Meta'nın yapay zekası sahte haber ve ırkçı sözler paylaşmaya başladı

Geçtiğimiz hafta Meta, yapay zeka destekli Blenderbot 3'ü test etmek amacıyla kullanıma sundu. Ancak henüz bir hafta geçmesine rağmen sohbet robotu ırkçı sözler sarf etmeye ve sahte haberler yaymaya başladı.

Meta'nın yapay zekası sahte haber ve ırkçı sözler paylaşmaya başladı
Meta'nın yapay zekası sahte haber ve ırkçı sözler paylaşmaya başladı
GİRİŞ 15.08.2022 16:05 GÜNCELLEME 15.08.2022 16:05
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Geçtiğimiz hafta Facebook'un ana şirketi Meta'daki yapay zeka araştırmacıları,  "zaman içinde becerilerini ve güvenliğini artıran, herkese açık bir sohbet robotu" olarak lanse ettiği BlenderBot 3'ü piyasaya sürdü. BlenderBot 3, Meta'nın şimdiye kadarki en gelişmiş sohbet botu olduğu belirtiliyor.

Ancak yapay zeka destekli sohbet robotunun piyasaya sürülmesi henüz bir hafta olmuşken işler çığırından çıkmaya başladı. Twitter'da sohbet robotu ile konuşmalarını paylaşan kullanıcılar BlenderBot 3'ün sahte haber yaydığını ve ırkçı sözler sarf ettiğini söylüyor.

Örneğin The Wall Street Journal'da teknoloji muhabiri olan Jeff Horwitz, paylaştığı Tweet'te BlenderBot 3'ün Donald Trump'ın hala ABD Başkanı olduğunu ve 2024'ten sonra da ABD Başkanı olmaya devam edeceğini söylediğini gösterdi.

Business Insider'ın bir haberinde ise BlenderBot 3'ün ırkçı sözler sarf ettiği ortaya çıktı. Özellikle Amerika'daki Yahudiler hakkında ağır ithamlarda bulunan robot, Yahudilerin Amerika'nın süper zenginleri arasında çok fazla temsil edildiğini ve ekonomiyi kontrol etmelerinin mantıksız olduğunu söyledi.

Meta, sohbet robotunun "doğru olmayan veya rahatsız edici ifadeler" kullanabileceği konusunda kullanıcıları uyardı. Ayrıca şirket deneyleri için daha fazla veriye ihtiyaç olduğunu söyleyerek BlenderBot 3'ün çevrim içi tutulmaya devam edileceğini söyledi. 

Kullanıcıların, BlenderBot 3'ün mesajlarının uygunsuz, anlamsız veya kaba olduğunu düşündükleri takdirde yetkilileri bilgilendirmesi isteniyor. Amaç, gelecekte daha güvenli, ırkçı olmayan ve daha etkili bir sohbet robotu geliştirmek için bu geri bildirimleri BlenderBot 3'ün eğitiminde kullanmak.

BelnderBot 3 Türkiye'deki kullanıcılar için henüz hizmete açılmadı. BlendorBot 3'ün sitesine giren Türk kullanıcılar "Üzgünüz, BlenderBot şu anda yalnızca ABD'de. (Yakında daha fazla ülkeye açılması için çalışıyoruz!)" uyarısıyla karşılaşıyor.

KAYNAK: HABER7, THE REGISTER
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR 18
  • Uyari 1 yıl önce Şikayet Et
    Yapay zeka BelnderBot 3 Türkiyede uygulamaya başlarlarsa ondan uzak durun çünkü bu ve bunun gibileri günümüzün Casusu Ajanı oluyor ( bunun gibil Yapay Zeka kesin Google Youtube da da vardir saddce gizlice glrevini işini yapaf ) yani bu Yapay zeka sizin hangi görüşten oldugunuzu daha fazlasini ögrenip kayita alırlar ..
    Cevapla
  • Temel 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu yapay zeka insanlığın başına bela olacak.
    Cevapla
  • filozof 1 yıl önce Şikayet Et
    yapay zekayı neye göre yargılıyoruz? Y o insandan daha adil ve dürüst olursa sırf bizim görüşlerimize uymuyor diye onu da yargılayıp algoritmasına sürek müdahale edecek miyiz? insanlık daha kendisi doğru yolu bulamamışken ve dünyayı bu hale getirmişken.. (dini mesajları yok kabul edersek)
    Cevapla
  • Selçuk 1 yıl önce Şikayet Et
    Trump in hala başkan olması meselesi doğru. Adamın oylarını iç ettiler. Yahudiler konusu da doğru. Yapay zekaya yalancılık ogretmediklerine göre doğruları söylüyor. Ama işlerine gelmediği için iftira atiyorlar
    Cevapla
  • Han 1 yıl önce Şikayet Et
    Sahibine çekmiş işte. Batıdan daha beter ırkçımı var bu dünyada
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
AK Parti Sözcüsü Çelik'ten, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Özel'i kabulüne ilişkin açıklama
Son Dakika... Erdoğan ile Özel görüşmesi sona erdi!