ABD'den İncirlik Hava Üssü'nde Starlink kullanımı için SpaceX'e 1.9 milyar dolarlık destek

Geçtiğimiz hafta FCC tarafından 1 milyar dolarlık desteği kaybeden SpaceX şirketi, Starlink projesini geliştirmek için yeni bir kaynak buldu.

GİRİŞ 16.08.2022 11:43 GÜNCELLEME 16.08.2022 12:45
Bu Habere 29 Yorum Yapılmış

Geçen hafta ABD Federal İletişim Kurulu (FCC), Starlink uyduları için SpaceX'e vereceği 866 milyon dolarlık desteği abonelik ücretinin yüksek olmasını ve internet hızıyla ilgili şüphelerini gerekçe göstererek iptal etmişti.

Elon Musk'a büyük şok! FCC Starlink projesinde 866 milyon dolarlık finansmanı iptal ettiElon Musk'a büyük şok! FCC Starlink projesinde 866 milyon dolarlık finansmanı iptal etti

Şirket 1 milyar dolara yakın desteği kaybedince Starlink projesine kendi öz kaynaklarıyla devam etme kararı almıştı. Ancak son gelen haberlere göre SpaceX, Starlink projesini geliştirmek için yeni bir kaynak buldu.

ABD Hava Kuvvetleri, Starlink'in Avrupa ve Afrika'daki askeri üsleri destekleyip destekleyemeyeceğini test etmek için SpaceX'e 1,9 milyon dolar verme kararı verdi.

SpaceX'in  geniş bant uydu internet hizmetinin yeterince geniş kapsama alanına sahip tek şirket olduğu için seçildiği belirtiliyor. SpaceX, Starlink projesi için Düşük Dünya Yörüngesinde (LEO) 3 binden fazla Starlink uydusu fırlattı.

ABD Hava Kuvvetleri, OneWeb, Amazon Kuiper ve Telesat gibi diğer işletmeler ile de görüştü. Ancak bu şirketlerin ABD'nin Avrupa ve Afrika'daki tesislerini destekleyecek altyapıya henüz sahip olmadığının tespit edilmesi üzerine Starlink tercih edildi.

Starlink ile ABD Hava Kuvvetleri arasındaki anlaşmayla ilgili  "Kapsamlı araştırmalardan sonra, SpaceX Starlink'in mevcut operasyon alanlarında bu özel iletişim hizmetini gerekli zamanda sağlayabilen tek satıcı olduğu bulundu " denildi.

SpaceX, Ağustos 2022'den Temmuz 2023'ün sonuna kadar 500 Mbps indirme hızıyla internet hizmetini  ABD Hava Kuvvetleri'ne sunacak.

Sözleşme, Hava Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarı'nın (ARFL) Global Lightning programı kapsamında ABD dışındaki askeri operasyonlarında  ticari uydu ağı sağlayıcılarını kullanmak için yürüttüğü test çalışmaları kapsamında yer alıyor. Global Lightning programı kapsamında Türkiye'deki İncirlik Hava Üssü başta olmak üzere Avrupa'da yer alan ABD üslerinde Starlink kullanılacak. 

KAYNAK: HABER7, THE REGISTER
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR 29
  • Ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Ne zaman gündeme bu uydular gelse ormanlar yanıyor oyuzden ABD üsleri Türkiye'den boşaltılması bu nlar Türkiye topraklarında Türkiye'ye karşı bir hancerdir 15temuz terörü destekleme Türkiye'de karışıklık hep bu işten ABD lilertarafindan planlanıyor defolsunlar ülkemizden
    Cevapla
  • Tepki 1 yıl önce Şikayet Et
    Biz 5mb-8mb download hızıyla yüksek hızlı internet reklamı safsatalarıyla aynen devam!
    Cevapla
  • hakan 1 yıl önce Şikayet Et
    dertleri bizim yaptıgımız eloktironik önleme ve kısıtlamanın tedbirini bulmak
    Cevapla
  • Kul insan 1 yıl önce Şikayet Et
    Ülkemde Amerika İsrail İngiltere Fransa vs düşman askeri üssü istemiyoruz.
    Cevapla
  • osman 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye'deki bütün ABD üsleri kapatılsın. Babalarının topraklarındalar sanki. Hain amerika dost değil!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son dakika: Başkan Erdoğan'dan dikkat çeken mesajlar: Türkiye'ye yakışmıyor!
Bodrum'da ormanı yakan sanığın cezası belli oldu