Zelenski: Rusya 2 bin 400 İHA sipariş etti

G7 zirvesine çevrimiçi olarak katılan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, “Rusya, Ukrayna'da ve tüm demokratik dünyada kaosu kışkırtmak istiyor” ifadelerini kullanarak, “İstihbaratımıza göre (Rusya) İran'dan 2 bin 400 İHA sipariş etti” dedi.

Zelenski: Rusya 2 bin 400 İHA sipariş etti
Zelenski: Rusya 2 bin 400 İHA sipariş etti
GİRİŞ 11.10.2022 23:45 GÜNCELLEME 11.10.2022 23:46
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Almanya, ABD, Fransa, İngiltere, Kanada, İtalya ve Japonya'nın dahil olduğu G7 zirvesine çevrimiçi olarak katıldı.

Toplantıda üye ülkelerin liderlerine hitaben konuşan Zelenskiy, Rusya'nın 2 gündür Ukrayna kentlerine yoğun füze saldırısında bulunduğunu hatırlatarak, "Ukrayna 2 gündür Rusya'nın devasa füzeleri ile zarar gördü. Düşman dün İran'a ait Şahid İHA'lar da dahil olmak üzere 100'den fazla füze ve düzinelerce insansız hava aracı kullandı. Her 10 dakikada bir düşmanın İran Şahid'lerini kullandığına dair bilgiler alıyorum. Dün 84 bugün 28 Rus füzesi fırlatıldı. Rusya, Ukrayna'da ve tüm demokratik dünyada kaosu kışkırtmak istiyor ve bu nedenle füze saldırılarından nükleer santralin ele geçirilmesine, nükleer tehditlerine, Avrupa'daki altyapıya yönelik sabotajlardan Ukrayna'nın enerji tesislerini kasıtlı olarak yok etme girişimine kadar her şeyi kullanıyor" dedi.

ZELENSKİY HAVA SAVUNMA SİSTEMLERİ TALEP ETTİ

Bu saldırılara karşı kendilerine sağlanan hava savunma sistemleri ile Rus füze saldırılarının bertaraf edileceğini savunan Zelenskiy, "Ukrayna yeterli sayıda modern ve etkili hava savunma sistemi aldığında, Rus terörünün temel unsuru olan füze saldırıları duracak. IRIS-T hava savunma sistemlerinin teslimatlarını hızlandırdıkları için Almanya'ya ve Şansölye Scholz'a şahsen teşekkür ediyorum. Modern füzesavar ve uçaksavar savunma sistemleri sağlama kararı için ABD'ye ve şahsen Başkan Biden'a teşekkürlerimi sunuyorum. Bazı Rus füzelerini ve insansız hava araçlarını etkisiz hale getirmeyi mümkün kılan hava savunma sistemimizi korumamıza şimdiden yardım eden herkese teşekkür ediyorum. Fakat istihbaratımıza göre İran'dan 2 bin 400 Şahid İHA sipariş etti. Bu yüzde sağlanan hava savunma ve füzesavar sistemleri için yeterli füzeye sahip olmamız ve bu sistemlerin savunma sistemimizle entegre olması önemlidir. Sayın Fransa Cumhurbaşkanı ve İtalya Başbakanı, SAMP/T sistemlerinin teslimatını dört gözle bekliyoruz" dedi.

RUSYA TAMAMEN İZOLE EDİLMELİ

Ukrayna toprak bütünlüğünün sağlanması ve Birleşmiş Milletler (BM) kararlarına göre uluslararası hukuk düzeninin korunması gerektiğini ifade eden Zelenskiy, "Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün korunması, BM kararları çerçevesinde tüm uluslararası hukuk düzeninin korunmalıdır. Rusya tamamen izole edilmeli ve cezalandırılmalıdır" diye konuştu.

RUSYA BELARUS'U SAVAŞA ÇEKMEYE ÇALIŞIYOR

Rusya'nın yanı sıra Belarus için de ayrı bir parantez açan Zelenskiy, "Barış sadece tek bir komşuyla değil tüm komşularla barış olduğunda mümkündür. Bu nedenle bir ülkeye dikkat çekmek istiyorum. Belarus toprakları, Ukrayna topraklarına saldırılar için kullanılıyor. Artık daha büyük bir tehdit görüyoruz. Rusya, Belarus'u bu savaşın içine çekmeye çalışıyor. Bu ülkeye saldırı yapacağımıza dair provokasyon uygulanıyor. Dolaylı olarak zaten içine çektiler. Şimdi doğrudan içine çekmek istiyorlar. Ukrayna, Belarus'a karşı askeri saldırı planlamadı. Güvenlik durumunu izlemek için Ukrayna ve Belarus sınırında uluslararası gözlemcilerden oluşan bir heyet görevlendirilebilir. Bu format tarafımızca hızlandırılabilir. Yediler Grubu düzeyinde sizden bu girişimimizi desteklemenizi rica ediyorum" dedi.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 17
  • Hacivat 1 yıl önce Şikayet Et
    Acil Ukraine hava savunma sistemleri verilmeli
    Cevapla
  • Hakkı An 1 yıl önce Şikayet Et
    İran ın kabiliyeti görücüye çıktı. İyi izlenmeli. Ciddiye alınacak noktalar ve ekonomik çözüm noktası nedir?
    Cevapla
  • @rom@ 1 yıl önce Şikayet Et
    lan savaş bu edecek tabi.... sende bizden talep ediyorsun... sen edince birşey yok da onlar edincemi sorun oluyor....
    Cevapla
  • Orhan 1 yıl önce Şikayet Et
    Lan komik olmayan komedyen sakraban...sen avupayi abd yi savasa sokmaya calisiyonda rusya niye yandaslarini sokmasin savasa....bi halttan anladigin yok baskan oldun ...seni baskan yapanlar perisan ayni imamoglunu baskan yapanlar gibi....
    Cevapla
  • Hasan 1 yıl önce Şikayet Et
    Zelenskiyi savaş ilerledikçe anladim ben bu adam bir piyon resmen israilin piyonu bu adam
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İzmir'de Yeniden Refah adayı AK Parti lehine yarıştan çekildi!
Uzmanından bomba iddia! Türkiye petrol üretiminde Orta Doğu ülkelerine ortak olacak