Etiyopya'da yenidoğan ölümlerinde korkunç artış

Etiyopya'da isyancı hareket nedeniyle abluka altında tutulan Tigray eyaletinde bebek ölümlerinin savaş öncesine göre 4 kat arttığı kaydedildi.

Etiyopya'da yenidoğan ölümlerinde korkunç artış
Etiyopya'da yenidoğan ölümlerinde korkunç artış
GİRİŞ 06.10.2022 14:27 GÜNCELLEME 06.10.2022 14:27
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Associated Press'in haberine göre, kuzeydeki Tigray bölgesinde Birleşmiş Milletlerin desteğiyle yerel sağlık makamlarınca yapılan araştırmada, savaşın bebekler ve gebeler üzerindeki yıkıcı etkisi gösterildi.

Rapora göre, hayata geldikten sonraki ilk 28 gün içinde ölümler, binde 36'ya ulaşarak savaş öncesine göre 4 kat artış gösterdi. Ölümlerin yarısından fazlası tıbbi müdahale yapılamadığı için evde gerçekleşti.

Öte yandan, 5 yaş altındaki ölümler binde 59'a çıkarken, bunların çoğunun da aşıyla önlenebilen ishalli hastalık, zatürre ve boğmaca kaynaklı olduğu görüldü.

Savaş öncesinde annelerin doğum sırasında ölüm oranı 100 binde 186 iken bu rakam da 100 binde 846'ya çıktı.

189 bin hane üzerinde mayıs ve haziranda yapılan araştırma sonrası hazırlanan raporda, sağlık tesislerde yeterli ilaç ve ekipmanın olmadığı, yakıt kıtlığı nedeniyle sağlık tesislerine gitmekte zorluk çekenlerin buraya ulaşsa bile yeterli tıbbi desteği alamadığı ifade edildi.

Yaklaşık 2 yıldır süren savaştan ötürü binlerce kişi hayatını kaybederken, yüz binlerce kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Bölgeyi yöneten isyancı Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) ve Etiyopya hükümetinin Afrika Birliğinin çağrısıyla bu hafta barış müzakerelerine başlaması planlanıyor.

Abdurrahman Koç Haber7.com - Editör
Haber 7 - Abdurrahman Koç
YORUMLAR 1
  • 541 1 yıl önce Şikayet Et
    iyi ya allaha hamdolsun kurtuluyorlar bu alçak dünyadan mahşerde gılman hizmetçi oluyorlar veya allahı sürekli zikreden melek gayb varlığı oluyorlar ne kadar güzel birde aile akrabası ATALARIİYİSE MAHŞER GÜNÜ ŞEFAAT EDER ALLAH İZİN VERİRSE HARİKA ÖLÜMDÜR SANKİ YAŞASA ÇOK HARİKA DİN İMAN GÖRECEK
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Türkiye öncü oldu! Çok sayıda ülke harekete geçiyor! Gözler Suudi Arabistan'da olacak
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Üsküdar'da akaryakıt istasyonu çalışanlarını ziyaret etti