son olarak yeni üye de kendi ulusal yasal sürecini tamamlayarak katılım belgesini Washington Antlaşması'nı saklayan ABD'ye teslim ediyor ve NATO üyesi oluyor.

KAYNAK: İHA
Gülşah Kerimoğlu Haber7.com - Editör
Haber 7 - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Haber7.com sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı.
YORUMLAR 115
  • Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    Diyelim ki NATO ya girecekler , ABD 'nin Avrupa'yı Rusya'ya karşı savunacağı ne malum , ya savunmaz ise ne olur .
    Cevapla
  • Cafer 1 yıl önce Şikayet Et
    ABD'nin İsveç ve filandıyayı onaylaması birey değiştirmez tüm NATO'ya üye ülkeler parlamentolarında onaylaması lazım yoksa giremezler.
    Cevapla
  • no name,no face 1 yıl önce Şikayet Et
    O imzanın hiçbir değer yok! BayTrump'ta, herşeye,kameralar önünde 30cm lik imza atardı! İmza attığı,hiçbir şey kabul görmedi. Bu yaşlı bunağın,kendisi kabul görmüyor,imzalasa ne olur? Kendi gölgesiyle tokalaşıp,öylesine bir imza atmış...!
    Cevapla
  • Ahmer 1 yıl önce Şikayet Et
    Yillarca bizi avrupa birliğinde bekletenler,birazda siz bekleyin.
    Cevapla
  • bir bilen 1 yıl önce Şikayet Et
    Oyun büyük,,rusya sınırını egede çizdiler, bu iş f 35 işi gibi halledilecek şangay gurubuna postalanıyoruz,demedi demeyin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
26 imza birden, petrol Türkiye'ye akacak! PKK'ya kötü haber
CHP'nin depremzedeler üzerinden çirkin algı operasyonuna 13 maddede cevap