Rusya-Ukrayna savaş böyle bitecek! Müesses nizamın planı tıkır tıkır işliyor

ABD'nin Rusya ile ilgili nükleer iddialarının arka planında ne var? Rusya ile Ukrayna savaşı ne zaman son bulacak? Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar'a göre, "ABD ve İngiltere'nin bir amacı var" bu gerçekleşmeden savaş bitmeyecek.

GİRİŞ 05.11.2022 14:30 GÜNCELLEME 05.11.2022 14:58
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

ABD'nin Rus generallerin nikleer silah kullanmak istediği ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bundan haberinin olmadığını iddiaları Dünyayı tedirgin ediyor.

Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar, Rusya-Ukrayna savaşının geldiği son durumla ile ilgili Habertürk TV'de dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.

Rusya - Ukrayna savaşı nasıl son bulur? İşte Ağar'ın açıklamaları:

"PSİKOLOJİK SAVAŞ KISMINA GİRİYOR BU NÜKLEER SIZINTI"

"İstemem yan cebime koy gibi bir şey var aslında. Bir istihbarat savaşları olabilir. Bu nükleer sopayı insanlığın başında tutmakta sayısız faydası var. Bir de oradan bakmak lazım. Sonuçta Putin'in generallerinin yapmış olduğu nükleerle ilgili haberleşme yakalanmış Batılı istihbarat servisleri tarafından onlar da bunu dünyaya servis ediyorlar.

Şimdi, bir diğer tarafıyla da bakınca 'Putin ile generaller arasında bir çatlak mı var?' böyle bir soruyu da bize sorduruyorlar. Öğle olunca tabi savaşın o hani bizim kamu diplomasisi diye tanımlamış olduğumuz, algı tanımlamış olduğumuz, psikolojik savaş diye tanımlamış olduğumuz, propaganda diye tanımlamış olduğumuz kısmına giriveriyor bu nükleer sızıntı.

"NÜKLEER SİLAHI KULLANMAYLA İLGİLİ BİR DEVLET BAŞKANI KENDİ BAŞINA KARAR ALMAK İSTEMEZ"

Yani sonuçta biz muhakeme etmemiz gerekiyor. Rusya varoluşsal bir tehditle karşı karşıya kalmadığı sürece nükleer silahı kullanmayacağını öngörüyorum. Yani bir nükleer silahı kullanmayla ilgili karar da bir devlet başkanı bile kendi başına almak istemez. Neden almak istemez? Çünkü bu sonuçlarıyla beraber çok ağır bir sorumluluk. Örneğin siz gittiniz Ukrayna'da taktik nükleer silah kullandınız, bunun bedeli de Rusya için son derece ağır.

"BATI, EĞER NÜKLEER SİLAH KULLANILIRSA 'KARŞILIK VERMEYEĞİZ DİYEREK' GEL GEL DİYOR"

Hatta ben şöyle bir yorumda bulundum. Batı diyor ki, 'Eğer taktik nükleer silah kullanırsa, Ukrayna'da buna karşılık vermeyeceğiz.' Bu çok korkutucu. Yani bu gel gel diyor aslında bir tarafıyla baktığınız zaman. 

Sen normalde ne yapman gerekir? Himaye ettiğin bir savaşta caydırıcılık üretmen gerekir. Yani mütekabiliyet yada mütekabiliyetin üstü. Demelisin ki, 'Sen bunu yaparsan, ben de sana bunu yaparım.' Bunu demiyor, 'Ben sana konvansiyonel ile cevap vereceğim' diyor.

"ATLANTİK, RUSYA'YI ÇEKTİĞİ KUYUNUN İÇERİSİNDE HIRPALAYABİLDİĞİ KADAR HIRPALAYACAK"

Ben şöyle okuyorum. Rusya'yı bir kuyunun içerisine çekti Atlantik. Yani Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere. Bu kuyunun içerisinde hırpalayabildiği kadar hırpalayacak.

Dinamik bir süreç. Ne kadar parça koparabilirse o kadar parça koparacak. Yani şuan Rusya, bütün milli güç unsurlarıyla bir savaşın içerisinde ve zorlanıyor. Yani sonuçta savaş şu açıdan bakıldığında bir ekonomi işi.

"RUSYA'YI BU SAVAŞ EKONOMİK OLARAK SARSIYOR"

Rusya'nın evet belki bugün doğal gaz ve enerji fiyatlarından artmasından dolayı daha az enerji ithal ettiği yada daha çok para kazandığına dair birtakım cümleler var.

Ama ben başka bir şey söyleyeceğim. Rusya'nın GSMH 1.4 trilyon dolar. Şimdi böylesine zor bir savaşı bu ekonomiyle yürütmek Rusya'yı sarsacak. Sarsıyor zaten sarsmaya başladı.

"BATI MİLLİ GÜÇ UNSURLARINI KULLANMIYOR"

Şimdi Batı, bütün milli güç unsurlarıyla seferber olmuş bir Rusya'ya karşı ne yapıyor? Parasıyla destekliyor, istihbaratıyla destekliyor, savaş aklıyla destekliyor ve silahıyla destekliyor. Yani bütün milli güç unsurlarını kullanmıyor. 

"RUSYA'NIN AĞZINA BALLAR DA ÇALARAK ONU ORADA ZAYIFLATMAYI PLANLIYORLAR"

Bu neye benziyor. Rusya'yı bir kuyunun içerisine çektiler. O kuyunun içerisinde, Rusya'yı biraz da uyutarak var olan gerçekliği ona kabul ettirerek hatta ağzına bazı ballar da çalarak onu orada zayıflatmayı planlıyorlar. 

Ne için bu? Küresel hakimiyetle ilgili son derece önemli bir savaş. Bir fay hattı kırılıyor. Bu fay hattının üreteceği sonuçlar dünya hakimiyetiyle ilgili son derece önemli sonuçlar üretecek."

Şimdi meseleye baktığımız zaman, bir kere meseleye baktığımız zaman Rusya'nın, Çin'in dünyaya açılmasıyla ilgili neyi konuşuyoruz?

ÇİN'İN DERDİ KUZEY BUZ DENİZİ

"Bir bakış açısı geliştireyim izninizle; Şimdi Çin'de bir mücadele yapacak. Çin ile mücadelesinde ne yapması gerekiyor? Çin'i kontrol etmesi gerekiyor. Çin'i kontrol edeceği güzergahlar neler? Şimdi Çin arayış içerisinde. Ne arıyor?

Malakka Boğazı'na alternatifler arıyor. Çünkü Malakka Boğazı, Endonazya'nın Sumatra adasıyla Malezya arasında kalan ve Amerikan kontrolünde olan bir boğaz. Bu boğazı kestiği an Çin'in ihracatı durur. Bir savaş sırasında, enerji ithalatı da durur.

Çin ne yapmaya çalışıyor? Alternatif üretmeye çalışıyor. Şimdi bu alternatiflerden bir tanesi neresi? Kuzey Buz Denizi. Artrik. Şimdi burası da Rusya'nın kontrolünde. Ve sadece buraya kullanmakla Çin yıllık 150 milyar dolar tasarruf ediyor. Biz hep İpek Yolu'ndan bahsediyoruz ya. Deniz yolu, orta yol, Kuzey yolu falan... 

Hayır bütün jeopolitik haritayı değiştiren bir oluşum var buzulların erimesiyle beraber yukarıda. Ve dünyanın en büyük enerji rezervlerinin , doğal gaz rezervlerinin oralarda olduğu ifade ediliyor.

Deniz hayatı son derece güçlü ve canlı. Gıdayla ilgili sorunlar yaşayan bir dünyada son derece önemli orası. Bu açılardan bakıldığında Rusya ile yapmış olduğu mücadelede bence şu olabilir.

Biat ettirmek olabilir. Zayıflatmak olabilir. İstikrarsızlaştırmak olabilir. İçten parçalamak olabilir. Yani bir diğer tarafıyla Rusya'nın tarafını netleştirmek için dahi yapılmış olabilir.

"RUSYA'NIN YÜZÜ BATI'YA DÖNÜK"

Bakın Putin satır aralarında dahi sürekli Batı'ya mesaj gönderiyor; "Evet sizinle şuan savaşıyoruz ama gelecekte sizinle iş birliği yapmayı öngörüyoruz" tarzında kurmuş olduğu cümleler var.

Çünkü Rusya'nın yüzü de Batı'ya dönük. Onun medeniyet tercihi de Batı."

Sunucu, ABD'de böyle bir bakış açısının da olduğunu demokratlardan 30 milletvekilinin Rusya ile bir diyaloğa geçilmesi ile ilgili bir mektup yazıldığını belirterek bir süre sonra diplomasiye geçilip geçilemeyeceğini sordu.

"BU SICAK SAVAŞIN SONUÇLARI DAHA HIZLI ORTAYA ÇIKACAK"

Yani şöyle düşünelim. Soğuk savaş çok uzunca bir süreye yayıldı. Bu bir sıcak savaş. Sonuçları elbette soğuk savaştan daha hızlı ortaya çıkacak. Ama soğuk savaşın sonucunda Sovyetler Birliği dağıldı.

"BU SAVAŞIN SONUNDA AMERİKA VE İNGİLTERE'NİN BİR AMACI VAR"

Bu savaşın sonunda Amerika ve İngiltere'nin yani Atlantik'in bir amacı var. Bu amacına ulaşmadan veya bu amacına ulaşma yolunda çok daha büyük bir riskle karşı karşıya kalıp düşüncesini veya stratejisini veya hedefini revize etmeden ben bu savaşın biteceğini öngörmüyorum.

Yani amacı ne tam olarak?

Biraz önce ifade etmeye çalıştım. Dinamik bir süreçten bahsediyoruz. Temeli ne? İstikrarsızlaştırmak, zayıflatmak, güçsüzleştirmek, itibarsızlaştırmak, Rusya'nın pozisyonunu belirlemek. Hatta şöyle bir şey var.

"KÜRESEL HAKİMİYET RUSYA İLE ATLANTİK ARASINDA YAŞANMAYACAK"

Geçmişte Amerikan başkanları Rusya'yı NATO'ya dahi davet ettiler. Neden davet ediyor? Çünkü Çin ile yapacak bir mücadelesi var. Küresel hakimiyet, Rusya ile Atlantik arasında yaşanmayacak. Çin ile Atlantik arasında yaşanacak. Amerika Birleşik Devletleri arasında yaşanacak.

İbrahim Kalın: Nükleer savaş riski söz konusuİbrahim Kalın: Nükleer savaş riski söz konusu

Rus generaller, Putin'in olmadığı toplantıda nükleer silah kullanımını görüştüRus generaller, Putin'in olmadığı toplantıda nükleer silah kullanımını görüştü

"RUSYA İLE ÇİN ARASINDAKİ İKLİM KIŞA YAKIN SONBAHAR"

Şimdi o evrede Rusya'nın pozisyonu ne olacak? Bir belirsizlik üretiyor aslında. Bu savaşla beraber Çin'in yanında yer alacaksa dahi pozisyonunu belli edecek. Aslında şöyle de bir şey söylememiz gerekiyor. Bu savaş bir başka gerçeği de ortaya koydu. Rusya ile Çin arasındaki iklim bahar değil. Kışa yakın bir sonbahar. Ben öyle tanımlıyorum en azından. Bu da netleşecek aslında.

"KARABAĞ SAVAŞI 5. NESİL SAVAŞLARIN EN ÖNEMLİ ÖRNEĞİ"

Karabağ savaşı örneğin. Burada yad edelim onları. Büyük bir zafer. Büyük bir kahramanlık. Savaşın 2. yıl dönümü, zaferin 2. yıl dönümü. Ayın 8'nde kutlayacağız pazartesi günü. Kutlu olsunlar. Çünkü çok ağır bir bedel. 2914 şehidimiz var. 11 bin gazimiz var. Ve yaklaşık 12 bin kilometre karelik için yapılan çok sert bir mücadele Karabağ savaşı. Bana sorarsanız 5. nesil savaşların en önemli örneği."

Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 14
  • Surge 1 yıl önce Şikayet Et
    Etrafımız sarılmış durumda. Asıl amaç Türk Birliğini engellemek. Tuzaklara dikkat.
    Cevapla
  • Surge 1 yıl önce Şikayet Et
    Rusya demek Türk yurdu demek. 2.Dünya savaşında Türk yahudileri öldürdüler şimdide kökeni Türk olan Ukraynalılar ile yarıdan fazlası Türk olan Rus askerlerini birbirlerine kırdırıyorlar. Amaç TÜRKLER birleşmeden coğrafyaya el koymak. Biz Rusyayı kucaklayıp coğrafyayı ve gücü devralmalıyız.
    Cevapla
  • tepki 1 yıl önce Şikayet Et
    rusyanin iki uc haftasi var eger kar yagar soguklar olur ise rusya kolay hedef olacak orda kar yagar mi yada soguk mu bilmiyorum olur ise rusya kolay hedef olacak saklanmak imkani yok fazla
    Cevapla
  • muzaffer 1 yıl önce Şikayet Et
    Rusya bitti. Yakında Çin Rusyanın doğu bölgelerini İşgal edecektir. Ardından İran iyice karışacaktır ancak diz çökerse biter. Rusya plansız kör döğüşü yapıyor savaş uzadıkça putin ipini kendi çekecek. Tek kurtuluşu Orta Asyada güçlü bir Türk devleti.
    Cevapla
  • Raky 1 yıl önce Şikayet Et
    Su akar yolunu bulur. Sonuç olarak Rusya kırıma ses çıkarmayan batının oyununa geldi. Sonu dağılmış bir Rusya.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fatih Portakal yalana doymuyor! Milli yas algısı elinde patladı
Akrabalarını belediyeye dolduran CHP’li başkandan akla ziyan savunma!