ABD'den Türkiye için F-16 kararı! İki şart kaldırıldı!

Türkiye'nin yürüttüğü diplomatik çabalar sonuç verdi. ABD 2023 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısının Senato versiyonundan, Türkiye’ye F-16 satışını koşullara bağlayan eklemelerin ikisi de çıkarıldı.

GİRİŞ 11.10.2022 22:25 GÜNCELLEME 11.10.2022 23:18
Bu Habere 140 Yorum Yapılmış

ABD'de New Jersey Senatörü Bob Menendez ve Maryland Senatörü Chris van Hollen’ın sunduğu ve Türkiye’ye F-16 satışını sınırlandırıcı koşullara bağlayan eklemeler, ABD 2023 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısının Senato versiyonundan çıkarıldı.

ABD Senatosu, 2023 savunma bütçesini içeren NDAA tasarısına son halini vermek amacıyla toplandı.

Tasarıya eklenmek üzere sunulan 900’e yakın eklemeler görüşülmeye devam ediliyor.

İKİ MADDE TASARIDAN ÇIKARILDI

Kongre kaynaklarından edinilen bilgilere göre, New Jersey Senatörü Demokrat Menendez ile Maryland Senatörü van Hollen’ın sunduğu ve Türkiye’nin ABD’den F-16 alımını koşullara bağlayan iki ekleme de tasarıdan çıkarıldı.

BIDEN'IN ONAYI İÇİN GÖNDERİLECEK

Senato NDAA tasarısını tamamladıktan sonra Temsilciler Meclisinin versiyonu ile ortak bir metin haline getirilerek onay için ABD Başkanı Joe Biden’ın masasına gönderilecek.

Türkiye’nin F-16 alımını koşullara bağlayan benzer bir ekleme NDAA tasarısının Temsilciler Meclisine eklenmişti ancak ortak metinde bu eklemelerin de çıkarılması bekleniyor.



DİPLOMATİK ÇABALAR SONUÇ VERDİ

Senato'daki bu değişimde, Türkiye'nin Washington'da yürüttüğü diplomatik çabaların etkili olduğu belirtiliyor.

Menendez, Pentagon bütçesini içeren 2023 NDAA tasarısının Temsilciler Meclisi versiyonuna sunulmuş ve Türkiye’ye F-16 satışını şarta bağlayan eklemenin aynısını tasarının Senato versiyonuna da dahil etmişti.

Eklemede Silah İhracatı Kontrol Yasası kapsamında Türkiye’ye yeni F-16 satışının yapılmaması ve F-16 modernizasyon kitlerinin satılmaması hükmü konulurken bu maddenin muafiyetini ise Senato ve Temsilciler Meclisi ilgili komitelerine söz konusu satışın ABD’nin önemli ulusal güvenlik menfaatlerine temas ettiği, bu silahların Yunan hava sahasını mükerrer şekilde ihlal etmeyeceğini temin etmek için atılacak somut adımlar sunulduğu takdirde başkanın bu maddeyi uygulamaktan muaf olacağı ifade edilmişti.

Öte yandan, Maryland Senatörü van Hollen ise bu koşullara, uçakların YPG/PKK terör örgütüne karşı kullanılmamasını ve Türkiye'nin İsveç ile Finlandiya'nın NATO üyeliğini onaylaması koşulunu eklemişti.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 140
  • TR54 - Sakarya 1 yıl önce Şikayet Et
    Körler sağırlar birbirini ağırlar ! yahu, Türkiye'ye Tabanca dahi vermeyen ABD, F-16 mı verecek'miş :)) ... düne kadar Amerika 50 milyar dolarlik silah ve tecizatini Iraktaki ve Suriyedeki Terrorist DAES'e Yepege'ye Pekaka'ya hibe etti, hibe
    Cevapla
  • REŞAT SEV 1 yıl önce Şikayet Et
    sizden f 35 alınmaz yetkililer bizleri oyalıyorlar her zamanki gibi iki madede çıkarmışlar bey efendiler lutufta bulunmuşlar dikkatli olalım ve yönümüzü başka uçaklarda arayalım
    Cevapla
  • Ayhan 1 yıl önce Şikayet Et
    başka uçak alırız deyince tutujştular mecbur başkan imzalayacak
    Cevapla
  • Deli dumrul 1 yıl önce Şikayet Et
    kafir abd Türkiye ye gelince 40 dereden su getiriyor. yunana gelince zart diye veriyo F-16 yı. Sizi gömecez ulan verseniz de vermesenizde suriye akdeniz ve ege sularına gömecez lami cimi yok.Not edin bu notumu...
    Cevapla
  • vay be arkadaş 1 yıl önce Şikayet Et
    NEDEN BU D,RETME alın f35 parasını vermiyorlarsa resmen tvlerden söyeisnler hçmi mit yok ameirkada washingtonda beyaz sarayda 5-6 bonbalama ağır kayıplar f35 parasını da almasak olur halka korku girsin biraz milyon amerikalı ölsün bakalım dünyadan amerikan korkusu kalksın .sonra gidin güney koreden alın .japonlar yapmıyormu japonlardan alın rusyadan alın.natodan çıkın yeni bir tük ve islam birliği kurun hem savunma hem ekonomik yani avrupa kapısında it gibi 50 sene bekleidniz ne çıkdı
    Cevapla
  • Osman 1 yıl önce Şikayet Et
    Fazla çizgi-film izleme. Bu işler o kadar kolay mı zannediyorsun. Once içimizde birlik ve beraberlik yok. Herkes pusuya yatmış aslan gibi bekliyor. Lafla bu işler olsaydı şimdiye kadar herşey çok güzel olacaktı. Hani nerede kim ne yapmış.
    Cevapla
  • Mete 1 yıl önce Şikayet Et
    Pek çok şart var hangisi kaldırılmış. Mükerrer ne demek tasarıda işi ne. İpe un seren abd onu kaldirsa yine vermeyecek. Bu diplomatik bir başarı mı. Abd ile stratejimizi f16 vasatıyla kurguluyoruz diyorsanız kadroları 3 katına çıkarın. Bir yandan usa f16 almaya calisirken gerisini italyadan koreden olmadi ispanyadan arjantinden hindistandan pakistandan alın hatta verirse yunandan.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ankara’daki Aleviler Turgut Altınok’u destekleme kararı aldı!
Merak edilen 3 ilin daha anket sonuçları paylaşıldı! Rüzgar tersine döndü