İran'dan İngiltere'ye "yaptırım" yanıtı

İran, ülkedeki protestolarla ilgili kendisine yaptırım uygulayan İngiltere'ye yanıt olarak biri bakan 9 üst düzey yetkili ile BBC Farsça gibi bazı kurumlar hakkında yaptırım kararı verdi.

İran'dan İngiltere'ye "yaptırım" yanıtı
İran'dan İngiltere'ye "yaptırım" yanıtı
GİRİŞ 20.10.2022 03:23 GÜNCELLEME 20.10.2022 03:23
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

İran, ülkedeki protestolarla ilgili Tahran'a yaptırım uygulayan İngiltere'ye yanıt olarak "şiddet ve terör eylemlerine yol açan faaliyetlerde bulundukları" gerekçesiyle biri bakan olmak üzere 9 üst düzey İngiliz yetkiliye, 2 devlet kurumuna ve Londra'da Farsça yayın yapan 2 televizyon kanalına yaptırım kararı aldı.

İran Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, yaptırım kararının ilgili makamların onayları doğrultusunda İngiltere'nin yaptırımlarına karşı tedbir olarak alındığı belirtildi.

Yaptırımların "İran halkına karşı huzursuzluk, şiddet ve terör eylemlerine yol açan faaliyetler yürüten" İngiliz kişi ve kurumları kapsadığı ifade edilerek, bu kapsamda, Ulusal Siber Güvenlik Merkezi ve Hükümet İletişim Merkezi gibi İngiliz hükümetine ait kurumların yanı sıra Volant Media, Global Media, DMA Media, BBC Farsça ve Iran International adlı medya kuruluşlarına yaptırım uygulandığı açıklandı.

İngiltere Güvenlik Bakanı Tom Tugendhat, eski Genelkurmay Başkanı Mark Carleton Smith ve Kraliyet Donanması komutanlarından Don MacKinnon'un yanı sıra İngiliz siyasetçiler Steve McCabe, Stephen Crabb ve Stuart Polak'ın aralarında olduğu 9 yetkilinin yaptırım listesine alındığı kaydedildi.

Açıklamada, söz konusu yaptırımların vize yasağını, İran'daki mal ve finansal varlıklara el konulmasını ve banka hesaplarının dondurulmasını içerdiği aktarılırken "İran, bu yaptırımları uygularken ülkede isyanları ve terör eylemlerini bu ülkeden organize eden ve kışkırtan teröristler ile insan hakları ihlallerini destekleyen İngiliz hükümetini sorumlu tutuyor." ifadelerine yer verildi.

İngiltere, Mahsa Emini'nin ölümünün ardından ülke çapına yayılan protestolara müdahale eden bazı İranlı güvenlik yetkililerine 10 Ekim'de yaptırım uyguladığını duyurmuştu.

Yaptırım listesinde, İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Besic Güçleri Komutanı Gulam Rıza Süleymani, Polis Teşkilatı Başkanı Hüseyin Eşteri, İran Polis Özel Kuvvetler Komutanlığı Başkanı Hasan Keremi gibi isimler yer almıştı.

KAYNAK: AA
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 5
  • ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    ingilizler iki ulkeyi seviyor bolgede, israil + Türkiye !!!! ikisiylede iyi geciniyor.. tersi olsa irana dusman oluruz, ya simdi ???
    Cevapla
  • Birecikli 1 yıl önce Şikayet Et
    Ne de çok etkilemiştir İngiltere yi
    Cevapla
  • Zaza 1 yıl önce Şikayet Et
    İngilizler CIA yide yönetiyor,Siyonistler İngiltere merkezlidir, ABD min akıl hocası İngiltere'de, İngiltere'deki Yahudiler dünyayı yönetiyor, tam anlamıyla ilk ele geçirdikleri ülke ingilteredir ve İngiltere üzerinden ABD,ve fransayı ele aldılar, ilk kurdukları darphanede yani bu ülkelerin paralarının basıldığı yer ABD doları İngiliz sterlini ve Fransa parasıdır. Altın borç vererek bu ülkelerin devlet yönetmeliklerin ve darphanelerini satın aldılar.
    Cevapla
  • ÖFKELİ 1 yıl önce Şikayet Et
    özetle şeytan gibiler. kan emici fırıldaklar
    Cevapla
  • Uygurlu 1 yıl önce Şikayet Et
    İranı sevmem ama bu yaptırımlar iranı değil yaptıran ülkeyi batıracak. Batılılar yaptırım yapmadıkları ülke kalmadı neredeyse. Bugün zenginlik seviyesinin eşiğindeler. Yarın ibre tersine dönecek ve yaptırım yaptığı ülkelerin ayaklarına kapanacaklar. Yakında.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Başıboş köpekleri savunan kadından kan donduran sözler: Çocukları ölümle tehdit etti!
Umman'da gizli "orta doğu" toplantısı