İşte ABD ile F-16 sürecinin arka planı: Pazarlık Pentagon ile yapılsın

Türkiye’nin ABD ile yürüttüğü F-16 pazarlığının perde arkası ortaya çıktı. Ankara “Pazarlığı Pentagon ile yapalım, Kongre hızla sonuçlandırsın” önerisi götürdü.

GİRİŞ 13.08.2022 07:07 GÜNCELLEME 13.08.2022 09:04
Bu Habere 91 Yorum Yapılmış

Türkiye'nin hava kuvvetlerini güçlendirmek için ABD ile yürüttüğü F-16 pazarlığının perde arkasının detayları ortaya çıkmaya başladı. Türkiye ile ABD arasındaki F-16 alımı görüşmeleri bir süredir devam ediyor. Bu konunun gelecek ay New York'ta yapılacak Birleşmiş Milletler zirvesi sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Biden arasındaki muhtemel bir görüşmede masada olacağı belirtiliyor.

BEKLENTİ, SÜRECİN UZAMAMASI

Türkiye bu sorunun uzun bir prosedüre tabi tutulup sürecin uzamasını istemiyor. Bu nedenle pazarlığı Pentagon ile yapıp konunun buradan ABD Kongresi'ne sunulmasını talep ediyor. Bu yöntem üzerinden gidilmesi halinde Kongre belli bir süre içinde bu konuya onay verme durumunda kalıyor.

GÖZDEN GEÇİRMEYE KATILIM

ABD'den yapılan mal ve hizmet alımların yöntemi olan Yabancı Askeri Satışlar (Foreign Military Sales-FMS) kapsamındaki sorunların iletildiği ve yürürlükteki tüm FMS sözleşmelerinin gözden geçirildiği Güvenlik Yardımı Gözden Geçirme (Security Assistance Management Review-SAMR) toplantısına katılım sağlanması da planlanıyor.

'KAZAN-KAZAN' DEVREDE

Türk savunma sanayii firmalarının imkân ve kabiliyetlerinin, ihracatlarının artırılması, yerli ve milli savunma sanayiinin gelişimine katkıda bulunulması ve ödemeler dengesinde oluşabilecek olumsuz etkinin Türkiye adına azaltılması amacıyla ana yüklenici firma ile OFFSET anlaşması da imzalanacak. Böylece "kazan-kazan" yöntemi de devreye girmiş olacak. Çünkü OFFSET anlaşmalarında, alınacak F-16'lar karşılığında ilgili firma da Türkiye'den belirli bir oran veya sayıda mamul madde almak zorunda olacak.

KAYNAK: SABAH-ZÜBEYDE YALÇIN
Ayşe Tan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ayşe Tan

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.
YORUMLAR 91
  • Türk 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu abd sadece bizi oyalıyo... Güçlü olmamızı asla istemiyo...
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    F16 için abdden antlaşma yapılmasına karşıyım. F35 için para ödedik ortaklıktan attılar paramızı geri ödemediler üstüne birde yunana f35 satacaklar bunlar bir yana hadi antlaşma yaptık parayı ödedik f16 için aynı şekilde antlaşmayı bozup paramızın üstüne yatmayacaklarının garantisini kim verebilir ödenen parayı milletvekilleri cebindenmi karşılayacak. Bu kadar keriz bir ülke olduğu sürece abd aç kalmaz.
    Cevapla
  • MADEN 23 1 yıl önce Şikayet Et
    Hiçbir şekilde, ABD yide elinde tutan küreselci iblisler, geçit vermeden bu iş olmaz..MADALYON un öbür yüzünde ise FIRSAT var .hemen RUSYA dan SU 35, ALALIM..F16 dan çok iyi..Dahası bu aşamadan sonra da extra dan RUSYA ile SAVUNMA PAKTI kuralım..NATO TERÖR ÖRGÜTÜ nün 5. Maddesi nide reddedelim. ÇÜNKÜ PKK yı yani HDP yi silahlandırıp üstümüze salmanın bedelini hem ABD ye hemde ERMENİ MENŞELİ OLAN HDP ELEBAŞLARI NA Çok ağır ödetme fırsatı ayağımıza gelmiştir..
    Cevapla
  • Yalnız 1 yıl önce Şikayet Et
    Bazıları devlet niye mmu yu yapmıyor gibi yorumlar yapmış,arkadaşlar devlet öyle şeylerle uğraşıyor ki emin olun insan şaşırıyor. Arkadaşlar you yine de gerçekler TV , medya TV ve vatan TV kanallarını takip etmenizi öneririm.
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Aynen katılıyorum. Tüm Avrupa esas gücünü çok ortaklı bilgi paylaşımı ve ortak üretimden alıyor. Türkiye de gücünü Azerbaycan, Pakistan ve diğer kardeş ülkelerle birleştirmeli.
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    De get len. Roketsan hollanda ortaklı roket yapsan hollandayla. Atak yaptın italya ile, motorunu verdi ABD. MMU yapacaksın motorunu ingilizler verecek. Madem dış güçler neden veriyor bunları. Perinçek kanalı seyrederek mi gerçekleri öğreneceğiz.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Ya vazgecin şu abd den.ara ihtiyacı gidermek icin gürcistanda su 25 alalım 100 adet rusya bile kullanıyor bizde kullanalım.bizim ucak alamamız bazılarını cesaretlendiriyor.
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    O iş öyle değil. İhale yapıldı, çin, abd, rusya girdi. Çin bilgi transferi yapacak diye ihale çine verildi. Sonra iptal edildi rusyaya verildi. Rusya bilgi transferi yapmadı. ABD de yapmayacaktı ama satacaktı. Rusyadan alınca F35 iptal oldu. Haklı düşman radarında uçak istemez. S400 lerden kurtulup F35 projesine dönmemiz gerekiyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Denizde de karada da bozguna uğradılar - 25 Nisan 2024 gazete manşetleri
Kassam Tugayları, İsrailli esir Goldberg-Polin'in açıklamasını yayınladı