Kıbrıs Rum kesiminden silah tüccarı ve uyuşturucu baronlarına vatandaşlık

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) 2004-2021 yıllarında silah tüccarı, uyuşturucu baronu ve istihbarat ajanı olan kişilere vatandaşlık verdiği iddia edildi.

Kıbrıs Rum kesiminden silah tüccarı ve uyuşturucu baronlarına vatandaşlık
Kıbrıs Rum kesiminden silah tüccarı ve uyuşturucu baronlarına vatandaşlık
GİRİŞ 29.08.2022 01:25 GÜNCELLEME 29.08.2022 01:48
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

GKRY'de yayımlanan Haravgi gazetesinin haberinde, Rum kesiminde 759 yatırımcının "altın pasaport" diğer ismiyle "yatırım karşılığı vatandaşlık" sayesinde vatandaşlık aldığı ancak sonrasında yatırımlarını iptal ettiği belirtildi.

Bunlar arasında 1938 kişinin de yatırım yaptığına dair beyanda bulunduğu fakat taşınmaz devrinin hiçbir zaman yapılmadığı ifade edildi.

Gazete, Sayıştay raporuna dayandırarak aktardığı haberinde, vatandaşlık verilenler arasında yabancı istihbarat teşkilatı ajanları, silah tüccarları ve El Kaide ile bağlantısı bulunanlar olduğunu öne sürdü.

Yabancı istihbarat teşkilatı ajanlarının, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) düzenli olarak ziyaret gerçekleştirdiği de iddialar arasında yer aldı.

Haberde, hangi yıllarda ve kimlere vatandaşlık verildiğiyle ilgili detaylar aktarılırken, durumun bugüne kadar tespit edilenden daha ciddi olduğu kaydedildi.

RUM KESİMİNDE "YATIRIM KARŞILIĞI VATANDAŞLIK" SKANDALI

AB üyesi GKRY, son yıllarda farklı ülkelerden suçla bağlantılı binlerce kişiye, para karşılığında "altın pasaportlar", diğer ismiyle "yatırım karşılığı vatandaşlık" adı altında vatandaşlık verdi.

2013'te hayata geçirilen Kıbrıs Rum kesimi yatırım karşılığı vatandaşlık programına göre, GKRY vatandaşlığı için 2 milyon avro değerinde gayrimenkul satın almak ya da 2,5 milyon avroluk yatırım yapmak yeterliydi.

Uygulamaya göre, pasaport alacak kişilerin temiz bir sabıka kaydına sahip olmaları gerekmesine rağmen GKRY bu kriteri çok dikkate almadı.

Rum kesiminin büyük gelir elde ettiği altın pasaport uygulaması, AB tarafından da tepki görüyordu.

Bu uygulamadan başta Rusya ve Ukrayna vatandaşları olmak üzere çok sayıda ülkeden suç ve yolsuzlukla bağlantılı kişiler faydalandı.

Kıbrıs Rum kesimi pasaportları, AB üyeliğinden ötürü Avrupa'ya girişi kısıtlanan şahıslar için önemli olurken, bu pasaportları taşıyanlar, 27 Avrupa ülkesinde serbestçe seyahat edebiliyor, iş ve bankacılık işlemleri yapabiliyor.

Kıbrıs Rum kesiminin, yatırım karşılığı vatandaşlık programı sayesinde yaklaşık 7 milyar avro gelir elde ettiği tahmin ediliyor.

Rum kesiminde suça karışmış kişiler de yararlandığı için eleştirilen "yatırım karşılığı vatandaşlık" programı, 13 Ekim 2020'de sonlandırılmıştı.

GKRY'de "altın pasaportlar" programıyla ilgili adı skandallara karışan Rum Meclisi Başkanı Dimitris Şilluris, 15 Ekim 2020'de istifa etmişti.

KAYNAK: AA
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 11
  • Dağdelenoğlu 1 yıl önce Şikayet Et
    Kıbrıs rum yönetimi devlet değil zaten. ingilizlerin Osmanlı aleyhine kurdukları çete organizasyonudur.Yaptıkarı bunun en bariz ıspatı değil mi.
    Cevapla
  • hakan 1 yıl önce Şikayet Et
    kıbrısın iki tarafıda suç bataklığı
    Cevapla
  • Erkan 1 yıl önce Şikayet Et
    Kktc rumlardan geri kalırmı nerde kumar bahis çetesi var burda
    Cevapla
  • Yusuf 1 yıl önce Şikayet Et
    Ege sahillerinde kim oturuyor? Alman,ingiliz ajanlar türkiye daha kötü kalksın kendine baksın önce türkiye..
    Cevapla
  • Asım 1 yıl önce Şikayet Et
    Kıbrıs eşkıya yuvası olsun isteniyor ki, buraları tekrar onun bunun müdahale ettiği karışık bir yer haline gelsin, Türkiye'nin enerjisini harcadığı bir odak haline gelsin. Gavur işte böyle insanlık haini fikirlerin ve işlerin sahibidir. israil/ab/abd bunları besler.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
CHP adayı istifa edip AK Parti'ye geçti: CHP mitingini DEM'e sattılar
CHP'li anketçi açıkladı! CHP kendi adayının kuyusunu kazıyor! O ilçe adayına çekil baskısı