Suudi Arabistan ve ABD arasında ipler geriliyor: Suudi medyası Biden'a ateş püskürdü!

ABD Başkanı Joe Biden'ın "Riyad ile ilişkileri yeniden gözden geçirme" kararına Suudi Arabistan medyası sert tepki gösterdi... Biden yönetimi "ergen" bir tavır takınmakla eleştirildi.

GİRİŞ 13.10.2022 06:59 GÜNCELLEME 13.10.2022 09:21
Bu Habere 76 Yorum Yapılmış

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Direktörü John Kirby, ABD Başkanı Joe Biden'ın, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun günlük petrol üretimini kasımdan itibaren 2 milyon varil azaltma kararının ardından Suudi Arabistan ile ilişkileri yeniden gözden geçirdiğini duyurması Suudi Arabistan medyasında geniş yankı buldu.

BIDEN YÖNETİMİNİ KIZDIRACAK ELEŞTİRİ

“Okaz” gazetesi yazarlarından Rami el-Halife el-Ali, “Washington’un ergenliği ne zaman bitecek?” başlıklı yazısında, ABD’nin OPEC+ grubunun kararı nedeniyle Suudi Arabistan’ı sorumlu tutmasını “mantıksız” olarak nitelendirdi ve Biden yönetimini “ergen” bir tavır takınmakla eleştirdi.

PRENS SELMAN'IN AÇIKLAMASINA DİKKAT ÇEKTİLER

“Sabk” gazetesinin internet sitesinde, “Biden’ın söylediklerinin ardından, Muhammed bin Selman’ın ABD’nin güçlenmesine Suudi Arabistan’ın katkı sağladığı yönündeki ifadeleri paylaşılıyor” mesajıyla bir video yayınlandı.

Videoda, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Bin Selman’ın daha önce verdiği bir röportajında söylediği, ABD’nin güçlenmesine Suudi Arabistan’ın destek verdiği yönündeki ifadeleri yer alıyor.

"ÜLKENİN ÇIKARLARINI GÖZETİYOR"

“Er-Riyad” gazetesinde yayınlanan başyazıda da “Suudi Arabistan’ın petrol üretiminin artırılmasını isteyen Batılı ülkelerin baskısıyla karşı karşıya kaldığı ancak Riyad yönetiminin ülkenin çıkarlarını ve petrol piyasasının istikrarını gözettiği” ifade edildi.

“Medine” gazetesinin haberinde ise ABD Başkanı Biden’ın popülaritesinin kasım ayındaki Kongre seçimleri öncesinde başkanlık döneminin en düşük seviyesinde olduğu belirtildi. “ABD tarihinin en yaşlı başkanı” Biden’ın 20 Kasım’da 80 yaşına gireceği vurgulanan haberde, ikinci dönem seçilmesi durumunda ise 86 yaşına kadar görevde kalabileceği kaydedildi.

NE OLMUŞTU?

OPEC+ grubunun enerji ve petrol bakanları, Avusturya’nın başkenti Viyana’da 5 Ekim’de düzenlenen toplantıda, günlük petrol üretimini kasımdan itibaren 2 milyon varil azaltma kararı almıştı.

Bu karar üzerine Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Direktörü John Kirby, ABD Başkanı Joe Biden’ın, Suudi Arabistan ile ilişkileri yeniden gözden geçirdiğine dair açıklamalarda bulunmuştu.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Farhan ise dün Al Arabiya televizyonuna yaptığı açıklamada, ülkesinin ABD ile stratejik ilişkilere sahip olduğunu söylemiş ve ham petrol üretiminde azaltmaya giden OPEC+ kararlarının ekonomik sebeplerle alındığını ifade etmişti.

KAYNAK: AA
Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 76
  • Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    Suudi Arabistan , BRICS 'e üye olmalıdır . Çin ve Hindistan , Suudi petrolü satın alıp , dev üretim yapacak . Rusya ile de ılımlı ilişkiler kurabilir . Amerika'nın bol bol petrolü var , kaya gazı var , Artık o da kendi yağında kavrulsun .
    Cevapla
  • NİZİPLİ 1 yıl önce Şikayet Et
    ABD'lilerin şımarık ergen tavrı hiç bitmez.
    Cevapla
  • Erkan 1 yıl önce Şikayet Et
    Müslümanin müslümandan baska dostu yoktur yazin kafaniza
    Cevapla
  • hakkı 1 yıl önce Şikayet Et
    peki venezualla petrolü neden dünyaya servis edilmiyor.. sizi gidi sizi tam bir yan kesiciler
    Cevapla
  • hilal 1 yıl önce Şikayet Et
    sizin petrol paralarınız abd bankalarında tutsak olduğu sürece bir halt yiyemezsiniz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Süper Lig'de haftanın VAR kayıtları açıklandı
Yunanistan neye hazırlık yapıyor? Neden Demir Kubbe'nin peşine düştü?