NASA'nın Artemis 1 görevinde yeni tarih belirlendi

NASA'nın Ay'a insan göndereceği Artemis projesinde yeni bir gelişme yaşandı. NASA, ABD Uzay Kuvvetleri'nden Artemis 1 görevi için eylül ayı sonuna doğru iki tarih istedi.

NASA'nın Artemis 1 görevinde yeni tarih belirlendi
NASA'nın Artemis 1 görevinde yeni tarih belirlendi
GİRİŞ 09.09.2022 15:53 GÜNCELLEME 10.09.2022 10:53
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Artemis I, NASA'nın 50 yıl aradan sonra uzaya yeniden insan göndereceği programın ilk aşaması. Bu kapsamda  devasa boyuttaki Uzay Fırlatma Sistemi (SLS) roketi test edilmek için fırlatılacak. Ancak üçüncü motorda bir türlü giderilemeyen yakıt sızıntısı nedeniyle roketin fırlatılması iki kez ertelendi. 

Son dakika! NASA'nın Ay'a insan gönderecek Artemis misyonu ertelendiSon dakika! NASA'nın Ay'a insan gönderecek Artemis misyonu ertelendi

ABD'de Artemis hüsranı! Bir kez daha ertelendiABD'de Artemis hüsranı! Bir kez daha ertelendi

NASA, ARTEMİS 1 İÇİN YENİ TARİHLERİNİ DUYURDU

NASA, Artemis görevi için bir sonraki SLS roketini fırlatma girişimi için 23 ve 27 Eylül tarihlerinin ABD Uzay Kuvvetleri'nden talep edildiğini duyurdu.

NASA'nın motor arızası giderilirse 23 Eylül'de yeniden fırlatmayı deneyecek. Eğer yine işler beklendiği gibi gitmezse de bu kez 27 Eylül'de fırlatılmaya çalışılacak.

MÜHENDİSLER MOTORDAKİ YAKIT SIZINTISINI ÇÖZMEK İÇİN YOĞUN MESAİ HARCIYOR

3 Eylül'de SLS roketinin fırlatılması ertelendiğinden bu yana, NASA mühendisleri yakıt depolarını SLS'nin ana aşamasına bağlayan hatlardaki contayı değiştirmek için yoğun mesai harcıyor.

NASA'nın açıklamasına göre mühendisler, bu iş için yakıt sızdıran motoru baştan aşağı söktü ve yeniden monte etmeye başladı. Mühendisler, sıvı hidrojeni çekirdek aşamadan doldurmak ve boşaltmak için kullanılan sekiz inçlik boruyu çevreleyen bir contayı ve itici gazın bir kısmını yeniden yönlendirmek için kullanılan dört inçlik boşaltma hattını çevreleyen başka bir contayı çıkarıp değiştiriyorlar.

NASA, contaların birkaç gün içinde değiştirilmesini ve ardından değiştirilen contalar üzerinde kriyojenik bir test gerçekleştirmeyi hedefliyor.

NASA'NIN BUGÜNE KADAR SAHİP OLDUĞU EN GÜÇLÜ ROKET

SLS, NASA'nın bugüne kadarki en güçlü roketi. Artemis, NASA'ya şimdiye kadar 40 milyar dolara mal oldu ve 2025 yılına kadar da maliyetin 93 milyar doları bulması bekleniyor.

Artemis I görevi, 50 yıl aranın ardından astronotları Ay yüzeyine tekrar göndermeyi hedefleyen programın ilk aşaması. Artemis-1 görevi sırasında SLS roketi ve içinde maket bulunan Orion kapsülü beklendiği gibi performans gösterirse 2024 için belirlenen Artemis-2, aynı rotada astronotlarla birlikte uçacak. Daha sonra ise Ay''a mürettebatlı uçuş ise muhtemelen 2025'te Artemis-3 ile gerçekleşecek. Ayrıca Artemis-3 ile dünya tarihinde bir ilk yaşanacak. Ay yüzeyine ilk kez kadın ve siyahi bir insan ayak basmış olacak.

Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR 1
  • Yusuf Şahin 1 yıl önce Şikayet Et
    hic gonderemeyecekler yalanları ortaya çıkacak
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Akşener’in çıldırmasının arkasındaki 'zorbalık'
Murat Kurum'dan BAYKAR'a sürpriz ziyaret: Bugün yeni çok şey öğrendim...