Son dakika: Putin'den Başkan Erdoğan'a teşekkür!

Rusya Devlet Başkanı Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tahıl anlaşmasına yaptığı katkılar nedeniyle teşekkürlerini sundu.

GİRİŞ 16.09.2022 22:59 GÜNCELLEME 17.09.2022 09:23
Bu Habere 28 Yorum Yapılmış

Şanghay İşbirliği Teşkilatı 22'nci Devlet Başkanları Zirvesi'ne katılan Başkan Recep Tayyip Erdoğan, yoğun bir diplomasi trafiği yürüttü. Başkan Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin görüştü. Dünya kritik zirveyi yakından takip etti.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Özbekistan'ın Semerkant şehrinde gerçekleştirilen Şanghay İşbirliği Teşkilatı Zirvesi'ne katıldı. Erdoğan, Gözlemci Üye ve Özel Konuk Heyet Başkanlarını Selamlama Töreni'ne katıldıktan sonra aile fotoğrafında yer aldı. Erdoğan daha sonra diğer liderlerle geniş katılımlı oturuma geçti.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü. Başkan Erdoğan, Şanghay İşbirliği Örgütü 22'nci Devlet Başkanları Zirvesi'ndeki temasları kapsamında Rusya Devlet Başkanı Putin ile bir araya geldi. Erdoğan ve Putin'in zirvenin düzenlendiği kongre merkezindeki basına kapalı görüşmesi, 40 dakika sürdü.

PUTİN'DEN BAŞKAN ERDOĞAN'A TEŞEKKÜR

Rusya Devlet Başkanı Putin, "Tahıl anlaşmasının imzalanması çabaları için Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ediyorum" dedi. Putin, "Akkuyu Nükleer Santrali'nin önümüzdeki yıl faaliyete geçmesini umuyorum" ifadelerini kullandı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye'nin doğal gaz sevkiyatlarında Avrupa da dahil en güvenilir rotalardan biri haline geldiğini söyledi. Kremlin'den yapılan açıklamaya göre, Putin ile Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) 22'nci Devlet Başkanları Zirvesi kapsamında bir araya geldi.

Türkiye ile Rusya arasında çok sayıda alanda çalışmalar yürüttüklerini belirten Putin, "Her şeyden önce, (BM Gıda Programı) gıda programının uygulanmasına yaptığınız ve yapmaya devam ettiğiniz katkı için tekrar teşekkür etmek istiyorum. Ukrayna tahılının önemli kısmının en yoksul ülkelere gitmesini umuyoruz. Bu, şu ana kadar sağlanamadı." dedi.

Putin, "Türkiye, Rusya'dan doğal gaz sevkiyatları için Avrupa da dahil en güvenilir rotalardan biri haline geldi, TürkAkım sorunsuz bir şekilde çalışıyor." ifadesini kullandı.

"AKKUYU NGS'DE İLK ÜNİTE 2023'TE DEVREYE ALINACAK"

Putin, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'yle ilgili çalışmaların sürdüğünü, santraldeki ilk ünitenin 2023'te devreye alınmasını umduklarını söyledi.

Başkan Erdoğan'ın Türk ekonomisi için en iyi sonuca ulaşmayı hedefleyen politikasının farkında olduğunu anlatan Putin, "Türkiye'nin ŞİÖ üyesi ülkelerle çok iyi ve hızla büyüyen ekonomik bağları olduğunu görmezden gelemeyiz. Türkiye'nin bu yapıdaki çalışmalarını her şekilde memnuniyetle karşılayacağız." dedi.

Putin, Rus gazının Türkiye'ye sevkiyatında ödemelerin yüzde 25'inin Rus rublesi olarak yapılmasıyla ilişkin anlaşmanın da yakında yürürlüğe gireceğini ifade etti. Türkiye ile Rusya arasındaki ticaret hacminin de arttığını söyleyen Putin, Rus şirketlerin ürünlerini Türkiye üzerinden dünya pazarlarına satmasına yönelik adımlar atılabileceğini belirtti.

BAŞKAN ERDOĞAN ŞANGHAY İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI ZİRVESİ'NDE

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Özbekistan'daki Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi'nde, Gözlemci Üye ve Özel Konuk Heyet Başkanlarını Selamlama Töreni'ne katıldı. Erdoğan, Zirve'nin düzenlendiği Ebedi Şehir kompleksine geldi.

Burada gözlemci üye ve özel konuk heyet başkanları için düzenlenen selamlama törenine katılan Erdoğan, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev tarafından karşılandı. Başkan Erdoğan, daha sonra çektirilen aile fotoğrafında yer aldı. Erdoğan, diğer liderlerle geniş katılımlı oturuma geçti.

PEŞ PEŞE KRİTİK GÖRÜŞMELER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Özbekistan'daki Şanghay Teşkilatı Zirvesi öncesi kritik görüşmeler gerçekleştirdi. Başkan Erdoğan, Semerkant'ta ikili temasları kapsamında Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile bir araya geldi. Erdoğan ve Şi Cinping'in Özbekistan Devlet Başkanı Yazlık Sarayı'ndaki basına kapalı görüşmesi yarım saat sürdü. İki lider, bölgesel konuları ele aldı ve iki ülke arasındaki ilişkileri değerlendirdi.

Erdoğan, Çin Devlet Başkanı ile yaptığı görüşmenin hemen ardından Moğolistan Cumhurbaşkanı Khurelsukh Ukhnaa'yla görüştü. Erdoğan'ın konakladığı Savitsky Otel'deki görüşme basına kapalı gerçekleşti.

DÜNYA YAKINDAN TAKİP ETTİ

Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin zirve kapsamında görüştü. Görüşmede tahıl koridoru, Ermenistan-Azerbaycan çatışmaları, bölgesel konular ve ikili meseleler ele alındı. Dünya bu görüşmeyi yakından takip etti.

"RUSYA'NIN UKRAYNA KAYIPLARI TÜRKİYE'NİN KAZANCIDIR"

Dünya medyasında bugünkü zirveyi ve Türkiye'nin dış politikasını ele alan medya kuruluşlarından biri Al Jazeera'ydı. Al Jazeera'daki analiz, 'Rusya'nın Ukrayna kayıpları Türkiye'nin kazancıdır' başlığı ile yayınlandı. Analizde, 'İster Suriye'de ister Güney Kafkasya'da olsun, Moskova'nın etkisinin azalması bekleniyor. Ankara ise boşluğu doldurmaya hazırlanıyor.' ifadeleri öne çıktı.

Rusya'nın, Ukrayna ile giriştiği mücadele sonrası Türkiye için bazı fırsatlar doğduğu ve Türkiye'nin bu fırsatları sonuna kadar zorladığına da aynı analizde yer verildi.

"BATI'YA SİNYAL VERECEK"

Voice of America da, bugün gerçekleşen Erdoğan-Putin görüşmesini ele aldı. Kritik görüşme için, "Erdoğan ve Putin Avrasya Güvenlik Toplantısında Batı'ya sinyal verecek" değerlendirmesi yapıldı.

"ERMENİSTAN VE AZERBAYCAN ÇATIŞMALARI DA GÖRÜŞÜLECEK"

Şanghay Teşkilatı Zirvesi'nde yapılan Erdoğan-Putin görüşmesi öncesi bir diğer medya kuruluşu Euronews, Türk yetkililerden bilgi aldığını belirterek, Ermenistan-Azerbaycan çatışmalarının bugün masaya yatırılacağını söylemişti.

"TÜRKİYE HER ANLAMDA AZERBAYCAN'IN YANINDA OLACAK"

Yetkilinin şu ifadeleri kullandığı belirtildi:

"Bu konu Putin ile görüşülecek. Çünkü bu savaşın sona ermesinde Rusya ve Türkiye'nin oynadığı rol ve sonrasındaki ortak çalışmalar ortada. Türkiye her anlamda Azerbaycan'ın yanında olmaya devam edecek."

ŞANGHAY ZİRVESİ'NE DAMGA VURAN FOTOĞRAF

İletişim Başkanlığı'nın sosyal medya hesabından dün akşam bir fotoğraf paylaşıldı. Fotoğrafta Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın bir şeyler anlattığı, diğer liderlerin de ilgi ile dinledikleri görülüyor. Fotoğraf büyük beğeni toplarken, liderlerin kravat takmaması da dikkat çekti.

Gülşah Kerimoğlu Haber7.com - Editör
Haber 7 - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Haber7.com sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı.
YORUMLAR 28
  • devrim 1 yıl önce Şikayet Et
    bence bu tahıl konusunda yanlış yapıldı.Neden mi.çunku pek çok devlet yöneticisi abd amerikan güdümünde.aç olan halk ne yapacak başındaki yöneticiyi def edecek ti.yani en buyuk darbeyi abd yiyecekti.
    Cevapla
  • Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    Amerika ile ilişkilerin kötü olduğu gerçeği kabul edilmeli , Kıbrıs Rum kesimine silah ambargosunu kaldırdığı için nota yayınlamalı , Beyaz Saray'a ziyarete gidilmemelidir . Temas kurulacak , görüşülecek ise İsviçre , Belçika vb 3 üncü ülkede görüşülmelidir . Biden ayağımıza gelsin , önüne kırmızı halı serilen fiyakalı ABD başkanı dönemi bitmiştir .
    Cevapla
  • Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    Görünen köy kılavuz istemez . ABD , Türkiye'ye karşı her türlü kuşatma ve kıskaç politikasını uyguluyor . F16 Viper ları satmadığı gibi , Güney Kıbrıs Rum kesimine silah ambargosunu kaldırdı . ABD ve AB gayri samimi davranıp oyalıyorlar , Çare BRICS üyeliğine katılmak , Çin 'in J 20 uçaklarını paket halinde satın almaktır . Bahane bunlar , yok NATO standardına uygun değilmiş , yok bakım masrafları çıkarırmış , yok pilotlarımız uçuramazmış , yok daha neler . Zaten NATO'dan çıkartmak için etten püften sebepler arıyorlar .
    Cevapla
  • Murat izgi 1 yıl önce Şikayet Et
    Reis Allah sağlıklı sıhhatli ömürler versin de bizi hayırca sen yönet . Seni bütün dünya anladı da ülkemizde anlayamadilar .
    Cevapla
  • azi 1 yıl önce Şikayet Et
    Reis canimiz ,Rabbim korusun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Eray Güçlüer 'İsrail İran'a saldıracak' diyerek hedef alınacak yeri açıkladı
Uzmanlar açıkladı! Türkiye'nin Filistin'de neler yaptığı ne zaman ortaya çıkacak?