İnsan Hakları Gözlemevi: Türkiye Suriyelileri zorla gönderiyor

Türkiye'nin Suriyelileri zorla geri gönderdiğini iddia eden Human Rights Watch (HRW - İnsan Hakları Gözlemevi), Avrupa ülkelerini harekete geçmeye çağırarak, "Türkiye, Suriye'nin kuzeyini mülteci çöplüğüne çeviriyor" ithamında bulundu.

GİRİŞ 24.10.2022 15:21 GÜNCELLEME 24.10.2022 15:37
Bu Habere 263 Yorum Yapılmış

Human Rights Watch (HRW - İnsan Hakları Gözlemevi), Türkiye'nin Şubat-Temmuz döneminde yüzlerce Suriyeliyi zorla sınır dışı ettiğini iddia etti.

Bu sabah yayımlanan raporda, "Sınır dışı edilen Suriyeliler HRW'ye; evleri veya iş yerlerindeyken tutuklandıklarını, zorla geri gönderme merkezlerine getirildiklerini, kötü koşullarda bekletildiklerini, şiddete maruz kaldıklarını ve nihayetinde kendillerine bir 'gönüllü dönüş formu' imzalatıldığını, peşinden sınırın öte tarafına götürüldüklerini anlattı" denildi.

GERİ GÖNDERİLEN MÜLTECİLERLE GÖRÜŞMÜŞLER

Biri kadın, ikisi erkek çocuk toplam 47 kişiyle yüz yüze veya telefonla yapılan görüşmelere dayanılarak hazırlanan raporda, İnsan Hakları Gözlemevi Mülteci ve Göçmen Hakları Araştırmacısı Nadia Hardman, "Türk makamları, uluslararası hukuku ihlal ederek yüzlerce Suriyeli mülteciyi Suriye'nin kuzeyine geri gönderdi. Türkiye, 3,6 milyon Suriyeli mülteciye geçici koruma sağlıyor olsa da şu anda Suriye'nin kuzeyini bir mülteci çöplüğüne dönüştürmeye çalışıyor gibi görünüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Mehmetçik, savaştan kaçan Suriyelilere yardım ederken

TÜRKİYE'DEN İTİRAZ

Türkiye'de yabancı düşmanlığını arttığı öne sürülen raporda, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanı Dr. Savaş Ünlü'nün, "göç yönetiminin uluslararası hukuka uygun olarak yapıldığı ve ihllallere dair iddiaların temelsiz olduğu" itirazına da yer verildi.

Mehmetçik, Suriye'nin kuzeyindeki mültecilere yardım dağıtırken

"TÜRKİYE GÖÇMENLER İÇİN GÜVENLİ ÜLKE DEĞİL"

Bugün yayımlanan HRW raporunda, hukuki güvence olmadığına dikkat çekilerek "Avrupa, Türkiye'yi sığınmacılar için güvenli olmayan ülke olarak tanımalıdır" çağrısı yapıldı.

BM'nin Suriye'nin kuzeyinde kurduğu mülteci kampı

SURİYELİLERE KOL KANAT GEREN TÜRKİYE

Suriyelilerin daha insani koşullarda yaşaması için büyük çaba sarf eden Türkiy, 11 yılda yaklaşık olarak 50 milyar dolara yakın para harcadığı tahmin ediliyor. Bu miktarın bir kısmını Avrupa karşılarken, TSK da Suriyelilerin güvenli dönüşü için operasyonlar düzenledi.

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde kurduğu mülteci kampı

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 263
  • gram 1 yıl önce Şikayet Et
    mültecinin evi işi mi olur? avurpada onları prefabrike evlerde tutuyorlar kamp orda yasal, Türkiyede yasa dışı... hadi ordan biz mi çöplü olalım kendi çöplüklerinde yaşasınlar
    Cevapla
  • Canan 1 yıl önce Şikayet Et
    Başımıza bela olmuşlar. Çocuk çoluğumuzun rızkını bu çakallara yediriyorlar zaten yıllardır. Ben şahsen ne hakkım varsa haram ediyorum.
    Cevapla
  • Canan 1 yıl önce Şikayet Et
    Dile kolay 11 yıldır bu vatan hainlerine bakıyoruz. Yeter artık. Bunları başımıza bela ettiler.
    Cevapla
  • 06 vatan 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye mülteciler için güvenli değil ise Avrupa kendi içine alsın o zaman, bizde kalsınlar diye yalvarmıyoruz.
    Cevapla
  • Reisx 1 yıl önce Şikayet Et
    Tamam sorun değil kapıları açıp bir milyonunu size gönderelim Avrupa olarak aranızda paylaşın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Şimşek: KDV artışı yapılmadı
Tarım Kredi Kooperatif Market'te mayıs ayına özel yeni indirimli ürünler listesi!