Malezya'dan kırbaç ve ölüm cezasını kaldırma kararı

Güneydoğu Asya ülkesi Malezya'nın, ölüm ve kırbaç cezalarını 2023'te kaldıracağı bildirildi.

Malezya'dan kırbaç ve ölüm cezasını kaldırma kararı
Malezya'dan kırbaç ve ölüm cezasını kaldırma kararı
GİRİŞ 06.09.2022 14:05 GÜNCELLEME 06.09.2022 14:05
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Malezya Adalet Bakanı Wan Junaidi Tuanku Jaafar, yaptığı açıklamada, ilgili yasaların ekimde Meclis'e geleceğini ve Malezya'nın, ölüm ve kırbaç cezalarını 2023'te kaldıracağını söyledi.

Wan Junaidi, söz konusu düzenlemeyle ölüm ve kırbaç cezalarının verilmesi kararının hakimlerin inisiyatifine bırakılacağını aktardı.

Bakan Junaidi, "Her şey yolunda giderse ve önümüzdeki bütçe görüşmelerinde herhangi bir aksama olmazsa, 2023'te artık ölüm cezasına sahip olmayacağız. Söz konusu cezalar hakimlerin takdirine bırakılacağı için düzenleme kırbaç cezası için de geçerli olacak" dedi.

Malezya'da, Tehlikeli Uyuşturucular Yasası'nın 39B Maddesi kapsamındaki 1 suç da dahil toplam 12 suç zorunlu ölüm cezasıyla yargılanırken, 22 farklı suç için de verilen maksimum ölüm cezası hakimlerin yetkisi altında bulunuyor.

Malezya hükümeti, 13 Haziran'da ölüm cezasını kaldırmayı ve yerine mahkemelerin takdirine bağlı olarak başka cezalar koymayı kabul etmişti.

Hükümet, ölüm cezasını "tamamen" kaldırmayı düşünmüyor ancak yeni yasal düzenlemenin, mahkemelerin şu anda ölüm cezası içeren davalarda ikame cezalar vermesinin önünü açacağı ifade ediliyor.

EKİMDE PARLAMENTOYA GELECEK

Malezya'da cinayet, uyuşturucu kaçakçılığı, terörizm, insan kaçırma ve ateşli silah bulundurma, ölümle cezalandırılan suçlar arasında yer alıyor.

10 Haziran'da ölüm cezasının kaldırılmasına yönelik çalışmaların yapılması kararını alan hükümet, ölüm cezasını kaldırmak için yasal değişiklik paketini ekimde parlamentoya getirmeyi planlıyor.

Malezya Başbakanlığına bağlı fiili Adalet Bakanı olarak görev yapan Wan Junadi Tuanku Jaafar, ilgili değişikliklerin Parlamento ve Senato'da görüşüldükten sonra Ocak 2023'e kadar ölüm cezasının fiilen kaldırılacağını açıklamıştı.

KAYNAK: AA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 4
  • Fetih 1453 1 yıl önce Şikayet Et
    Ey Malezya sakın kaldırmayın,,bunlar Avrupalı Yahudilerin oyunu,,biraz sonra , özgürlük diyecekler,, demokrasi diyecekler,,çocuklar.,kadınlar daha çok özgürlük diyecekler,,aile yapısı çökecek,,,Örnek,,, Türkiye Cumhuriyeti,,ve sonu gelmeyen,, özgürlük,,istekleri,,,Akıllı olun,,,savaş ile yapamadıkları yıkımı,, Demokrasi ve özgürlük,,kılıfı ile yapacaklar
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Kaldirin kaldirin , sizinkilerde demeye baslar bizimkiler gibi ; iki üc yil aslanlar gibi yatar cikarim diye ....
    Cevapla
  • Ahu 1 yıl önce Şikayet Et
    Kaldırmayın .pişman olursunuz
    Cevapla
  • Birtürk 1 yıl önce Şikayet Et
    Al işte chp orayada gelmiş
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Dur ihtarına uymayan yakayı öyle bir ele verdi ki!
Lexus LBX Türkiye'de satışta! B-SUV markanın en ucuz modeli oldu