SSCB'nin son lideri Mihail Gorbaçov hayatını kaybetti

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin (SSCB) son lideri Mihail Gorbaçov 91 yaşında tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

SSCB'nin son lideri Mihail Gorbaçov hayatını kaybetti
SSCB'nin son lideri Mihail Gorbaçov hayatını kaybetti
GİRİŞ 31.08.2022 00:34 GÜNCELLEME 31.08.2022 01:18
Bu Habere 36 Yorum Yapılmış

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin (SSCB) son devlet başkanı Mihail Gorbaçov, Rusya'nın başkenti Moskova'daki tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.



Gorbaçov'un tedavi gördüğü Moskova Merkez Klinik Hastanesi, "Mihail Sergeyeviç Gorbaçov ciddi ve uzun bir hastalıktan sonra bu akşam öldü" açıklamasıyla Gorbaçov'ın ölümünü resmen duyurdu.



Mihail Gorbaçov kimdir?

2 Mart 1931 yılında Kuzey Kafkasya kentlerinden Stavropol'de doğan Mihail Gorbaçov, 1955 tarihinde Moskova Devlet Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Bu sırada Genç Komünistler Birliği'nde görev aldı. 1971 yılında Sovyetler Birliği Komünist Partisi Merkez Komite üyeliğine seçildi. 1985'te Sovyetler Birliği Komünist Parti Genel Sekreteri oldu. Ekim 1988 tarihinde Sovyetler Birliği'nin liderliğine seçilen Gorbaçov, 1991 yılında Sovyetler Birliği'nin çöküşüyle de SSCB'nin son lideri olarak tarihe geçti.




Gorbaçov 1990 yılında Nobel Barış Ödülü'nün sahibi olurken Sovyetler Birliği döneminde dünyanın en büyük nükleer faciası olarak kayıtlara geçen Çernobil Nükleer faciası döneminde de büyük sorumluluklar almıştı. Rusya Federasyonu'nun kuruluşundan sonra da aktif siyasete devam eden Gorbaçov, 1996 yılındaki devlet başkanlığı seçimlerine katıldı. 10 adayın yarıştığı seçimlerde ancak 7'nci olabilen Gorbaçov, 2001'de Rusya Birleşik Sosyal Demokrat Partisi'ni kurdu.

2004 yılına kadar parti başkanlık görevini sürdüren Gorbaçov daha sonra siyasi partinin örgütlenmesinde de görev aldı. Son yıllarında hastalıklarla boğuşan Gorbaçov 30 Ağustos 2022 tarihinde hastalığa bağlı sebeplerden ötürü yaşamını yitirdi.

Mihail Gorbaçov kimdir?Mihail Gorbaçov kimdir?

 

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 36
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    yaşıyormuydu yaaa
    Cevapla
  • TurQuaZ 1 yıl önce Şikayet Et
    Al benden de o kadar.
    Cevapla
  • derin devlet 1 yıl önce Şikayet Et
    dünya 2 kutupluydu. ABD ve SSCB. gorbaçov'a nobel barış ödülü verenler. SSCB'yi yıkma görevini başarıyla yaptın demek çin nobel ödülü verdiler. esas dünyayı yöneten biziz ABD yi de SSCB yi de ÇİN i de biz yönetiyoruz. yeryüzü bizim laboratuvarımızdır. istediğimiz deneyi yaparız. sosyalizmi uyguladık. milyonlara zulmettik. kapitalizmi uyguladık. milyonlara zulmettik. şimdi TEK DÜNYA DEVLETİni kuracağız. herkes kölemiz olacak diyorlar. nobel barış ödülü alanlara bakın. bilderberg e bakın.
    Cevapla
  • SİBGATULLAH 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu ADAM bir DÜNYA LİDERİYDİ yediler ADAMI.Aynen sayın pek muhterem TONTONUM Turgut ÖZAL ı yedikleri gibi.Sahiden kim yedi sayım TONTON ÖZAL ımı?
    Cevapla
  • Eren 1 yıl önce Şikayet Et
    Hey gidi seneler hey çok iyi hatırlarım sportif branşlarda madalya derece başarısı göstermeyen SSCB sporcuları özellikle bayanlar gözyaşlarına boğulurdu sert rejim vardı direkman ağır çamaşır bulaşık taşocağı vb. cezalara maruz kalıyorlardı o dönemlerde sert yönetim biçimi vardı dağılma sürecine yakın yıllarda rejim yumuşadı .Ölüm beni unutmayınız demekde adeta neler geliyor neler göçüyor bu alemden .Devletlerin bağımsızlığa kavuşması iyi olduğunu ifade edebiliriz Sovyetler bölgede önemli bir güçtü bir nevi güç birliği dağılımı halen günümüzde tartışılıyor birleşmenin olması mümkün değil.Kukla showlar plastip show yılları mizahsel kullanılırdı Gorbaçov onuda hatırlıyorum .
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Artık keyif ve rahat bitti. Ebedi azab başladı. Ateşi ve azabı bol olsun.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Eda Nur'un cemevindeki cenazesine CHP'den katılım olmadı! İBB kan parası mı teklif etti?
Nijerya'dan ABD'ye tehdit gibi çağrı! Milyonlarcası kaçırılmış: Hepsini iade edin