ABD, verdiği silahları takip etmek için Ukrayna'da saha incelemelerini yeniden başlattı

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Ukrayna’ya verilen silahların yerinde kullanılıp kullanılmadığını incelemek üzere ülke içerisinde saha denetimleri yaptıklarını açıkladı.

ABD, verdiği silahları takip etmek için Ukrayna'da saha incelemelerini yeniden başlattı
ABD, verdiği silahları takip etmek için Ukrayna'da saha incelemelerini yeniden başlattı
GİRİŞ 31.10.2022 23:46 GÜNCELLEME 31.10.2022 23:46
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

ABD’nin Ukrayna’ya sağladığı 18 milyar doları aşkın değerde silah ve mühimmatın ülke içinde yanlış ellere düşme olasılığına ilişkin artan kaygı ve eleştiriler üzerine Dışişleri Bakanlığından sonra Pentagon da adım atıyor.

Ukrayna’daki durum üzerine bir grup gazeteciye bilgilendirmede bulunan ancak isminin açıklanmasını istemeyen üst düzey bir savunma yetkilisi, Dışişleri Bakanlığının geçen hafta Ukrayna’ya verilen silahların kontrolü konusundaki eylem planını desteklediklerini bildirdi.

Yetkili, savaş bölgelerinde verilen silahların kaybolması riskinin farkında olduklarına, şeffaflığın ve hesap verebilirliğin son derece önemli olduğuna dikkati çekerek, Ukrayna’nın verilen silahları yerinde kullandığını ve bu silahların herhangi bir şekilde başka ellere yönlendirildiğine dair “güvenilir bir emare” göremediklerini açıkladı.

Ülkedeki güvenlik koşullarının kötüleşmesine rağmen ABD ve Ukrayna’nın sahadaki prosedürler konusunda birlikte çalıştığını aktaran yetkili, verilen milyarlarca dolarlık silah ve mühimmatın silah kaçakçıları ve diğer yasa dışı grupların eline düşmemesi için Pentagon’un bu silah ve mühimmatı dört şekilde izlediğini kaydetti.

Yetkili, ilk olarak Ukrayna ordusuna verilmeden önce silahların kayıtlarını tuttuklarını, daha sonra Ukrayna içinde sınır lojistik merkezlerinde silahların kayıt altına alındığını, sahada silahların izlenmesi için Ukrayna askeri personeline eğitim verildiğini belirtirken, “Bu verileri doğrulamak için ABD personeli, güvenlik koşullarının izin verdiği yer ve zamanda ülke içindeki silah stoklarının kaydını almak için kısa süre önce yerinde incelemeleri yeniden başlattı” ifadelerini kullandı.

Denetimlerin yer ve zamanına ilişkin detay paylaşmayan yetkili, silahların Ukrayna dışına çıkarılmasını önlemek konusunda Ukrayna’nın sınırlarını muhafaza altına almak ve kolluk kuvvetleri kapasitesi oluşturmak için müttefik ve ortaklarla çalıştıklarını dile getirdi.

RUSYA’NIN FÜZE SALDIRILARININ UKRAYNA ALTYAPILARINA ETKİSİ GENİŞ ÇAPLI

Brifingde sorulara yanıt veren üst düzey askeri bir yetkili ise savaşın gidişatını değerlendirirken, Rusya’nın füze saldırılarının Ukrayna’nın elektrik ağları gibi kritik altyapılarını hedef aldığını belirtti.

Saldırıların Ukrayna altyapılarına yönelik etkisinin çapına ilişkin bir soruya yanıt veren askeri yetkili, kapsamlı bir detay veremeyeceğini ancak hasarı “oldukça geniş çaplı” olarak değerlendirdiklerini söyledi.

Gülşah Kerimoğlu Haber7.com - Editör
Haber 7 - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Haber7.com sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı.
YORUMLAR 4
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    ABD yi iran yenecek rusya değil ABD İran'dan korktuğu kadar hiç bir ülkeden korkmuyor!!! Bir süper güç için büyük bir utanç kaynağı bu!!!!!
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    ABD YİNE SAÇMA İŞLER PEŞİNDE BUNU NASIL ÖNLEYECEKLER??? O silahı kullanan ukrayna askerleri öldüğünde karşı taraf bu silahlara el koyar en azından İnceler bunu önlemenin hiç bir yolu yoktur
    Cevapla
  • ¥^£M@z 1 yıl önce Şikayet Et
    Akılsız baş elinden sefil taban ne çeker
    Cevapla
  • Namyelüs 1 yıl önce Şikayet Et
    Ukrayna'yı Ukraynalılar yönetiyor diye düşünenler var mı?
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Fenerbahçeli eski yıldız, 'oruç' açıklamasıyla gönülleri fethetti!
Kuantum çağı başlıyor: İnternetin devri kapanacak... Brainet ile iletişim kuracağız!