Zelenski'den ürküten açıklama: Felaket yakın!

Ukrayna'daki Zaporijya Nükleer Santrali'nde dün çıkan yangın sonrası santralin çalışması kısa süreliğine durdu. Ukrayna lideri Zelenski, "Radyasyon felaketi yakın" uyarısı yaparak bir kez daha dünyaya çağrıda bulundu.

Zelenski'den ürküten açıklama: Felaket yakın!
Zelenski'den ürküten açıklama: Felaket yakın!
GİRİŞ 27.08.2022 11:21 GÜNCELLEME 27.08.2022 11:23
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Ukrayna nükleer enerji şirketi "Energo-atom"un, Zaporijya Nükleer Santrali'nde yangın çıktığını duyurması üzerine gözler bir kez daha bölgeye çevrildi.

Açıklamada, santralin elektrik şebekesiyle bağlantısının tarihte ilk defa kesildiği bildirildi. Kesintiden bir süre sonra Zaporijya'da işleyişin normale döndüğü haberi geldi. Ancak bu haber endişeleri artırmaya yetti.

Ukrayna lideri Volodomir Zelenski uluslararası topluma bir kez daha çağrıda bulunarak "Felaket çok yakın" uyarısı yaptı.

Zelenski, "İşgalcileri Zaporijya Nükleer Santrali topraklarından derhal çekilmeye zorlayan bir uluslararası baskıya ihtiyaç var. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu şimdi olduğundan çok daha hızlı hareket etmeli çünkü Rus ordusunun nükleer santralde kaldığı her dakika küresel bir radyasyon felaketi riski yaratıyor" dedi.

RUSYA'DAN ÇELİŞKİLİ AÇIKLAMALAR GELDİ

Rusya'dan ise çelişkili açıklamalar geldi. Bazı kaynaklar; Zaporijya Nükleer Santrali'nden Ukrayna'ya normal şekilde elektrik tedarik edildiğini belirtirken, Tass Haber Ajansı'nın yerel bir yetkiliye dayandırdığı haberde ise Ukrayna suçlandı.

Haberde, Ukrayna güçlerinin nihai güç hattına zarar verdiği, bu nedenle de santralden elektrik sağlanmasının imkansız olduğu belirtildi.

AB: DURUM ENDİŞE VERİCİ

Avrupa Birliği'nden de santraldeki duruma ilişkin açıklama geldi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, sosyal medyadan yaptığı açıklamada durumu, "Aşırı derecede endişe verici" şeklinde niteledi. Borrell, Rusya'nın hasarlı elektrik hatlarının tamirini ve santralin Ukrayna elektrik sistemine tam olarak bağlanmasını sağlaması gerektiğini vurguladı.

Borrell ayrıca Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı uzmanlarının tesise gitmesine izin verilmesi gerektiğini belirtti.

AVRUPA'DA ENERJİ KRİZİ

Avrupa'daki bir başka endişe de olası bir enerji krizine dair.

Rus enerji şirketi Gazprom'un 31 Ağustos'ta bakım nedeniyle Avrupa'ya gaz akışını 3 günlüğüne durduracağını açıklaması bu yöndeki kaygıları artırdı.

Diğer yandan da Rusya'nın St. Petersburg'un kuzey batısındaki Portovaya'da yer alan doğalgaz tesisinde her gün 10 milyon dolar değerindeki gazı yaktığı iddia edildi.

İşleme tesislerinde gaz yakma teknik veya güvenlik nedenleriyle yaygın.

Ancak araştırmacılar, Haziran ayından bu yana tesisten yayılan ısıda önemli bir artış kaydetti.

Bu işlemin ölçeği soru işaretlerini artırırken, bilim insanları bunun buzulların erimesini hızlandırabileceğini belirtiyor.

AVRUPA'NIN EN BÜYÜK NÜKLEER SANTRALİ

Ukrayna'nın güneydoğusundaki Zaporijya Nükleer Santrali, Avrupa'nın en büyük nükleer santrali konumunda bulunuyor.

Altı nükleer reaktör bulunan ve 5 bin 700 megavatsaat elektrik üretim kapasitesine sahip santral, Ukrayna'daki toplam elektriğin yüzde 20'sini sağlıyor.

Santral, 4 Mart'ta Ruslar tarafından ele geçirilmişti. Halihazırda Rus ordusu kontrolünde olan santralin çevresinde topçu saldırıları yaşanıyor. Ukrayna ve Rusya bu saldırılar konusunda birbirini suçluyor.

KAYNAK: NTV
Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 10
  • Vatan sever 1 yıl önce Şikayet Et
    En iyi yahudi gebermiş yahudidir allah sizin gibilerinin belasıni versin inşallah zelenski seninde canın cehenneme
    Cevapla
  • Vatan sever 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu kukla tiyatrocu conilerin gazına geldi olan gariplere oluyor
    Cevapla
  • Alperen 1 yıl önce Şikayet Et
    Evet abd nin planıydı ukraynada savaşın çıkması. 2. aşamada yunanın bizle tutuşması. Dünyanın güvenligi deyip karadenize girecekleri noktaları kontrol için istanbula mümkün olduğu kadar yakın yığınak yaptılar. Erdogan ferasetiyle gördü ve tahıl güvenliğini ben sağlıyorum dedi. Seçimleri bekliyorlar ama anketler akpyi gösterdikçe bitleniyorlar. Chp gelirse savaşa gerek yok mesajları yakındır. Bakalım nerden gelecek?
    Cevapla
  • harun fettah 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu adam dünyayi yaktiracak bu yahudi kendisi yaptirtiyor suç başkalarina uzeribe atiyor yahudiler boyledirler kendileri yaparlar sonra doner ağlarlar bu adam amerikan yahudilerine çalişiyor ve dünyayi burdan dizayn edecek sözde amerika amerika bu savaşi bitirmek istemiyor sirada şimdi Türkiye var olacak ama çünkü amerika karadenize sahib olmak için elinden geleni yapacaklar yunanistana boşuna yiğinak yapmadi amerika.
    Cevapla
  • asil 1 yıl önce Şikayet Et
    Yani hem savaşıp hemde elindeki santrali ruslara kaptır sonrada avrupaya dünyaya mızmızlan
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Biz trilyon dolarlık petrol rezervi bulunan Musulu Kerkükü, Kırımı, stratejik ege adalarını Kıbrısı rodosu çoğunu masada batıya kaptırmışız, adam savaş halindeyken 1 tane nükleer santrali rusa kaptırmış çok mu? İşte bakış açısını geniş tutup derin düşünmezse insan kendini dev aynasında görmeye, etrafındakileride küçümsemeye başlar maalesef.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
BMGK'de tarihi Filistin oylaması! ABD tarihe geçecek kararı veto etti!
Uzmanlar açıkladı! Türkiye'nin Filistin'de neler yaptığı ne zaman ortaya çıkacak?