Mukteda es-Sadr 9 yılda 9 kez siyaseti bıraktı

Irak'ın etkili siyasi ve dini liderlerinden Mukteda es-Sadr, 9 yılda birçok kez siyaseti bıraktığını açıkladı, ancak her seferinde kısa süre sonra geri adım attı.

Mukteda es-Sadr 9 yılda 9 kez siyaseti bıraktı
Mukteda es-Sadr 9 yılda 9 kez siyaseti bıraktı
GİRİŞ 31.08.2022 12:08 GÜNCELLEME 31.08.2022 12:08
Bu Habere 24 Yorum Yapılmış

Başta başkent Bağdat olmak üzere Irak'ın birçok kenti iki gün boyunca Sadr yanlılarının gösterilerine sahne oldu.

Şii lider Sadr'ın 29 Ağustos'ta siyaseti tamamen bıraktığını duyurmasının ardından destekçileri, Bağdat'taki Yeşil Bölge'de Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile Hükümet Sarayı'nı bastı. Güvenlik güçleri, Yeşil Bölge'nin farklı noktalarında havaya ateş açarak eylemcileri dağıttı.

Göstericiler ancak Şii liderin "evlerinize dönün" çağrısının ardından alanlardan çekildi ve Bağdat'ta hayat normale döndü.

Bu, İran'a mesafeli tavrıyla bilinen Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr'ın 9 yıl içinde açıkladığı 9. siyasetten çekilme kararıydı.

Sadr, ilk kez Mart 2013'te hükümetten ve parlamentodan çekileceğini duyurdu. Dönemin Irak parlamentosunu zayıf olarak niteleyen Sadr, hükümette kalmanın "zararlı, düşmanlık ve günaha destek vermekle eşit" olduğunu ifade etti.

O dönem siyasetten sadece birkaç ay uzak kalabilen Sadr, Ağustos 2013'te siyasete geri döndü.

Sadr, ikinci kez Şubat 2014'te siyaseti bıraktığını açıkladı. Şii lider, ülkede kendine ait bazı medya ve hizmet kuruluşları hariç kentlerdeki tüm siyasi büroları kapatma kararı aldı. Ancak Sadr yine çok geçmeden siyasete döndü ve 30 Nisan 2014'teki seçimlere katılarak Ahrar Grubu adı altında 36 milletvekiliyle Mecliste yer aldı.

Bir müddet sonra Ahrar Grubu'nun tüm faaliyetlerini askıya alan Sadr, bu kez Nisan 2016'da destekçilerine sokaklarda gösteri çağrısı yaptı. Mukteda es-Sadr, o dönem ayrıca güvenlik güçleri, göstericilere engel olmaya kalkarsa protestoların boyutunun değişeceği tehdidinde de bulundu.

Sadr, 2016'da bir kez daha destekçilerine sokağa çıkarak hükümet aleyhinde gösteri yapmaları çağrısında bulundu. O dönem Haydar el-İbadi hükümetine karşı tavrını net bir şekilde gösteren Sadr, ülkede yolsuzluklara adı karışanların adalete teslim edilmesini ve teknokrat bir hükümetin kurulmasını istedi.

Abdurrahman Koç Haber7.com - Editör
Haber 7 - Abdurrahman Koç
YORUMLAR 24
  • herhangi biri 1 yıl önce Şikayet Et
    bu işler sadr madr la olmaz boş adam bunlar ne zaman kendine gelecek bu ümmet, bu gerçek ehli sünnet .
    Cevapla
  • mahmuthan 1 yıl önce Şikayet Et
    abdnin güdümünde olunca bu sekilde oyuncak olur ellerinde.Şiiler Irak i Abd ye teslim etti.sonuç abd hepsini özgurlestirdi.bize göre esirlestirdi.demografik yapıyı bozdu.
    Cevapla
  • Ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Lidermiş de siyaseti bırakmış da.. işler uzaktan kumandalı böyle ibibiklere kaldıysa vay ırak ın haline!..
    Cevapla
  • Deli dumrul 1 yıl önce Şikayet Et
    karaktersizzzzzzzzz.
    Cevapla
  • nasri 1 yıl önce Şikayet Et
    Şeytani bakışlı ajan
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Tarihi ziyaret öncesi Erdoğan açıklaması! Türkiye'ye net mesaj: İzin vermeyeceğiz
Muleka golle döndü! Beşiktaş 5 maç sonra nefes aldı