Çin, ABD'yi Şian'daki üniversiteye siber casusluk yapmakla suçladı

Çin, Amerika Birleşik Devletleri'ni üniversitelerinden birine karşı siber casusluk yapmakla suçladı. Çin polis teşkilatından yapılan açıklamada, bir üniversitedeki bilgisayarlara sızıldığı belirtildi.

Çin, ABD'yi Şian'daki üniversiteye siber casusluk yapmakla suçladı
Çin, ABD'yi Şian'daki üniversiteye siber casusluk yapmakla suçladı
GİRİŞ 14.09.2022 10:32 GÜNCELLEME 14.09.2022 10:36

ABD'li yetkililerin askeri araştırma yapıldığını söylediği bu üniversitede yaşanan son olay, iki ülkenin birbirlerine karşı yaygın sanal casusluk şikayetlerinde yeni bir halka oldu.

Çin Ulusal Bilgisayar Virüsü Acil Müdahale Merkezi, saldırıları Ulusal Güvenlik Ajansı'na (NSA) kadar izlediğini kaydetti. Ancak saldırının nasıl yapıldığına dair ayrıntılara ulaşılamadı.

NSA, Şian'da yer alan 'Northwestern Polytechnical Üniversitesi'nin ağ yönetimi ve diğer “temel teknolojiler” hakkında bilgi çalmakla suçlandı. Çinli analistlerin NSA'ya kadar takip edildiğini söylediği 41 adet "ağ saldırısı" tespit edildiği ifade edildi. 

Pekin'deki Amerikan Büyükelçiliği konuya ilişkin yorum taleplerine yanıt vermezken, Çin ve ABD, Rusya ile birlikte siber savaş araştırmalarında küresel aktörler olarak görülüyor.

TARAFLARLAR BİRBİRİNİ SUÇLUYOR

Washington, Pekin'i ticari sırları çalmak için yeteneklerini kötüye kullanmakla suçluyor ve Çinli askeri yetkililere karşı suç duyurusunda bulunuyor. Çin ise, ABD'yi üniversiteler, enerji ve internet şirketleri ve diğer hedefler hakkında uygunsuz şekilde casusluk yapmakla suçluyor.

Amerikalı güvenlik uzmanları, iktidardaki Komünist Partisi'nin askeri kanadının, Halk Kurtuluş Ordusu'nun ve Devlet Güvenlik Bakanlığı'nın da bilgisayar korsanlarına sponsorluk yaptığını söylüyor. Ayrıca ABD, Çinli üniversitenin hava ve su altı insansız hava araçları ve füze teknolojisi geliştirmesine yardımcı olduğunu söylüyor.

Geçtiğimiz yıl Çin vatandaşı Shuren Qin, gerekli lisanslar olmadan Northwestern Polytechnical Üniversitesi'ne sualtı ve deniz teknolojisi ihraç etmekten suçlu bulunduktan sonra ABD'deki bir federal mahkeme tarafından iki yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

ABD Savunma Bakanlığı'nın bir parçası olan NSA, iletişim ve diğer verileri elde etmekten sorumlu bir kurum.

Doğudaki Tianjin şehrinin polis departmanı tarafından 1996 yılında kurulan Bilgisayar Virüsü Acil Müdahale Merkezi ise kendisini bilgisayar karşıtı virüs ürünlerinin denetlenmesinden ve test edilmesinden sorumlu Çin kurumu olarak tanımlıyor.

KAYNAK: EURONEWS
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yerel seçimler dünya basınında: Başa baş bir yarış
Murat Kurum'dan Ekrem İmamoğlu'na: 1 buçuk milyarlık malı İstanbullulardan niye sakladın?