Rusya doğruladı: Ukrayna ordusu kuşattı, Rus askerleri Lyman'dan geri çekildi

Rusya'nın ilhak ettiği Donetsk bölgesindeki Lyman (Liman) şehrinde bulunan 5 binden fazla Rus askeri, Ukrayna ordusu tarafından kuşatıldı. Açıklama yapan Rusya Savunma Bakanlığı, kentten tamamen çekildiklerini belirtti.

Rusya doğruladı: Ukrayna ordusu kuşattı, Rus askerleri Lyman'dan geri çekildi
Rusya doğruladı: Ukrayna ordusu kuşattı, Rus askerleri Lyman'dan geri çekildi
GİRİŞ 01.10.2022 14:31 GÜNCELLEME 01.10.2022 17:29
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Rusya-Ukrayna savaşı 7. ayda devam ederken, ülkenin doğusunda şiddetli çatışmalar sürüyor. Luhansk Valisi Serhiy Hayday yaptığı açıklamada, Rusya'nın ilhak ettiği Donetsk bölgesinde bulunan Lyman kentindeki Rus askerlerinin Ukrayna ordusu tarafından kuşatıldığını duyurdu. Hayday, "1 Ekim 2022 itibariyle Lyman'da konuşlu Rus ordusu çekilme talebiyle komutalarına başvurdu, ancak bu reddedildi. Şu anda 5 binden fazla Rus askeri kuşatıldı" ifadelerini kullandı.

Rus birliklerin üç seçeneği olduğunu belirten Hayday, ya sızmaya çalışacaklarını ya teslim olacaklarını ya da öleceklerini belirtti. Hayday ayrıca Lyman'a mühimmat tedarik yollarının kesildiğini, şehirden çıkış yollarının da neredeyse tamamının tutulduğu aktardı.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak ise Twitter hesabından Ukraynalı askerlerin Lyman şehrinde Ukrayna bayrağını açtığı anların videosunu paylaştı. Videodaki askerlerin, "(Bugün) 1 Ekim. Devlet bayrağımızı açıp topraklarımıza dikiyoruz" dediği duyuluyor.

RUSYA: ASKERLERİMİZ KENTTEN ÇEKİLDİ

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Kayıplara rağmen, güçlerde önemli bir üstünlüğe sahip olan düşman, yedek askerlerini sahaya sürdü ve Lyman yönünde saldırıya devam etti. Kuşatma tehdidinin yaratılmasıyla bağlantılı olarak, müttefik birlikler Lyman'dan daha avantajlı hatlara çekildi" denildi.

LYMAN'IN ÖNEMİ

Rusya, Mayıs ayı sonlarında Lyman'ı ele geçirdikten sonra Lyman şehrini asker konuşlandırma ve mühimmat tedariki için önemli bir lojistik merkeze dönüştürmüştü. Şehir aynı zamanda Ukrayna'nın doğu ve kuzeydoğusundaki Donetsk, Luhansk ve Harkov bölgelerini birbirine bağlayan önemli bir demiryolu merkezi olarak stratejik öneme sahip.

Lyman'da Ukrayna'nın yeniden kontrol sağlamasının, 24 Şubat'ta işgalin başlamasından bu yana Rusya'nın "en kötü askeri yenilgilerinden biri" olacağı belirtiliyor. Ukrayna ordusunun Lyman'da kontrolü ele geçirirse bu durum Ukrayna'nın Donetsk bölgesinin kuzey kısmını tamamen temizlemesine ve komşu Luhansk bölgesine ilerlemesine izin verecek.

KAYNAK: İHA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 10
  • vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    işgalcilere yer yok..
    Cevapla
  • afacan 1 yıl önce Şikayet Et
    rusyanin kazanmasi imkasin artik dunya bir olup zarar vermek icin calisiyor bu savas yirmi yil bile devam eder isgal ettigi yer gidecek belki rusyanin cok yerin de
    Cevapla
  • selim karabiber 1 yıl önce Şikayet Et
    sanırım rusya yenilecek ve sonra putine içerden suikast yapılacak . suikast olmassa Putin nükleer kullanır . sanırım şuan ruslarda putinden vazgeçmiştir. ama önce yenilmesi gerek.
    Cevapla
  • doğrusöz 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu savaşların galibi olmaz. Yararlananı olur. O da ABD haydududur. Tüm Avrupa tehlikede.
    Cevapla
  • nail 1 yıl önce Şikayet Et
    RUSYA KAYBEDERSE ABD BU SEFERDE YUNAN üzerinden türkiyeye saldıracaktır rusyanın kazanması lazım rusya kazanırsa abd ve tüm avrupa kaybedecek sadece ukrayna değil
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yunanistan: Türkiye'nin tepkisine rağmen vazgeçmeyeceğiz
“AK Parti’ye ders vermek” iyi bir fikir miydi?