Google'dan Android cihazların fotoğraf kalitesini zirveye taşıyacak teknoloji

Düşük ışıkta fotoğraf çekmek günümüzde en üst düzey cihazlarda bile oldukça zor bir durum. Ancak Google tarafından geliştirilen yeni yapay zekâ Android cihazlarda fotoğraf kalitesini zirveye taşıyabilir.

Google'dan Android cihazların fotoğraf kalitesini zirveye taşıyacak teknoloji
Google'dan Android cihazların fotoğraf kalitesini zirveye taşıyacak teknoloji
GİRİŞ 25.08.2022 11:26 GÜNCELLEME 25.08.2022 12:26
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Akıllı telefonların gelişmesiyle birlikte günümüzde fotoğrafçılık önemli bir yol kat etti. Fakat kamera sensörleri ne kadar gelişirse gelişsin ışığın çok az olduğu ortamlarda çekilen fotoğraflarda kirlenme ve noise her zaman karşımıza çıkıyor. Üreticiler bu durumu minimuma indirmek için çeşitli yazılımlar kullanarak deneyimi iyileştirmeyi hedefliyor. Google’ın yeni noise giderme çözümü ise adeta karanlığı aydınlatıyor.

Liste güncellendi! Dünyanın en iyi kamerasına sahip telefonları açıklandıListe güncellendi! Dünyanın en iyi kamerasına sahip telefonları açıklandı

Google Research, düşük ışık koşullarında fotoğrafçılığı kökünden değiştirebilecek yeni yapay zekâ tabanlı parazit azaltma teknolojisi üzerinde çalışıyor. Ortaya konan araç, güçlü bir şekilde noise/gürültü giderme ve minimum bozulma vadediyor.

Google’ın yeni yapay zeka aracı RawNeRF olarak adlandırılıyor ve MultiNeRF olarak bilinen açık kaynak projesinin bir parçasını oluşturuyor. RawNeRF, sahip olduğu algoritmalar sayesinde etkileyici bir şekilde fotoğraf sahnelerini iyileştiriyor ve kalite kaybını en az düzeyde tutuyor.

RawNeRF esasında sadece gürültü ve kirlilik gidermeye yarayan bir araç değil. Araç sayesinde algoritmalarla birlikte görüntünün farklı sahneleri ve renkleri tekrardan oluşturabiliyor. Bu sayede pozlamayı, odağı ve daha pek çok ayrıntıya müdahale etmek mümkün hale geliyor. Araştırmacıların araç üzerindeki geliştirmesi sürerken yapay zekâ şimdilik sadece JPEG yerine ham (RAW) görüntü verileri üzerinde eğitildi.

Google RawNeRF'yi Android ekosistemine entegre etmeye hazırlanıyor. Ayrıca testler tamamlandığında Fotoğraf uygulaması üzerinden de fotoğrafların kalitesi iyileştirilebilecek. 

Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR 1
  • Yusuf Gökmen 1 yıl önce Şikayet Et
    Birazda burdan araştırın
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İsrail'den hadsiz paylaşım! Erdoğan'ı hedef aldılar! Türkiye'den çok sert tepki
Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Hollanda Başbakanı ortak basın toplantısı düzenledi