IBM, kuantum bilgisayarları soğutmak için "süper buzdolabı" icat etti

IBM 'Goldeneye' adını verdiği proje kapsamında kuantum deneylerinde kullanılmak üzere süper buzdolabını icat ettiklerini duyurdu. Yeni buzdolabı ortamı uzaydan daha soğuk hale getirebiliyor.

IBM, kuantum bilgisayarları soğutmak için "süper buzdolabı" icat etti
IBM, kuantum bilgisayarları soğutmak için "süper buzdolabı" icat etti
GİRİŞ 10.09.2022 10:05 GÜNCELLEME 10.09.2022 10:37
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Dünyanın en büyük bilişim teknolojisi şirketi IBM,  'Goldeneye'  projesi kapsamında süper buzdolabı geliştirmeyi başardı.

IBM tarafından yapılan açıklamaya göre süper buzdolabı, 1,7 metreküp deneysel hacme sahip. Alanı ise yaklaşık üç ev tipi buzdolabı büyüklüğünde. Küçük sayılabilecek boyutuna rağmen uzaydan daha soğuk bir ortamın oluşturulmasını mümkün kılıyor.

Goldeneye’nin tasarımı hakkında açıklama yapan ekip, buzdolabının soğutmadan sorumlu ana, namlu şeklindeki bileşeni olan çerçevesinin ve dondurma kısmının tamamen yenilenmiş yapıya sahip olduğunu belirtti.

Benzer yapıdaki diğer büyük seyreltme buzdolaplarının montajı ve demontajı için büyük vinçlere ve onlarca kişilik ekiplere gerek duyulur. Ekip Goldeneye’nin de büyük olduğunu ancak son derece verimli ve diğer seyreltme buzdolaplarına göre daha az yer kapladığını belirtti.

Tam otomatik bir sisteme sahip olan dolabı tek başına bir teknisyenin bile çalıştırabileceği söyleniyor.

Buz dolabının içine kuantum işlemci bağlayarak test eden dört kişilik ekip sonuçların beklenenden iyi olduğunu söyledi. Yakında  Goldeneye, IBM'nin kuantum bilgi işlem hizmetlerine genel ve üst düzey erişim sağlayan çevrimiçi bir platformu olan IBM Quantum'da kullanılmak üzere New York'ta bulunan IBM Kuantum Hesaplama Merkez'ine taşınacak.

Uzaydan daha soğuk ortamın dünyada kolayca oluşturmakla en gelişmiş fizik deneylerini gerçekleştirmek ve devasa kuantum işlemcileri çalıştırmak için önemli bir yol katedilmiş oldu.

KAYNAK: HPCWİRE
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR 2
  • Mete 1 yıl önce Şikayet Et
    Eksi 170 eksi 270 derece mi. Nitrojen azot yeterli mi bu derece icin. Aya gidecek astronotlari koyun once buna yasarlarsa da pizza firinina verin. Basarani aya gonderin. Sogutma iyi de iletkenlerde yan etkisi yok mu. Yoksa gelistirin nukleer sogutmada da kullanin.
    Cevapla
  • Yüksel 1 yıl önce Şikayet Et
    derecesi kaçmış
    Cevapla
DİĞER HABERLER
AK Parti'de MYK toplantısı sona erdi: Ömer Çelik'ten önemli açıklamalar
Kapıda vize uygulamasında yeni gelişme! İşte eklenen yeni adalar...