Cumhurbaşkanı Erdoğan Kazakistan'da: Bu nişan bana da sürpriz oldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Cömert Tokayev'le ortak basın toplantısı düzenledi. İki ülke arasında son iki görüşmeyle beraber, toplamda 20 yeni anlaşma imzalanmış olundu.

GİRİŞ 12.10.2022 16:16 GÜNCELLEME 12.10.2022 17:06
Bu Habere 64 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Cömert Tokayev'le ortak basın toplantısı düzenledi.

İki ülke arasında artan ticaret hacmine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan Birinci Derece Dostluk Nişanı'nın kendisine takdim edilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Erdoğan'a, Kazakistan Birinci Derece Dostluk Nişanı verildi.

Erdoğan'a, Kazakistan Birinci Derece Dostluk Nişanı verildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasından satır başları şu şekilde:

"Ata toprağımız Kazakistan'da bulunmaktan mutluluk duyuyorum. Bölgesel ve uluslararası konular hakkında görüş alışverişinde bulunduk. Kardeş Kazakistan'ın istikrarını, huzurunu, egemenliğini ve toprak bütünlüğünü desteklemeyi sürdüreceğiz.

Kazakistan Birinci Derece Dostluk Nişanı'nın verilmesi çok farklı bir sürpriz oldu. Bu nişanın takdim edilmesini hangi kelimelerle ifade etmeliyim bilemiyorum. Şahsım ve milletim adına çok teşekkür ederim.

Mayıs ayında 14, burada 6 anlaşmayla toplamda 20 anlaşmayı imzalamış olduk. Ticaret hacminde, 5 milyar dolar seviyesini geçen sene aşmıştık. 10 milyar dolarlık hedefimize de emin adımlarla ilerliyoruz.

Kazakistan'la Orta Koridor'un geliştirilmesi başta olmak üzere ulaştırma ve enerji alanında bağlantılarımızı kuvvetlendirmek için çalışmayı sürdüreceğiz. Kardeş Azerbaycan'ı da dahil ederek 3'lü mekanizmadan somut neticeler almak istiyoruz. Gerek Orta Asya'da gerekse de küresel çapta müşterek gayretlerimizi sürdüreceğiz. Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nda attığımız adımla süreci devam ettiriyoruz, inşallah Semerkand'da yapacağımız toplantıyla bunu daha da tırmandıracağız. Türk dünyasının entragrasyonuna yönelik ilave adımlar atacağız. Asya'da İstikrar ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı zirvesine katılarak devam edeceğim. Gerek Kazakistan gerekse Türk devletleri için önemli bir adım olacak.

Şahsıma ve heyetime gösterilen ilgi alakadan dolayı herkese teşekkür ediyorum."

Cumhurbaşkanı Tokayev de şu ifadeleri kullandı:

"Bizim ülkelerimiz arasındaki ilişkiler karşılıklı işbirliğimizin özüdür. Bizim köklerimizi derinleştirmek için büyük katkıda bulunuyorsunuz. Sizin arabulucu rolünüzün de altını çizmek istiyorum, girişimlerinizi destekliyoruz. Biz geleceğe birlikte adım atacağız, bizim kardeşliğimiz devam edecektir. Kazak-Türk işbirliğini geliştirmek için büyük katkıda bulunuyorsunuz. Bizim işbirliğimizi geliştirmek için ben de bütün gayretlerimizle çalışacağım. Bu sene üst düzey birkaç ziyaret gerçekleşti, birçok önemli evrak imzalandı. Türkiye, Kazakistan'ın çok önemli stratejik ortağıdır. Halkımız adına, kardeşime çok teşekkür etmek istiyorum. Türkiye'nin itibarı çok yüksektir. Biz Türkiye'nin ekonomi, eğitim, dış siyaset ve diğer alandaki başarılarıyla büyük kıvanç duyuyoruz. Toplantıda çok önemli konular üzerinde konuştuk, çok verimli geçti. Hükümetler arası evraklar imzalandı. İki taraflı işbirliği bizim ilişkilerimizin özüdür. Özellikle askeri alanda işbirliğimiz artmıştır. Geçtiğimiz yıl ticaretimiz yüzde 33 artarak 4 milyar doları aşmıştır. Biz ticaret hacmini 10 milyar dolara ulaştırmayı amaçlamaktayız. Kazakistan'ın Türkiye'ye yaptığı yatırım 1,13 milyar dolar olmuştur. Türkiye bizim ülkemizde en büyük 10 yatırımcı arasında yer aldı. Taşımacılığı artırmaya iki ülke de niyetlidir. 7 ay içinde bu güzergah üzerinden taşınacak yük hacmi 2 buçuk kat artmıştır. Biz Cumhurbaşkanı'yla dünyanın gündemindeki konuları da ele aldık. İki ülkenin tutumunun çok yakın olduğunu söylemek isterim. Yakın etkileşimi daha da devam ettirme kararı aldık. İki ülkenin ortaklığı, BM Teşkilatı gibi çok taraflı organizasyonlar nezdinde düşündüğümüz gibi gelişmektedir. Kardeş Türkiye'nin lideri Sayın Erdoğan'a Kazakistan ziyareti için yeniden teşekkür ediyorum. Anadolu ve Altay arası coğrafi açıdan uzak olmasına rağmen ülkelerimizin gönlü yakındır. Kıymetli kardeşime 1. derecede dostluk nişanı takdim edildi. 2 ülkenin dostluğu ebedi olsun, teşekkür ediyorum."

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 64
  • KocaReis! 1 yıl önce Şikayet Et
    fetö yapılanmasınıda orada bitirecek Allahın izni ile Reisimiz !
    Cevapla
  • Realite 1 yıl önce Şikayet Et
    Kazakistan Türk devletleri arasında en zengin devlettir.Coğrafi konumu zor şartlarda olsada 30 yıl sürmez Ekonomisi ve gelişmesi ne kadar ileri seviyelere cıkmış bunu görebilirsiniz.Her alanda istikbali çok parlak bir devlet.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Kıbrısı tanıyın
    Cevapla
  • Hkhkhk 1 yıl önce Şikayet Et
    Önce Türkiye tanısın bilip bilmeden konuşuyorsunuz!! Biz tanımadık adamlar niye tanısın bunuda hiç anlamam
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Amin
    Cevapla
  • dedeoğlu 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah Şerefini ve izzetini artırsın, İnsanlar arasında Aziz olasın....
    Cevapla
  • Realite 1 yıl önce Şikayet Et
    Dedeler ak saçlı ak sakallı ilim irfan sahibi tecrübesiyle geleceğe ışık tutan yol göstericilerdir.Çok eski bir isimdir ve anlamlı manidar değerli oldugu kadar korunması gereken bir isimdir. Hayırlı geceler.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yeni KDV düzenlemesi! Bakan Şimşek'ten açıklama: Artış yapmadık
Güney Kore ile görülmemiş anlaşma! Altay Tankı detayı çok konuşulacak