Daha çıkmadan korku saldı... Forbes dergisi Türkiye'nin "devrim gibi" silahını yazdı

ABD’nin en ünlü dergilerinden Forbes'te gelecek dönemde hizmete girecek TCG Anadolu amfibi hücum gemisi üzerinden kalkış yapabilecek TB3 SİHA'nın benzersiz özelliklerine dikkat çekerek diğer ülkeler uyarıda bulundu.

GİRİŞ 21.10.2022 18:36 GÜNCELLEME 21.10.2022 18:36
Bu Habere 95 Yorum Yapılmış

Libya, Suriye, Karabağ ve en son Ukrayna'da kendini defalarca kanıtlayan bayraktar TB2'nin ardından dünyaca hak edilmiş ünü daha çıkmamış olan TB3'e de ilgiyi artırdı.

Daha çıkmadan korku saldı... Forbes dergisi Türkiye'nin

2022'nin sonunda ilk uçuşunu yapması planlanan TB3'ü Baykar Savunmanın CTO’su Selçuk Bayraktar "muharebe sahasında büyük bir devrim olacak" sözleriyle anlatmış "TCG Anadolu amfibi çıkarma gemisine konuşlandığında nasıl ki Azerbaycan Tek Vatan Harekatı'nda SİHA'larımız tüm dünya tarafından muharebe doktrininde 'bu büyük bir paradigma dönüşümüdür' diye basına yansıdıysa bu platformlarla birlikte de muharebe sahasında büyük bir devrim olacağımızı öngörüyoruz. 2022'de inşallah Bayraktar TB3 ilk uçuşunu yapacak. 2023'e kadar da muharip insansız uçak sistemimiz yani insansız savaş uçağı dediğimiz projeyi gerçekleştirmeyi hedefliyoruz." demişti.

Forbes'te TB3'ün ayırıcı özelliği olarak "TB3, katlanabilir kanatlarının göze çarpan istisnası dışında, TB2 selefiyle neredeyse aynı görünüyor. Görüş hattı ve ötesi haberleşme (BVLOS) uçuş kabiliyetine de sahip olacak." ifadeleri yer aldı.

Daha önce Baykar Savunma Genel Müdürü Haluk Bayraktar'ın da açıkladığı gibi makalede TB3 İHA’nın Japonya’nın Izumo Sınıfı Mini Uçak Gemileri için "harika bir seçim olacağı" ifade edildi.

İHRACAT İÇİN DE GELİŞTİRİLİYOR

Yazıda TB3'ün kısa pistli gemilere iniş kalkış yapabilme kabiliyetiyle TCG Anadolu amfibi çıkarma gemisi için ihracat odaklı geliştirildiği TB3'ün katlanabilir kanatları sayesinde TCG Anadolu'nun bunlardan 30-50 tane taşıyabileceği bilgisi aktarıldı.

"TÜRKİYE ÇOK UZAKLARDAKİ GEMİLERİ TEHDİT EDEBİLİR"

Dergi yaptığı analizde TB3'ün bu özellikleri çok uzaklardaki gemileri tehdit edebileceği veya yine uzak ülkelerde kara operasyonlarına bu sayede destekte bulunabileceği uyarısında bulundu.

İHRACAT POTANSİYELİ YÜKSEK

Yazının sonuç kısmında TB3'ün intihar dronlarının yerine defalarca kullanılabilecek şekilde türünün ilk deniz insansız hava aracı olması ve TB2 gibi uygun fiyatlı olacağı beklentisi ihracat potansiyeli için bir çok ülkenin nazarında alım için çok popüler olacağını tahmin etmek zor değil ifadeleri yer aldı.

Bayraktar TB3 özellikleri:

Kanat açıklığı: 14 metre
Uzunluk: 8.35 metre
Yükseklik: 2.6 metre
Kalkış Ağırlığı: 1450 kilogram
Maksimum seyir hızı: 125 knots-160 knots (300 km/s)
Faydalı yük kapasitesi: 6 silah istasyonu – 280 kilogram
Havada kalış süresi: 24+ saat
Katlanır kanat yapısı
Kısa pistli uçak gemilerinden otomatik kalkış ve iniş kabiliyeti
Görüş hattı ve ötesi haberleşme
SATCOM uydu bağlantısı

KAYNAK: HABER7
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 95
  • Talha 1 yıl önce Şikayet Et
    Vatan düşmanlarına hamburger yerine yedrecek başka şey buluruz çakal sürüsü a abd köpekleri
    Cevapla
  • Hüsam 1 yıl önce Şikayet Et
    TCG anadoluda hamburger varmı
    Cevapla
  • Turan 1 yıl önce Şikayet Et
    Hamburger yokmuş ama karnı ağrıyanlar için saman ithal etmişler.
    Cevapla
  • Kızıl elma 1 yıl önce Şikayet Et
    Maşallah,Allah cc razı olsun yapanlardan.
    Cevapla
  • Kenan şenyürek 1 yıl önce Şikayet Et
    Helal b e Allah razı olsun rabbim yar ve yardımcınız olsun hep duaciyiz durmak Yok Yola devam
    Cevapla
  • Ertuğrul 1 yıl önce Şikayet Et
    Maşallah emeği geçenlerden yüce ALLAH razı olsun korusun inşallah düşmana korku dosta güven
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Rusya, Türklere kapılarını ardına kadar açıyor
ABD'de Gazze'ye destek yürüyüşü sonrası polislerden kız öğrenciye işkence!