Stoltenberg'den Türkiye'ye: İsveç ve Finlandiya'nın üyeliklerini onaylama zamanı geldi

Türkiye'de bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya'nın yükümlülüklerini yerine getirdiğini söyleyerek, "Artık tam üyelik zamanı gelmiştir. Üyeliklerinin en kısa sürede onaylanmasını bekliyorum" dedi.

GİRİŞ 05.11.2022 12:18 GÜNCELLEME 05.11.2022 12:37
Bu Habere 41 Yorum Yapılmış

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NTV Brüksel Temsilcisi Güldener Sonumut'un sorularını yanıtladı.

İşte NATO Genel Sektereteri'nin verdiği cevaplar:

FİNLANDİYA İSVEÇ'İN NATO ÜYELİĞİ

"İsveç ve Finlandiya'nın üçlü muhtıranın gerekliklerini yerine getirdiğini görüyoruz. Artık tam üyelik zamanı gelmiştir, üyeliklerinin en kısa sürede onaylanmasını bekliyorum. Şimdiden muhtıra uygulanmaya başladı.İsveç ve Finlandiya, NATO üyesi olduktan sonra da işbirliğini sürdürecek. İki ülkenin tam üyeliği hem onlar hem NATO hem de Türkiye için iyi olacak. Kolay müzakereler olmadı Madrid'de saatler süren toplantılar yaptık. Finlandiya İsveç ve Türkiye'yi anlaşmalardan dolayı takdir ediyoruz."

TAHIL KORİDORUNUN YENİDEN ASKIYA ALINMASI RİSKİ VAR MI?

"Savaş devam ettikçe riskler sürecek. Açlıkla mücadele için Ukrayna tahılının dünyaya ulaşmayı sürdürmesi gerkeiyor. Bunun için Putin savaşa son vermeli. Savaş ortamında tahıl anlaşması son derece büyük önem taşıyor. Türkiye'ye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tahıl anlaşmasının sağlanması ve yeniden uygulanması için çabalarından dolayı takdir ve teşekkürlerimi sunuyorum. Rusya'nıın Ukrayna'da nükleer silah kullanma riski düşük ancak sonuçları çok büyük olacaktır bu nedenle çok ciddiye alıyoruz. Rusya sorumsuzca ve pervasızca davranıyor. Nükleer silahlar çatışmanın doğasını değiştirecektir. Nükleer savaşın kazananı olmayacaktır. Bu mesajı net biçimde veriyoruz. Rusya'nın nükleer duruşunda değişiklik yok."

NATO'YA ÜYE ÜLKELERDEKİ SEÇİMLER NATO'NUN UKRAYNA'YA DESTEĞİNİ ETKİLER Mİ?

"NATO'nun Ukrayna'ya desteğini ve ittifakın birliğini Putin çok hafife aldı, büyük stratejik hatalar yaptı. Ukrayna'ya desteği sürdürmemiz önemli. Putin kazanırsa sadece Ukrayna için felaket olmaz. Rusya Ukrayna'da kazanırsa tüm dünyanın zaarına olacaktır. Hepimiz için Ukrayna'nın kazanıp Putin'in zafere ulaşamaması önemli. Bu savaşı Putin başlattı. Onun tercihiydi. Bu savaşı isterse yarın bitirebilir. Rusya nükleer savaşın kazananı olmayacağını anlamalı."

TÜRKİYE ZİYARETİ VE YUNANİSTAN

"Enteresan ve önemli bir ziyaret oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Savunma Bakanı Hulusi Akar ile görüşme fırsatı buldum. Şehitler Anıtları bize savaşın ne kadar korkunç olabileceğini hatırlatıyor. Bu sebeple engellemek de çok önemli. Yunanistan ve Türkiye çok değerli iki müttefikimiz. NATO'nun ortak savunmasına büyük katkıları var. İki ülke NATO çerçevesinde yakın iş birliği içerisindeler. Sadece NATO karargahındaki diplomatik işbirliği değil operasyonel olarak da yakın işbirliği var. Anlaşmazlıklar olduğunun farkındayım ancak işbirliği ve iyi müttefiklik ruhu içinde çözülmesini bekliyorum."

KAYNAK: NTV
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 41
  • Uğur 1 yıl önce Şikayet Et
    Bizce senin genel sekreterliği in sonu gelmiş görünüyor, dürüstlüğün abd yalakalığın dönüşümü açıkça görülüyor.
    Cevapla
  • Türkoğlu 1 yıl önce Şikayet Et
    Önce verdikleri sözü yapsınlar bizde evet diyelim daha doğrusu sayin başkan RTE evet desin siz verdiğiniz sözü tutun, delil
    Cevapla
  • İsmail 1 yıl önce Şikayet Et
    Adamlar hiç bir şey yapmadı . yavaş gel sekreter arada olan sana olur. Reis kötü çarpar
    Cevapla
  • Atilla 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu nato genel sekreteri Türkiye'ye örtülü talimatmı vermeye çalışıyor. Hal ve gidişe ikna oluncaya kadar bakmalıyız.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Siz bizimle dalgamı geçiyor sunuz bir tane bile terörist teslim etmemişler biz niye onaylayalim birde emrivaki yapıyor eğer akp onaylarsa oy vermeyeceğim
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İYİ Parti'den İmamoğlu'nu zora sokacak seçim çalışması! "Buradan itiniz"
HDP’li Altan Tan’dan bomba itiraf! Demirtaş ve Zana'ya ayar: Eşini aday yapan...